Börsipäev 17. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 1652 tehingut ning käive oli 2,192 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,727 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 457 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1051 ning 555.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TKM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 7,66 x 100 000)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:
  • Eilne sessioon Ühendriikides tekitas vastuolulisi emotsioone. Ühest küljest tegi hirmuindeks VIX hüppeid ülespoole ja dollarist otsiti kaitset uudiste tõttu, et Pekingis suleti koroonaviiruse tõkestamiseks kõik koolid ja Floridas teatati ööpäeva jooksul rekordkõrgest nakatunute arvust (2783 inimest ehk +3,6%). Kuid teisalt tõlgendasid aktsiaturud USA maikuu jaemüügi rekordilist kasvu kui märki, et majandus taastub arvatust kiiremini. Kokkuvõttes lõpetas S&P 500 indeks päeva 1,9% kõrgemal ja VIX taandus 2,1%, olles päevasiseselt kaubelnud ka ligi 9% plussis. Euroopas lõpetasid aktsiaturud sessiooni samuti tugeva tõusuga, kui Stoxx 600 parandas taset 2,9%.

    Ühendriikide jaemüük kasvas mais 17,7% võrreldes aprilliga, mil see kukkus 14,7%, lüües analüütikute 8,4% ootust. Ka volatiilsemaid komponente arvestamata (autod, kütus ja ehitusmaterjalid) ületas tulemus konsensuse ootust, kerkides 11,0% (prognoositi 5,2%). Majanduste avamine ning eelnevatel kuudel suurenenud säästmine võimaldasid nõudlusel jõuliselt taastuda, kuid tagasi viiruse eelsele tasemele jõudmine võib võtta veel aega (mais oli müük tipuga võrreldes 8% madalam).

    USA tööstustoodang kasvas mais 1,4% võrreldes aprilliga, jäädes nõrgemaks prognoositud 3,0%st ning seejuures valmistas pettumuse ka töötleva tööstuse toodang, mis kasvas 3,8% võrreldes aprilliga (toona registreeriti kuiseks languseks 15,5%).

    USA majade ehitajate kindlustunde indeks taastus juunis 21 punkti 58 punktile, liikudes tagasi eelmise aasta lõpus registreeritud 76punktise tipu suunas ning ületades ka konsensuse 45punktist prognoosi. Nagu iganädalane kinnisvaralaenude taotluste statistika on näidanud, on inimeste huvi kodu soetamise vastu majanduse sulgemise järel üsna kiiresti taastunud, kui eeskätt otsivad pered endale praegusest olukorras tingituna elamist rohkem äärelinnades.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevates suundades, kui turuosaliste tähelepanu pälvis ühest küljest Põhja-Korea poolt demilitariseeritud tsoonis õhku lastud kontaktibüroo Lõuna-Koreaga ja teisalt ka India-Hiina piiril Himaalaja mäestikus toimunud kokkupõrge, kus sai surma 20 India sõdurit ning väidetavalt oli hukkunuid ka Hiina poolel. Nikkei kauples kirjutamise hetkel 0,6%, Shanghai Composite ja Hang Seng 0,3% madalamal.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USAs mais alustatud elamuehituste ning väljastatud ehituslubade muutuse.

    09.00 Suurbritannia inflatsioon (mai)
    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (mai)
    10.30 Rootsi töötuse määr (mai)
    11.00 Itaalia tööstustoodangu müük ja tellimused (aprill)
    12.00 Euroala inflatsioon (mai lõplik)
    14.00 USA kinnisvaralaenude taotlused (12. juuni)
    15.30 USA alustatud elamute ehitused ja väljastatud ehitusload (mai)
    17.30 USA toornafta varude raport (12. juuni)
  • Uute autode registreerimised kahanesid Euroopa Liidus eelmisel kuul 52,3% võrreldes mullu sama ajaga, veidi aeglasemas tempos kui aprillis registreeritud -76,3%
  • Suurbritannia alusinflatsioon aeglustus mais 0,2pp võrra 1,2%le (oodati 1,3%)
  • USA kinnisvaralaenude taotlused kasvasid eelmisel nädalal 3,5%, mis oli üheksas positiivne nädal järjest
  • USA uute majade müük kujunes mais oodatust nõrgemaks aga ehitusload jäid konsensuse prognoosi lähedale


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon