Börsipäev 18. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ühendriikide aktsiaturud olid eile presidentide päeva tõttu suletud, Euroopas aga sulgus Stoxx 600 0,3% kõrgemal. Viimast vedas autotööstus tänu Hiina presidendi Xi Jinpingi lubadusele turgutada koroonaviiruse tõttu kannatanud kohalikku automüüki ja lisaks kergitas Prantsusmaa autoosade valmistaja Faurecia oma käesoleva aasta marginaalide väljavaadet ning tõstis dividendi, mis toetas aktsia 6,5% tõusu.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel madalamale eesotsas tehnoloogiasektoriga pärast Apple’i kasumihoiatust, mis ei tohiks asjaolusid arvestades olla siiski suureks üllatuseks. Apple nentis teates, et äritegevus Hiinas on hakanud viiruse leviku tõkestamiseks võetud meetmete järel taastuma, kuid normaliseerumine on võtnud arvatust kauem aega. Kuna viiruse tõttu on pihta saanud nii Hiina nõudlus, kui ka sealne tootmine, mille tõttu on telefonide pakkumine piiratud üleilmselt, siis ei suuda firma täita jaanuaris antud märtsis lõppeva kvartali müügitulu prognoosi (63-67 mld USD). Nikkei alanes 1,3%, Shanghai Composite langes 0,2% ja Hang Seng taganes 1,3% võrra.

    Koroonaviirusesse nakatunute arv kasvas Hiinas Hubei provintsis eile 1807 inimese võrra, mis oli madalaim näitaja alates uue diagnoosimismeetodi kasutuselevõtust. Üleriigiliselt kerkis haigusjuhtude arv 1886 võrra. Hiina ametnike sõnul on 72 tuhandest haigusjuhtumist 81% olnud kerged ning 2,3% suremise määr jääb alla SARSi 9,5%le.

    Täna on majandusuudistest tähelepanu keskpunktis Saksamaa investorite ja analüütikute veebruarikuu kindlustunde näitajad ning USA töötleva tööstuse veebruari esimene regionaalne aktiivsuse küsitlus (NY).

    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (jaanuar)
    11.30 Suurbritannia töötute arvu muutus (jaanuar)
    12.00 Saksamaa investorite ja analüütikute kindlustunde indeks (veebruar)
    15.30 USA NY FEDi töötleva tööstuse küsitlus (veebruar)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (veebruar)
  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 1710 tehingut ning käive oli 2257 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1521 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 482 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1090 ning 479.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    SFG1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 2,205 x 120 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS LHV Group LHV1T kavatseb luua kahjukindlustusseltsi AS LHV Kindlustus, millest 65% kuuluks AS-ile LHV Group ja 35% sarnaselt AS-i LHV Finance omanikestruktuurile Euronicsi kaubamärgi all tegutsevate kauplustega seotud isikutele. Kindlustusseltsi tegevusega alustamise eelduseks on koondumist lubava otsuse saamine Konkurentsiametilt, aktsionäridevahelise lepingu sõlmimine, ettevõtte asutamine ja tegevusloa saamine Finantsinspektsioonilt. Kogu protsessi pikkuseks on planeeritud ligikaudu üks aasta.

    Baltic Horizon Fondi NHCBHFFT osaku puhasväärtus (NAV) 2020. aasta jaanuari lõpu seisuga on 1.3249 eurot osaku kohta. Fondi osaku puhasväärtuse muutus võrreldes eelneva kuu lõpu seisuga on -1.50%. Fondi puhasväärtuse vähenemine tulenes seoses jaanuaris osakuomanikele rahalise väljamaksete arvesse võtmisega summas ligikaudu 3,18 miljonit eurot. Arvestamata väljamaksete mõju Fondi puhasväärtusele, oleks renditegevusest teenitud rahavoog ja negatiivne muutus rahavoogude riskimaandamisinstrumendi reservis mõjutanud puhasväärtust +0.58% võrra võrreldes eelmise kuuga. Fond teenis 2020. aasta jaanuaris auditeerimata konsolideeritud puhaskasumit 1,157 tuhat eurot.

    Olainfarmi OLF1R jaanuari konsolideeritud müük kajastab varem prognoositud ning näitab, et Läti turuosa oli 45%-ga absoluutarvudes samal tasemel kui eelmisel aastal. Kesk-Aasia riikides kasvasid tulud 51%, ulatudes 0,8 miljoni euroni. Müük kasvas oluliselt Kaukaasia piirkonnas ja teistes riikides vastavalt 160% ja 44%. Valgevenes oli langus siiski 11% ja EL-i riikides 44%. Venemaal ja Ukrainas peaaegu müüki ei toimunud, kuna 2019. aasta lõpus saadeti laialdaselt ka jaanuari kaupu.

    Sel nädalal:
    19.02 Baltic Horizon Fund NHCBHFFT dividendi väljamakse
    20.02 HansaMatrix HMX1R vahearuanne
    21.02 LHV Group LHV1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    21.02 Harju elekter HAE1T vahearuanne
  • Uute autode registreerimine kahanes ELis jaanuaris 7,5% võrreldes mullusega, kuna osalt võis mõju avaldada detsembri tühjendusmüük enne uuest aastast kehtima hakanud uusi emissiooninõudeid ja ka Brexitiga seotud ebakindlus.
  • Kui riigivõlakirjade ostmine enam ei aita, siis võib FED suunduda ka aktsia- ja ettevõtete võlakirjade turgudele

    Yellen says Fed purchases of stocks, corporate bonds could help in a downturn
  • Suurbritannia töötu abiraha taotluste arv kasvas jaanuaris 5,5 tuhande võrra (detsember revideeriti 14,9 tuhande pealt 2,6 tuhandele). Kolme kuu keskmine töötuse määr püsis detsembris 3,8% peal aga palgakasv jätkas boonuseid arvestamata aeglustumist 3,2% peale (oodati 3,3%).

  • Saksamaa investorite ja analüütikute hinnang jooksvale majanduslikule olukorrale vähenes -9,5 punkti pealt veebruaris -15,7 punktile, jäädes alla konsensuse oodatud -10,0 punktile. Järgmise poole aasta väljavaade langes 26,7 punktilt 8,7 punktile, mis oli samuti nõrgem oodatud 21,5 punktist.

    ZEW President Professor Achim Wambach noted: “The feared negative effects of the Coronavirus epidemic in China on world trade have been causing a considerable decline of the ZEW Indicator of Economic Sentiment for Germany. Expectations regarding the development of the export-intensive sectors of the economy have dropped particularly sharply. Besides, the end of 2019 and the beginning of 2020 saw a worse-than-expected development of the German economy. Both the downward revision of the assessment of the economic situation and the downturn in expectations show clearly that economic development is rather fragile at the moment.”

  • Hiina presidendi sõnul suudab riik tänavu viirusest hoolimata saavutada 6% majandusksavu

    CHINA'S PRESIDENT XI SAYS CHINA STILL ABLE TO MEET 2020 ECONOMIC TARGET DESPITE VIRUS IMPACT
  • USA töötleva tööstuse veebruari esimene aktiivsuse indikaator on paljulubav...NY indeks kerkis 8,1 punkti 12,9 punktile (oodati 5,0), märkides kõrgeimat taset alates maist.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon