Börsipäev 27. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 339 tehingut ning käive oli 990 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 829 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 139 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 230 ning 98.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,946 x 465 000)
    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,96 x 45 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    30.08 AUGA group AUG1L vahearuanne
    30.08 Klaipėdos nafta KNF1L erakorraline aktsionäride koosolek
  • Üldiselt kui Ühendriikide aktsiaturg on teinud läbi suuremaid langusi, muutub Donald Trumpi retoorika Hiina suhtes hägusemaks või järelandlikumaks ning ka eile võis täheldada motivatsiooni pakkuda aktsiaturgudele tuge. Trumpi sõnul olevat Hiina võtnud läbirääkimiste alustamiseks ühendust, ent viimase esindajad lükkasid need väited tagasi, mida investorid jäid tõlgendama siiski positiivse arenguna ning upitasid S&P 500 indeksi päeva lõpuks 1,1% plussi.

    Euroopas valitses ebakindlam meeleolu, mida osaliselt tingis teadmine, et Saksamaa ettevõtete järgmise kuue kuu majanduslikku väljavaadet peegeldav indeks langes augustis madalaimale tasemele alates 2009.a suvest ning viitab riigi majanduslanguse süvenemisele kolmandas kvartalis (teise kvartali kvartaalne langus oli esialgsel hinnangul 0,1%). Stoxx 600 indeks suutis ronida küll välja päeva alguses miinusest, kuid rohkemaks jõudu polnud ning leppida tuli sulgumisega reedesel tasemel.

    USA kestvuskaupade tellimused kasvasid kaitse- ja lennutööstust arvestamata juulis 0,4% võrreldes juuniga, ületades konsensuse 0,0% ootust, kuid seda allapoole revideeritud juuni baasil (1,5% asemel 0,9%). Tarne kahanes 0,7% võrreldes juuniga, jäädes alla oodatud 0,1% kasvule. Kuna tellimused on kasvamas kiiremini kui tarne, aitab see suurendada täitmata tellimusi ning toetab lähikuudel investeeringuid, kuid see võib siiski jääda lühiajaliseks arvestades Hiina ja USA augustis avalikustatud plaane tõsta täiendavalt imporditariife, mis võivad aeglustada edasi üleilmse majanduse kasvu ning suurendada ettevõtete jaoks ebakindlust. Aastapõhiseid kolme kuu libisevaid keskmised vaadates on näha, et nii tellimuste kui ka tarne kasv on jätkuvalt negatiivse trendiga ning lähenenud nullpiirile, millest läbi vajudes järgnes 2001 ja 2007.a majandussurutis. Sama juhtus ka 2013. aastal, kuid toona oli FED majandusele ja finantsturgudele lõdva rahapoliitikaga abiks.



    Dallas FEDi töötleva tööstuse aktiivsus kerkis augustis 9,0 punkti võrra 2,7 punktile, ületades konsensuse -4,0punktist ootust ning jõudes kõrgeimale tasemele alates märtsist. Siiani avaldatud neljast regionaalsest töötleva tööstuse küsitlusest on kolm osutunud oodatust paremaks, mis annavad lootust, et ka üleriigiline ISM võiks augustis taastuda.

    Aasia aktsiaturgude indeksid liikusid üldiselt Ühendriikide omadega kaasa, kerkides Jaapanis 1,0%, ja Hiinas 1,3% aga nõrgenedes Hongkongis 0,2%. Meeleolu paranes vaatamata sellele, et Hiina valitsuse häälekandja People’s Daily kohaselt ei tohiks USA alahinnata Hiina kindlameelsust võtta kasutusele vastumeetmed juhul kui ameeriklased peaksid nende kaupu kõrgemalt maksustama. Võimalike sammudena loetleti tariife, USA ettevõtete lisamist musta nimekirja, tudengite ja reisijate hoiatamist ning Ameerika põllumajanduslike saaduste ostmise lõpetamist.

    Majandusuudistest avaldatakse täna Saksamaa teise kvartali SKP täpsemad detailid, Prantsusmaa tarbijate ning ettevõtete augusti kindlustunde indeksid ning Ühendriikide tarbijate kindlustunde augustikuu muutus.

    09.00 Saksamaa teise kvartali lõplik SKP
    09.45 Prantsusmaa tarbijate ja töötleva tööstuse kindlustunde indeksid (august)
    16.00 USA S&P/Case-Shilleri majade hinnaindeks (juuni)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (august)
  • Saksamaa teise kvartali SKP kvartaalne langus kinnitati 0,1% peal ning ka aasta baasil ühtis 0,4% kasv esialgse hinnanguga.
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks püsis augustis ootuspäraselt 102 punkti peal, töötleva tööstuse ettevõtete oma kerkis punkti võrra 102 punktile (oodati 101 punkti).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon