Börsipäev 9. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 375 tehingut ning käive oli 1405 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 426 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 884 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 238 ning 117.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    LNA1L tehingute seas oli seitse plokktehingut (EUR 0,625 x 50 000); (0,625 x 100 000); (0,625 x 250 000); (0,625 x 100 000); (0,625 x 200 000); (0,625 x 300 000); (0,625 x 100 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    AS Tallink Grupp TAL1T asutas sel nädalal 100% osalusega tütarettevõtte Singapuris – Tallink Asia Pte Ltd – mis on kontserni esimene tütarettevõte Aasias. Ettevõtte asutamise eesmärgiks on kontserni äritegevuse arendamise ja laienemise lihtsustamine Aasia riikides. Tütarettevõtte loomine ei oma mõju Tallink Grupi konsolideeritud majandustulemusele. Tütarettevõtte loomine ei ole käsitletav olulise osaluse omandamisena Nasdaq Tallinn reglemendi osa "Nõuded Emitentidele" tähenduses ega avalda olulist mõju kontserni tegevusele. AS Tallink Grupp nõukogu ja juhatuse liikmed ei ole tehingust muul viisil isiklikult huvitatud.

    Sel nädalal:
    10.09 LHV Group LHV1T augusti müügitulemused
    03.09 – 02.10 Baltika BLT1T ülevõtmispakkumise periood
    11.09 – 25.09 LHV Group LHV1T aktsiate märkimisperiood
  • Hiina keskpank langetas reedel kommertspankade kohustuslikku reservimäära 0,5 protsendipunkti võrra ning osadele finantsasutuste jaoks koguni 1,0 protsendipunkti, mida aga turuosalised olid juba mõnda aega oodanud ja kuna ka Ühendriikide tööturu raportis puudusid selged negatiivsed või positiivsed märgid, kujunes nädala viimane sessioon üsna vaikseks, päädides S&P 500 indeksi 0,1% võiduga ning Euroopas Stoxx 600 indeksi 0,3% tõusuga. Nädala lõikes liikusid indeksid vastavalt 1,8% ja 2,0% kõrgemale.



    Ühendriikides loodi augustis väljaspool põllumajandussektorit 130 tuhat töökohta, mida oli vähem analüütikute oodatud 160 tuhandest ning kui arvestada juurde eelneva kahe kuu numbrite allapoole revideerimine 20 tuhande võrra ja samuti lähtuda teadmisest, et augusti töökohtade kasvule aitas ajutiselt kaasa rahvaloenduse tarbeks palgatud 25 tuhat inimest, siis valmistas statistika isegi suurema pettumuse. Kuid leidus ka positiivseid märke: keskmise töönädala pikkus kerkis 0,1 tunni võrra 34,4 tunnile, keskmise tunnipalga kasv on püsimas üsna tugevana (3,2%) ning tööjõus osalemise määr kerkis 0,2 protsendipunkti võrra 63,2%le. Augustikuu puhul tuleb ühtlasi arvestada sellega, et puhkuste kõrgaja tõttu on valitsuse küsitlusele vastajate arv üks madalamaid, mistõttu kiputakse hiljem revideerima näitajaid üsna oluliselt ning tavaliselt just kõrgemale.

    FEDi president Jerome Powelli sõnul oli USA reedene statistika kooskõlas hinnanguga, et tööturg püsib tugevana, mis omakorda toetab tarbijat ning see hoiab riigi majanduslikku väljavaadet praegu soodsana. Siiski tingib ebakindlus kaubanduses osade ettevõtete puhul investeeringute vähendamist ning keskpanga ülesanne on olla majandusele vajadusel toeks, mida kavatsetakse ka jätkuvalt olla.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat positiivsete muutustega (Nikkei kerki 0,6%, Shanghai Composite 0,7%) ja samuti kauplesid kirjutamise hetkel 0,2% plussis USA aktsiaindeksite futuurid. Nädalavahetusel avaldatud Hiina augustikuu kaubandusstatistika valmistas ekspordi poolel pettumuse, kui vastav näitaja kahanes mulluse baasil 1,0% (oodati 2,2% kasvu) ning seejuures kukkus eksport Ühendriikidesse 16% võrra. Import vähenes 5,6% võrra, ent see kujunes konsensuse 6,4% languse ootusest pisut paremaks. Arvestades seda, et Ühendriigid on septembrist Hiina importkaupasid maksustamas veelgi kõrgema määraga ning tariife kavatsetakse tõsta nii oktoobris kui ka detsembris, siis loob see riski numbrite edasiseks halvenemiseks.

    Nädal algab majandusuudiste osas võrdlemisi vaikselt, pakkudes täna muuhulgas vaid Saksamaa juulikuu kaubavahetuse ja Suurbritannia juuli tööstustoodangu statistikat. Ettepoole vaadates saab nädala tippsündmuseks olema Euroopa Keskpanga neljapäevane istung, mille raames ootavad osad deposiidi intressimäära langetamist ning lisaks ka võlakirjade ostuprogrammi taaskäivitamist. Samuti hoitakse reedel silma peal Ühendriikide augustikuu jaemüüginumbritel.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (juuli)
    11.30 Suurbritannia tööstustoodang (juuli)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (september)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (juuli)
  • Saksamaa kaubandusbilansi ülejääk osutus augustis arvatust suuremaks tänu ekspordi ootamatule kasvule ning impordi prognoositust suuremale langusele.

  • Suurbritannia töötleva tööstuse toodang kasvas juulis 0,3% võrreldes juuliga, osutudes paremaks oodatud 0,3% langusest. Eelmise aasta baasil aeglustus langus 1,4% pealt 0,6%le,ületades konsensuse -1,2% prognoosi.

  • Euroala 4500 era- ja institutsionaalse investori seas augustis läbi viidud küsitluse kohaselt kerkis järgmise kuue kuu ootuste indeks -20 punkti pealt -12,75 peale, jäädes tasemele, mis viitab kvartali baasil euroala SKP väikesele langusele
  • Neljapäeval-reedel vaikselt alanud punane kallitel kasvustockidel on täna päris avalikult näha. Isegi ROKU on mõne tunniga 10 punki libisenud.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon