Börsipäev 11. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 372 tehingut ning käive oli 488 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 341 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 96 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 259 ning 85.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS LHV Group LHV1T teenis augustis konsolideeritult 3,1 miljonit eurot puhaskasumit: AS LHV Pank teenis sellest 2,4 miljonit eurot ja AS LHV Varahaldus 0,8 miljonit eurot. "Augustis jätkusid ka varasemaid kuid iseloomustanud tugevad trendid. Laenumahud kasvasid 21 miljoni euro ning hoiused 26 miljoni euro võrra. Panga klientide arv suurenes 3000 võrra. Olulisematest sündmustest suurendasime augustis LHV Panga sularahaautomaatide arvu viis korda 125 automaadini ning uuendasime mobiilipanga äppi, mis oma funktsionaalsuses läheneb juba internetipanga võimalustele. Augusti kasum oli 3,1 miljonit eurot, juulis avaldatud finantsplaani edestame peamiselt madalamate laenude allahindluste tõttu 1 miljoni euro võrra. Oleme septembris läbi viimas aktsiaemissiooni, millest saadavaid vahendeid kasutame Danske eralaenude portfelli soetamiseks ning uuendatud finantsprognoosi alusel kasvavate laenumahtude finantseerimiseks," kommenteeris LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu.

    Sel nädalal:
    03.09 – 02.10 Baltika BLT1T ülevõtmispakkumise periood
    11.09 – 25.09 LHV Group LHV1T aktsiate märkimisperiood
  • Ühendriikide aktsiaturgude indeksid kauplesid suure osa päevast kerges miinuses, spurtides viimasel pooltunnil tagasi nulli või kergesse plussi (S&P 500 0,0%). Päris nõnda vaikne siiski tervel aktsiaturul pole, kui teist päeva järjest jätkati kasumi võtmist kiirekasvulistes momentumaktsiates: Roku -10,5%, MercadoLibre -3,9%, Paypal -2,3%, Shopyfy -6,0%, Chipotle -6,2%, Visa ja Mastercard vastavalt -2,9% ja -3,9%. Euroopas parandas Stoxx 600 energia- ja finantssektori eestvedamisel taset 0,1%.



    USA väikefirmade kindlustunde indeks valmistas kerge pettumuse, alanedes augustis 1,6 punkti võrra 103,1 punktile (oodati 103,5), mis oli madalaim tase alates märtsist. Langus tulenes peamiselt ettevõtete ootusest, et kaubandussõja tõttu majandustingimused tulevikus halvenevad ning müük väheneb. Praegune keskkond on aga jätkuvalt veel soodne ning pole mõjutanud laienemise ja palkamiste plaane.

    Ühendriikide JOLTS tööturu küsitluse kohaselt vähenes täitmata töökohtade arv juulis 7,248 miljonilt 7,217 miljonile (oodati 7,331 mln), märkides madalaimat taset alates veebruarist. Mullu novembris saavutatud rekordist on näitaja 0,409 miljoni võrra madalam, kuid ajalooliselt märgib see endiselt väga kõrget taset. Töölt lahkumiste määr kerkis 0,1pp võrra 2,4%le, saavutades kõrgeima taseme alates 2001. aastast ning näitab, et inimesed tunnevad uue töökoha leidmisel end kindlalt.

    Aasias vedasid Jaapani ja Hongkongi börsid tõusu, kerkides Nikkei ja Hang Sengi näol 0,9% ja 1,5%. Hiina aktsiaturu indeksid olid ühed vähestest, mis allapoole liikusid: Shanghai Composite taganes 0,4%. South China Morning Post andmetel võib Hiina nõustuda ostma Ühendriikidest suuremates mahtudes põllumajandussaadusi eesmärgiga saavutada paremat kaubanduskokkulepet. Ajaleht tõi ühtlasi välja, et töörühmade tasandil arutatakse praegu aprillis välja käidud teksti visandit, mis liigub oktoobris kõrgemate ametnike lauale. Lisaks kirjutas Hiina valitsusele kuuluv Global Times, et riik kavatseb kaubandussõja mõju vähendamiseks välja käia meetmeid, mis on abiks osadele ettevõtetele nii Hiinast kui ka USAst, kuid täpsemaid detaile ei avaldatud. Trump kaalub väidetavalt samal ajal aga karmimat hoiakut fentanüüli ja võltstoodete impordi osas, avaldamaks sellega Hiinale survet.

    Majandusuudiste osas tänasel päeval kuigi palju põnevat pakkuda pole, kui esile võiks tõsta vaid Hispaania juuli tööstustoodangu muutuse ning USA tootjahinnaindeksi augustikuu näitaja.

    10.00 Hispaania tööstustoodang (juuli)
    15.00 Brasiilia jaemüük (juuli)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (august)
    17.30 USA toornafta varude muutus (6. september)
  • Hispaania tööstustoodang kahanes juulis 0,4% võrreldes juuniga, osutudes pisut paremaks oodatud -0,3%st. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes aeglustus kasv 1,6% pealt 0,8%le (oodati 1,5%).
  • Vaikselt näpistatakse ka Saksamaa järgmise aasta kasvuootust

    Germany IFW institute cuts 2019 growth to 0.4% from 0.6% prior. Lowers 2020 growth forecast to 1.0% for Germany from 1.6% prior
  • Uusi laenusid väljastati Hiinas eelmisel kuul 1,21 triljoni jüaani väärtuses, ühtides analüütikute ootusega. Arvatust suuremaks osutus agregeeritud finantseerimine (lisaks laenudele aktsiate ja võlakirjade kaudu kapitali kaasamised), mis küündis 1,98 triljoni jüaanini (oodati 1,60 triljonit).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon