Börsipäev 7. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 7. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1221 tehingut ning käive oli 1108 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 705 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 374 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 852 ning 336.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    Klaipėdos Nafta KNF1L jaanuari müügitulemused
  • Ehkki nende ettevõtete arv kasvab, kes toovad välja koroonaviiruse negatiivseid tagajärgi äritegevusele ning selge pole ka mõju Hiina majandusele, jätkavad aktsiaturud üsna enesekindlalt tõusu: Ühendriikides kerkis S&P 500 indeks 0,3% ja Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil taset parandada 0,4%, millega saavutasid mõlemad uue rekordi.

    Esmakordselt esitatud töötu abiraha taotlused langesid Ühendriikides läinud nädalal 15 tuhande võrra 202 tuhandele, mis jääb väga lähedale aprillis saavutatud poole sajandi madalaimale tulemusele (193 tuhat) ning osutus ka analüütikute prognoositud 215 tuhandest paremaks. Selle näitaja järgi puuduvad märgid, et majanduses oleks ebakindlust, mis sunniks ettevõtteid töötajaid vallandama, pigem on sobiliku tööjõu leidmine olnud pikemat aega üheks peamiseks probleemiks.

    Aasia aktsiaturgudel tõmmati öösel hinge pärast eelnevate päevade rallit: Nikkei ja Shanghai Composite alanesid 0,2%, Hang Seng nõrgenes 0,7% ja Kospi langes 0,7%. Koroonaviirusesse haigestunute arv jätkab kasvu, ületas 31 tuhande piiri ning surnute arv jõudis viimastel andmetel 636ni. S&P langetas Hiina tänavuse majanduskasvu ootuse 5,7% pealt 5%le, eeldades, et viirus suudetakse märtsiks kontrolli alla saada. See tähendaks tuleval aastal trendist kõrgemat SKP kasvu, tõstes baasstsenaariumis ootuse 5,6% pealt 6,4%le.

    Täna selguvad Saksamaa, Prantsusmaa ja Hispaania detsembrikuu tööstustoodangu muutused, kuid sellest tähtsam saab olema USA jaanuarikuine tööturu raport, mis võib analüütikute arvates näidata väljaspool põllumajandussektorit loodud töökohtade arvuks 165 tuhat, märkides sellega paranemist detsembris oodatust pehmemaks jäänud 145 tuhande järel.

    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (detsember)
    09.00 Saksamaa tööstustoodang (detsember)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (detsember)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (detsember)
    11.00 Itaalia jaemüük (detsember)
    12.30 Venemaa keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA tööturu raport (jaanuar)
    15.30 Kanada tööturu raport (jaanuar)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (7. veebruar)
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (detsember)

    Ettevõtete uudised:
    --Uberi neljanda kvartali käive suurenes aastaga 36,8% 4,07 miljardi dollarini, jäädes konsensuse ootuse lähedale. Aktsia kohta teenitud kahjumiks kujunes 0,64 dollarit, mis oli veidi parem konsensuse -0,68 dollari suurusest ootusest. Kui varasemalt prognoosis ettevõte korrigeeritud tulemuste baasil kasumisse jõudmist tuleval aastal, siis tegevjuhi Dara Khosrowshahi sõnul on kulude vähendamine sujumas arvatust edukamalt ning kasumlikuks muutub firma juba käesoleva aasta neljandas kvartalis. Aktsia kerkis järelkauplemise ajal 5,5%.


  • UBER-i paradigmasid purustav väide, et hakkavad kasumit teenima, ajas algod täitsa lolliks. Hetk mõtlemist ja turg otsustas siiski vaikselt ostma hakata. Lisaks on Kalanick enda aktsiad turgu oksendanud, ehk IPO overhang ka möödas, võimalik väike upside täna?
  • Saksamaa tööstustoodang kahanes detsembris 3,5% võrreldes novembriga ning oli sellega oodatud -0,2%st oluliselt nõrgem. Langus oli üsna laiapõhjaline, mida võimendas ehitusesektori toodangu suurem kukkumine (-8,7% MoM). Aasta baasil süvenes tööstustoodangu langus -6,8%ni ning ilmselt ütlevad jaanarikuu tehaste tellimused, kas taastumisel on esimeses kvartalis jalgu või mittte. Siin tuleb aga mängu koroonaviiruse võimalik mõju.
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse detsembri toodang üllatas samuti negatiivselt, kahanedes MoM 2,6% vs oodatud +0,1%, mis tõi aastases võrdluses languse 3,2% peale (prognoositi 1,2% kasvu).
  • Sama lugu ka Hispaania tööstustoodanguga, mis langes detsembris 1,9% (oodati -0,9%) ning aastatagusega võrreldes aeglustus kasv 1,6% pealt 0,8%le (oodati 2,1%). See loob riski, et neljanda kvartali SKP esialgseid hinnanguid korrigeeritakse allapoole.
  • Töökohtade arv Ühendriikides kasvas jaanuaris 225 tuhande võrra, ületades konsensuse 165 tuhande suurust ootust. Keskmise palga kasv kiirenes 3,1% peale (oodati 3,0%) ning lisaks korrigeeriti detsembri kasv 0,1pp kõrgemaks 3,0%le. Kokkuvõttes tugev raport, aga küsitav, kas ainult selle baasil nüüd lõpuks tekib hirm inflatsiooni võimaliku hoogustumise pärast.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon