Börsipäev 8. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 8. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3024 tehingut ning käive oli 2,589 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,014 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 1,519 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1417 ning 1515.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Klaipėdos nafta KNF1L naftaterminalide esialgne müügitulu 2020. aasta mais oli 3,1 miljonit eurot, mis on 0,8 miljoni euro ehk 34,8 protsendi võrra suurem kui 2019. aasta mais. Ettevõtte naftaterminalide esialgne müügitulu oli 2020. aasta esimese viie kuu jooksul 13,7 miljonit eurot, mis on 6,2 protsenti rohkem kui 2019. aasta samal perioodil.

    Sel nädalal:
    11.06 Tallinna Vesi TVEAT dividendi ex-kuupäev.
  • Tallink otsustas ju dividendi mitte maksta?
  • Ühendriikide tööturu maikuu statistika näitas reedel, et inimeste naasmine tagasi tööle algas suuremas ulatuses ja kiiremini kui analüütikud olid arvanud, rõõmustades mõistagi ka aktsiaturgusid. S&P 500 indeks lõpetas päeva 2,6% võiduga, mis tegi nädala saldoks ligi +5% (eurodes 3,1%). Võimsa punkti panid nii reedesele sessioonile kui ka tervele nädalale ka Euroopa aktsiaturud, kerkides Stoxx 600 indeksi näol vastavalt 2,5% ning 7,1%.

    Pärast ligi 21 miljoni töökoha kadumist aprillis taastati Ühendriikides eelmisel kuul neist 2,5 miljonit. See kujunes konsensuse ootusest märksa paremaks tulemuseks, sest analüütikud pelgasid veel maiski 7,5 miljoni töökoha kadumist. Töötuse määr alanes tänu sellele 14,7% pealt 13,3%le (oodati 19,0%). Tööturuamet siiski nentis, et 6,2 miljonit inimest oli märgitud hõivatuks, kuid puutusid töölt muudel põhjustel peale haiguse ja kui neid ka ajutise sundpuhkuse tõttu töötuks lugeda, siis oleks tegelik töötuse määr olnud mais u kolme protsendipunkti võrra kõrgem. Sama eeldust kasutades oleks ka aprilli tööpuudus küündinud kuni 19%ni, mistõttu tõi mai sellegipoolest kaasa olukorra paranemise.

    Suuremat tõusu palkamistes näitasid sektorid, mis olid majanduste avanedes ühed esimesed, kus tööd alustati (töötlev tööstus ning ehitus), kuid tõenäoliselt on hakatud kasutama ka valitsuse toetusi töötajate tagasipalkamisel. Meelelahutuse ning majutuse sektoris, kus väikeettevõtted moodustavad tööhõivest suure osakaalu ja kus eelnevatel kuudel kaotati kõige rohkem töökohtasid, kutsusid mais 1,2 miljonit inimest tagasi.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erisuunaliste liikumistega, kerkides Jaapanis 1,1% ja Hiinas 0,2%, kuid alanedes Hongkongis 0,2% ja Lõuna-Koreas 0,1%. Nädalavahetusel avaldati Hiina maikuu kaubandusstatistika, kus eksport näitas dollarites mõõdetuna 3,3% langust võrreldes aastatagusega (oodati -6,5%) ning import kahanes 16,7% (oodati -7,9%). Eksporti toetas mais meditsiiniga seotud vahendite väljavedu, kui vastavate instrumentide eksport kasvas aastaga 88,5% ning kaubagrupp, kuhu meditsiinilised maskid kuuluvad, suurenes 77,3%. Importi mõjutasid muuhulgas toormete hinnalangus, sest näiteks imporditud toornafta nominaalne väärtus kukkus aastaga 55%, kuigi inflatsiooniga korrigeeritult kasvas see mais 19,2% võrreldes mullu sama ajaga.

    Nädal algab majandusuudiste osas suhteliselt vaikselt, kui esile võiks tõsta vaid Saksamaa aprilli tööstustoodangu ning euroala investorite juuni kindlustunde indeksi.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (aprill)
    11.30 Euroala investorite kindlustunde indeks (juuni)
  • Saksamaa tööstustoodangus oli aprillis suur kukkumine nagu arvata võis

    German Industrial Production SA (M/M) Apr: -17.9% (est -16.5%; prev -9.2%)
    German Industrial Production WDA (Y/Y) Apr: -25.3% (est -24.8%; prev -11.6%)
  • Matkaautode tootja Thor Industries raporteeris aprillis lõppenud kolmandas kvartalis käibe üle 30% langusest, kuid turg on hakanud kiiresti ümber pöörama osalt kuna koroonaviirus on tekitanud uue ostutrendi

    "Since the end of our third fiscal quarter, our outlook for the balance of our fiscal year and the calendar year has markedly improved. We're seeing an influx of first-time buyers, which bodes well for the long-term health of the RV industry. When the COVID-19 pandemic started, we saw many people start to work at home. One new trend we are seeing is an evolution from 'work at home' to 'work from anywhere' as RV buyers use their new RVs as their office wherever they are, or wherever they want to be. Our channel checks tell us that many of our independent RV dealers are seeing a significant resurgence in their sales, and their inventory levels, which were already down 20% year-over-year, are further declining."
  • Draax
    Tallink otsustas ju dividendi mitte maksta?


    Parandatud > Tallinna Vesi dividendi ex-kuupäev.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon