Börsipäev 22. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 1410 tehingut ning käive oli 1,072 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 879 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 184 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1089 ning 290.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Sel nädalal:
    26.06 Tallinna Vesi TVEAT dividendi väljamakse
  • Ühendriikide aktsiaturud alustasid reedest sessiooni positiivsel territooriumil tänu uudisele, et Hiina on suurendanud USA põllumajandussaaduste kokkuostu, kuid see võit anti käest, kui Florida ja Arizona teatasid ööpäevaga rekordiliselt kasvanud koroonaviirusesse nakatunute arvust ning Apple andis teada, et sulgeb Covid-19 tõttu uuesti ajutiselt mõned oma USA poed. S&P 500 indeks sulgus reedel 0,6% madalamal, mis vähendas nädala tootlust 1,9% peale (eurodes 2,3%). Euroopas tõusis Stoxx 600 reedel 0,6% ning sai nädala lõikes kirja 3,2% tõusu.

    Boston FEDi presidendi Eric Rosengreni sõnul pole Ühendriikides katsed koroonaviirust kontrolli alla saada olnud siiani kuigi edukad, viidates nakatunute arvu uuele hoogustumisele mitmetes osariikides. Rosengren arvab, et USA majanduslik taastumine aasta teises pooles saab olema kesisem kui prognoositi pandeemia alguses. FEDi asepresidendi Richard Clarida sõnul on keskpank siiani majanduse toetamisel olnud väga agressiivne ning proaktiivne, ja nad on valmis vajadusel oma pingutusi veelgi suurendama. Ühtlasi nentis Clarida, et keskpank võib potentsiaalselt piiramatult valitsuse võlakirju kokku osta.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat valdavalt plusspoolel kaubeldes: Nikkei kosus kirjutamise hetkeks 0,1%, Shanghai Composite parandas taset 0,2%, Sensex kerkis 0,7% ja S&P/ASX200 tõusis 0,1%. Allapoole suundusid Hang Seng (–0,4%) ja Kospi (–0,4%).

    Majandusuudiste osas kujuneb tänane päev vaikseks: esile võiks tõsta vaid USA olemasolevate majade maikuu müügi. Homme hoitakse Euroopas ja Ühendriikides silma peal töötleva tööstuse ja teenindussektori juunikuu aktiivsusindeksitel ja kolmapäeval saab olema huvitav näha, kuidas on taastumas Saksamaa ettevõtete kindlustunne.

    Esmaspäev 22.06
    17.00 USA olemasolevate majade müük (mai)
    17.00 Euroala tarbijate kindlustunde indeks (juuni)

    Teisipäev 23.06
    10.15 Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (juuni)
    10.30 Saksamaa töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (juuni)
    11.00 Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (juuni)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (juuni)
    16.45 USA töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (juuni)
    17.00 USA uute majade müük (mai)
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuni)
    20.00 FEDi Bullard esineb

    Kolmapäev 24.06
    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunde indeks (juuni)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (juuni)
    14.00 USA kinnisvaralaenude taotlused (19. juuni)
    19.30 FEDi Evans esineb
  • JPMorgan soovitab raha- ja fiskaaltoe ning kasvu pakkuvate ettevõtete tõttu minna USA aktsiates pikaks

    * Strategists led by Mislav Matejka were OW U.S. equities in 2018 and 2019, locking in profits at the end of last year, but are now returning to OW stance, up from neutral
    * Say that recent cyclical rotation is ending and U.S. has more favorable sector tilts; U.S. to return to regional leadership in 2H after giving it up recently to Europe
    * Maintain OW tech and advise re-entering bond proxy sectors: pharma, staples and utilities
    * Cuts EM stocks to neutral
  • Suurem osa Prantsusmaa erasektori ettevõtetest tõdes juunis, et aktiivsus oli pärast piirangute leevendamist kõrgem kui mais. Taastumine on olnud veidi kiirem kui oodati.

    French Markit Manufacturing PMI Jun P: 52.1 (est 46.0; prev 40.6)
    French Markit Services PMI Jun P: 50.3 (est 45.2; prev 31.1)




  • Saksamaal hindas mõnevõrra üllatuslikult suurem osa ettevõtetest olukorda juunis endiselt kesisemaks kui mais aga see osakaal on siiski vähenemas

    i]Germany Markit/BME Manufacturing PMI Jun P: 44.6 (est 42.5; prev 36.6)
    Germany Markit Services PMI Jun P: 45.8 (est 42.3; prev 32.6)
    Germany Markit Composite PMI Jun P: 45.8 (est 44.4; prev 32.3)[/i]

    Markit: “However, while the loosening of lockdown restrictions has had a positive effect on some parts of the economy, the PMI’s latest reading is still within contraction territory, which shows this is likely to be a protracted recovery as coronavirus-related disruption and uncertainty continue to weigh on
    demand.
    “There was no separating manufacturing and services in terms of output trends in June, with both
    seemingly over the worst but far from firing on all cylinders. Firms are starting to feel a bit more
    bullish about the outlook, but even so there are concerns for the labour market, with the pace of factory job losses hardly letting off in June.”
  • Kui kriisi haripunktis toetasid varude kasv ja tarneaegade pikenemised PMIsid positiivselt, siis nüüd mõjutavad need üldnäitajat negatiivselt

    Saksamaa töötleva tööstuse PMI: However, its rise was stymied by a faster drop in stocks of purchases and – more notably – a stabilisation of supplier delivery times, following the recent COVID-19-related supply chain disruption.
  • Ka euroala PMId viitavad erasektori aktiivsuse languse aeglustumisele

    Eurozone Markit Manufacturing PMI Jun P: 46.9 (est 45.0; prev 39.4)
    Eurozone Markit Services PMI Jun P: 47.3 (est 41.5; prev 30.5)
    Eurozone Markit Composite PMI Jun P: 47.5 (est 43.0; prev 31.9)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon