Börsipäev 8. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 1137 tehingut ning käive oli 1804 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 632 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 1107 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 512 ning 586.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    6. jaanuaril 2020 sõlmiti AS Merko Ehitus MRK1T kontserni kuuluva AS Merko Ehitus Eesti ja MCF Group Estonia OÜ vahel leping andmekeskuse kompleksi esimese etapi rajamiseks Saue vallas, Harjumaal. Lepingu raames ehitab AS Merko Ehitus Eesti MCFi andmekeskuse kompleksi esimese hoone koos vajalike büroopindadega. Lepingu maksumus on ligikaudu 9 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Hoone valmib 2021. aasta mais.

    7. jaanuaril 2020 sõlmiti AS Merko Ehitus MRK1T kontserni kuuluva AS Merko Ehitus Eesti ja OÜ Kohila Maja vahel leping ühisveevärgi ja -kanalisatsioonitorustike rajamiseks Kohila vallas, Raplamaal. Lepingu raames rajatakse Aespa alevikku ligikaudu 100 km torustikke ning ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni liitumisvõimalus ligikaudu 1750 kinnistule. Lepingu maksumus on ligikaudu 14,3 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Tööde valmimise tähtaeg on 2021. aasta detsembris.

    Sel nädalal:
    06.01-12.01 Tallinna sadam TSM1T müügitulemused
  • Turuosalised jäid eile äraootavale seisukohale, mis tingis küll aktsiaturgudel languse, kuid tegemist oli siiski tagasihoidliku müügiga. S&P 500 sulgus teisipäeval 0,3% punases ning Euroopaski käis Stoxx 600 sessiooni lõpu poole korraks miinuspoolel, ent sai lõpukellaks kirja 0,3% võidu.

    ISM küsitluse kohaselt paranes Ühendriikide teenindussektori aktiivsus detsembris 1,1 punkti võrra 55,0 punktile, ületades konsensuse 54,5punktist prognoosi ning kummutades kartust, et töötleva tööstuse jahenemine võib üle kanduda majandusest oluliselt suuremat osa moodustavasse teenindussektorisse. Ettevaatav uute tellimuste indeks andis siiski 2,2 punkti võrra järele, alanedes 54,9 punktile ja jõudes tagasi madalaimale tasemele alates septembrist.

    USA kestvuskaupade tellimuste novembri lõplik langus jäi esialgse hinnangu juurde, kahanedes 2,1% võrreldes oktoobriga. Kaitse- ja lennutööstust arvestamata kasvasid tellimused eelneva kuu baasil 0,2% ning tarne kahanes 0,3% võrra. Aasta baasil viitavad kolme kuu keskmine tarne ja tellimused ettevõtete investeeringute võimalikule stabiliseerumisele pärast kahe aasta pikkust aeglustumise trendi, millele võib potentsiaalselt olla kaasa aitamas Hiina ja USA kaubandussõja lõppemise perspektiiv. Kolme kuu tellimused kahanesid kaitse- ja lennutööstust arvestamata aasta baasil 0,5% (oktoobris -0,9%) ning tarne kasvas 0,2% (oktoobris 0,3%).



    Aasias suundusid aktsiaturud öösel madalamale, alanedes Jaapanis 1,6%, Hiinas 1,2% ja Hongkongis 1,1% võrra. Iraan korraldas ööl vastu kolmapäeva raketirünnaku kahele Iraagis asuvale sõjaväebaasile, kus paiknevad muuhulgas Ühendriikide kaitseväelased. Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi sõnul võtsid nad enesekaitseks kasutusele ja viisid täide proportsionaalsed meetmed ning ei taotle eskaleerumist või sõda. Rünnaku järel olukorda hinnates säutsus Donald Trump, et kõik on hästi ja et teeb selle kohta kolmapäeval avalduse. Kuld ületas 1600 dollari piiri esimest korda rohkem kui kuue aasta jooksul ja samuti kauplesid kõrgemal teised väärismetallid.

    Inglise keskpanga juhi kohalt lahkub Mark Carney hoiatas, et üleilmne majandus seisab silmitsi likviidsuslõksuga (madalatest intressimääradest hoolimata eelistavad tarbijad raha säästa ja vältida võlakirju, kuna oodatakse intressimäärade tõusu), mis muudab rahapoliitika ebaefektiivseks tulevikus majandussurutistega võitlemisel. Carney arvates on suurematel keskpankadel nüüd palju vähem nö kuiva püssirohtu võrreldes varasemaga ning see olukord võib selliseks jääda mõnda aega.

    Majandusuudistest on täna esiplaanil Saksamaa tehaste novembri tellimused, Prantsusmaa tarbijate kindlustunde detsembri muutus ja USA reedeseks tööturu raportiks annab võimalikke vihjeid ADP detsembrikuu küsitlus.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (november)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunne (detsember)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (detsember)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (detsember)
    17.00 FEDi Brainard esineb
    17.30 USA toornafta varude raport (3. jaanuar)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (november)

    Ettevõtete uudised:
    --Iraanis kukkus alla Kiievisse teel olnud Ukraina reisilennuk Boeing 737 ning meedia kohasel said kõik 170 pardalolnut surma. Põhjuseks peetakse mehaanilist riket. Eraldiseisvalt soovitab Boeing nüüd 737 Max lennukitega lendamiseks pilootidel läbida simulatsioonitreening, kui aga varasemalt oli lennuki üheks müügiargumendiks väide, et pilootidel on sellega lendamiseks vaja vaid arvutipõhist juhendamist.
    --Samsung Electronicsi aktsia tõusis Lõuna-Korea börsil 2% võrra pärast oodatust paremat neljanda kvartali aruannet, mis on järjekordne positiivne märk mälukiipide turu jaoks. Detsembris lõppenud kolmekuulise perioodi ärikasum langes eelneva aasta baasil 34% 7,1 triljoni vonnini (6,1 miljardit dollarit), ületades analüütikute 6,49 triljoni vonni suurust ootust.

  • Saksamaa tehaste tellimused üllatasid novembris negatiivselt, kahanedes eelneva kuuga võrreldes 1,3% (oodati 0,2% kasvu) aga seda veidi positiivsema baasi pealt (oktoobri 0,4% langus korrigeeriti 0,2% kasvuks). Mullusega võrreldes süvenes langus 5,6% pealt 6,5%le, jäädes alla konsensuse -4,7% prognoosile. Samas kui vaadata töötleva tööstuse vahetellimusi, mis on väiksema volatiilsusega näitaja, siis selle aastane langus aeglustus novembris 5,2% peale, olles rohkem kooskõlas näiteks IFO küsitlusega, kus ettevõtted näevad olukorra paranemist.
  • Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks alanes detsembris kolme punkti võrra 102 punktile, jäädes alla 104punktisele ootusele.
  • Saksamaa vahetoodete tellimused annavad lootust ka üleilmselt tööstustoodangu taastumiseks
  • USA ADP küsitlus viitab jätkuvalt korralikule töökohtade kasvule.

    US December 2019 ADP nonfarm employment change 202K vs 160K exp, prior revised up to 124K from 67K
  • GRUB kaalub ostu või müüki (WSJ). Ostuga ta ilmselt hakkama ei saaks, mis turgu muudaks, küll aga on see sõnum LYFT-le ja UBER-le. Viimased on turu ära solkinud, GRUB astuks välja, oleks kojukandel üks tegija vähem.
    Peaks olema win-win situatsioon, aga veidral kombel ei kajastu hinnas.
  • ymeramees
    GRUB kaalub ostu või müüki (WSJ). Ostuga ta ilmselt hakkama ei saaks, mis turgu muudaks, küll aga on see sõnum LYFT-le ja UBER-le. Viimased on turu ära solkinud, GRUB astuks välja, oleks kojukandel üks tegija vähem.
    Peaks olema win-win situatsioon, aga veidral kombel ei kajastu hinnas.


    Kui UBER ostaks GRUB-i mingi $5.5-$6B-ga, liiguks UBER ise suht lühiajaliselt sellise valuatsiooni jagu üles, pakuks lambist.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon