Börsipäev 24. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 738 tehingut ning käive oli 578 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 403 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 97 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 610 ning 99.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli kaks plokktehingut (EUR 0,94 x 26 204); (0,94 x 44 799)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    03.09 – 02.10 Baltika BLT1T ülevõtmispakkumise periood
  • Oodatust nõrgemaks osutunud euroala erasektori septembrikuu aktiivsusnäitajad survestasid küll Euroopa aktsiaturgusid (Stoxx 600 nõrgenes 0,8%), kuid ei suutnud kahju tekitada Ühendriikides, kus S&P 500 lõpetas reedesel tasemel.

    Euroala töötleva tööstuse ning teenindussektori septembrikuu aktiivsusküsitlus näitas, et siinne majandus võis kolmanda kvartali lõpus edasi aeglustuda. Kahe sektori ühine PMI langes 1,5 punkti 50,4 punktile, osutudes oluliselt kesisemaks oodatud 52,0 punktist ning viidates 50 punkti piirile jõudes võimalusele, et euroala majandus on väga lähedal langusele. Töötleva tööstuse aktiivsus juba kahaneb, millele viitab PMi indeksi vajumine seitsme aasta põhja 45,6 punktile ning olukord on halvenemas ka teenindussektoris, mille aktiivsus veel kasvab, ent aina aeglasemas tempos (PMI langes septembris 53,5 punktilt 52,0 punktile). Riskid on suured majandusaktiivsuse edasiseks nõrgenemiseks lähikuudel, sest töötleva tööstuse ja teenindussektori uued tellimused kahanevad suurima tempoga alates 2013.a keskpaigast, mis sunnib ettevõtteid vähendama tööjõudu ja toodangut juhul, kui nõudlus ei taastu.



    Ühendriikides kerkis töötleva tööstuse PMI Markiti küsitluse kohaselt 0,7 punkti 51,0 punktile, saavutades viie kuu kõrgeima taseme ning teenindussektori näitaja paranes 0,2 punkti 50,9 punktile, viidates seega erasektori aktiivsuse marginaalsele hoogustumisele septembris.

    Aasia börsid liikusid öösel kerges plussis, kerkides Hiinas 0,6%, Jaapanis 0,2% ning Hongkongis 0,4%. Hiina asepeaminister Liu He kavatseb Washingtoni külastada oktoobri teisel nädalal ning USA rahandusministri Steven Mnuchini sõnul on läbirääkimistes näha progressi, viidates Ameerika põllumajandussaaduste hoogustunud ekspordile Hiina. See on Mnuchini arvates hea žest, kuid olulisemad saavad olema arengud intellektuaalomandi osas.

    Täna jälgitakse huviga eelkõige Saksamaa ettevõtete septembrikuu kindlustundeindekseid, et näha, kas need kinnitavad teiste küsitluste tulemusi. Fookuses on veel USA tarbijate septembri kindlustunde indeks.

    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunde indeks (september)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (september)
    16.00 USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeks (juuli)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks (september)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (september)
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks alanes septembris punkti võrra 102 punktile, ühtides analüütikute ootusega
  • Bundesbank nentib oma kuises ülevaates, et kolmas kvartal on Saksamaa majanduse jaoks alanud kesiselt, kuid muretsemiseks põhjust veel pole

    Monthly Report: Economy off to sluggish start in Q3
  • Saksamaa ettevõtete hinnang jooksvale olukorrale paranes, kuid järgmise kuue kuu väljavaade jätkab langust

    German IFO Current Assessment Sep: 98.5 (est 96.9 ; prev 97.3)
    German IFO Expectations Sep: 90.8 (est 92.0 ; prev 91.3)
    German IFO Institute: Outlook For Coming Months Deteriorated
    -Downturn Is Taking A Breather
    German Ifo: We Tend To Expect Stagnation Of German Economy In 4Q
    German Ifo: German Inflation Is Likely To Shrink Again In 3Q
    German Ifo: Latest Data Does Not Mean Start Of A Trend Change
    German Ifo: In Manufacturing, The Business Climate Has Only One Direction Downward


  • Jõukamad investorid hoiavad ligi 30% varadest rahas kaitsmaks kaubandussõja võimalike negatiivsete tagajärgde eest ning omamaks kuiva püssirohtu krahhi korral tegutsmiseks

    Rich people are hoarding cash, and wealth managers are getting frustrated

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon