Börsipäev 27. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA valitsus ei kavatse tõenäoliselt pikendada Ameerika ettevõtetele antud lühiajalist luba varustada Huaweid oma toodetega, mis näis muutvat investorid eile taas ettevaatlikumaks ning jättis S&P 500 indeksi sessiooni teise poole põrkest hoolimata 0,2% punasesse. Euroopas võtsid aktsiaturud järele Wall Streeti eelneva päeva tõusule ning Stoxx 600 sulgus lõpuks 0,6% kõrgemal.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused kerkisid läinud nädalal kolme tuhande võrra 213 tuhandele (oodati 212 tuhat), mis viitab jätkuvalt madalale vallandamiste tasemele, kuid taotlused võivad lähinädalatel tõusta tingituna General Motoris töötajate streigist. Ligikaudu 46 tuhat GMi töölist on pidanud alates 14. septembrist streiki, nõudes muuhulgas kahe elektriliste sõidukite tehase taasavamist ning töökohtade hoidmist Ühendriikides. Streikivatel töölistel pole õigust taotleda töötu abiraha, kuid sellel võib olla kaudne mõju teistele seotud töökohtadele.

    Kansas City FEDi töötleva tööstuse aktiivsus paranes septembris nelja punkti võrra -2 punkti peale, olles augustis jõudnud üle kolme aasta madalaimale tasemele. Tulemus osutus paremaks oodatud -4 punktist ning kui vaadata lisaks eelnevalt avaldatud kolme regionaalset küsitlust, siis peaks üleriigiline töötleva tööstuse ISM indeks septembris pisut paranema augustis saavutatud 49,1 punktilt.

    Aasia börsid suundusid öösel madalamale eesotsas Jaapani Nikkeiga, mis nõrgenes kirjutamise hetkeks 0,6%. Tokyo inflatsioon, mis üldiselt annab hästi vihjeid ka üleriigilise tarbijahinnaindeksi liikumise kohta, kajastas septembris aeglustunud hinnatõusu. Aasta baasil aeglustus tarbijahinnaindeksi kasv 0,2 protsendipunkti võra 0,4%le, osutudes madalamaks oodatud 0,5%st. Isegi kui jätta välja värske toit ning energia, pehmenes inflatsioon 0,1pp võrra 0,6%le, mis pole kindlasti meeltmööda keskpangale, kes on pikalt majandusse raha pumbanud lootuses kergitada alusinflatsiooni kunagi 2% juurde ning võib seetõttu oktoobri istungil täiendavat stimuleerimist kaaluda.

    Mujal Aasias kauplesid aktsiaturud väiksemate langustega ning Hiinas suutis Shanghai Composite nulli lähedal püsides trotsida statistikat, et tööstusettevõtete kasumid langesid augustis mullusega võrreldes 2,0% (juulis oli kasv 2,6%), mis viitab nõrgemale majanduskeskkonnale. Hiina statistikaameti sõnul oli languse taga tööstustoodangu ja müügi aeglustumine, toodete hindade langus ning tugevad taifuunid.



    Majandusnäitajaid jääb nädala viimasesse börsipäeva üksjagu, kuid eeskätt võiksid huvi pakkuda USA augustikuu inflatsioon, mis peaks energiat ja toitu arvestamata kiirenema 0,2pp võrra 1,8% peale ning samuti selguvad tarbijate sissetuleku ning kulutuste augustikuu muutused.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (august)
    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (september)
    10.00 Hispaania jaemüük (august)
    11.00 Itaalia tarbijate ning töötleva tööstuse kindlustunde indeksid (september)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (september)
    15.30 FEDi Quarles esineb
    15.30 EKP peaökonomist Philip Lane esineb
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulek (august)
    15.30 USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (august)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (august)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (septembri lõplik)
    20.00 FEDi Harker esineb
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (27. september)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 219 tehingut ning käive oli 292 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 117 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 153 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 96 ning 109.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS Tallink Grupp omandas eksklusiivsed globaalse kiirtoiduketi Burger King frantsiisiõigused Eestis, Lätis ja Leedus. Esimesed restoranid Tallinnas on plaanis avada juba sel talvel ning esimesed restoranid Lätis ja Leedus 2020. aasta esimeses pooles. Restoranide avamise ja opereerimisega Eestis, Lätis ja Leedus loob Selts kolmes Baltiriigis kokku ligi 800 uut töökohta. Iga avatud restorani frantsiisilepingu pikkuseks on 20 aastat.

    AS Pro Kapital Grupp teatas, et on lunastab 30 „AS Pro Kapital Grupp võlakiri 09.2019“ võlakirja ISIN EE3300110576 väljalaskehinnas kokku 300 000 eurot ning esitanud Eesti Väärtpaberite Keskregistrile taotluse võlakirjade kustutamiseks registrist.Võlakirjad kandsid intressi 5% kalendriaastas. Iga võlakirja väljalaskehind oli 10 000 eurot ning võlakirjade lunastuspäev oli 24.09.2019.

    Sel nädalal:
    03.09 – 02.10 Baltika ülevõtmispakkumise periood
  • Kahenädalase sissevoolu järel on kapital globaalselt aktsiafondidest taas väljumas

    *Global equity outflows hit $22 billion in the week ended Sept. 25
    *U.S. money-market inflows totaled $35b; global money-market funds took in $36b
    * Gold drew $2.6b, the highest since July 2016
    * EM equity outflows hit $3.6b, the highest level since August
    ** Taiwan outflows of $1.5b were the biggest ever
    ** Mexico had biggest withdrawal in four years of -$238m
    * U.S. tech flows have turned negative for the year
    * Mutual fund/ETF investors liquidated $941m of globally listed Chinese shares
  • Prantsusmaa inflatsioon alanes septembris 0,1pp võrra 0,9%le vs oodatud 1,0% ning tarbimine püsis augustis MoM muutumatuna, jäädes alla konsensuse 0,3% ootusele
  • Hispaania jaemüük kasvas augustis aastaga 3,2% vs oodatud 3,0%
  • Nii nagu on see olnud teistes suuremates euroala riikides, püsib tarbijate kindlustunne kenasti ka Itaalias aga töötleva tööstuse oma ägab. Tarbijate kindlustunne kerkis septembris 0,3 punkti 112,2 punktile (oodati 112,3) ning töötleva tööstuse kindlustunde indeks langes 0,8 punkti 98,8 punktile (oodati 100,0 punkti).
  • Delta Airlines ostab 20% osaluse Latam Airlines's 80% preemiaga.
    Aktsia oli aftekal üleval 44%

    Fun fact siia ka:

    Ajaloost üks näide, kus pisikese eelneva 4% osaluse suurendas 36% peale, millest nüüdseks on saanud 49% osalus.
    Grupo Aeromexico chart spaikaga veebruaris 2017:




    Kui see sündmus ei ole paari nädala pärast allpool aftekat punkt või kaks, teen 10 kükki. Delta laieneb läbi osaluste, tehes koostööd, saades liine. Never ever ei lähe see full size väljaostuks.
  • Euroala majanduslik kindlustunde indeks alanes septembris 1,4 punkti 101,7 punktile, mis on madalaim tase alates 2015.a algusest ning viitab praegu ca 1% majanduskasvule
  • USA alusinflatsioon üllatusi ei pakkunud, kestvuskaupade tellimused valmistavad aga pettumuse

  • ymeramees
    Delta Airlines ostab 20% osaluse Latam Airlines's 80% preemiaga.
    Aktsia oli aftekal üleval 44%

    Fun fact siia ka:

    Ajaloost üks näide, kus pisikese eelneva 4% osaluse suurendas 36% peale, millest nüüdseks on saanud 49% osalus.
    Grupo Aeromexico chart spaikaga veebruaris 2017:




    Kui see sündmus ei ole paari nädala pärast allpool aftekat punkt või kaks, teen 10 kükki. Delta laieneb läbi osaluste, tehes koostööd, saades liine. Never ever ei lähe see full size väljaostuks.


    LTM kahe päeva graafik näiteb, et kükke vist tegema ei pea.
  • USAs noteeritud Hiina ettevõtted olid reedel liikvele läinud juttude peale korraliku müügisurve all

    U.S. Treasury Says No Plans to Block Chinese Listings ‘at This Time’

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon