Börsipäev 30. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 1591 tehingut ning käive oli 745 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 460 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 261 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1176 ning 360.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Sel nädalal:
    30.06-05.07 Tallink Grupp TAL1T juuni müügitulemused
    01.07 Apranga APG1L juuni müügitulemused
    01.07-08.07 Klaipėdos nafta KNF1L juuni müügitulemused
  • Eelmise nädala langus andis ostjatele veidi parema positsiooni, mida otsustati nädalavahetusel USAs mõnevõrra taandunud koroonaviirusesse nakatunute arvu kasvu ning oodatust parema majandusstatistika tuules ära kasutada. S&P 500 indeks lõpetas päeva 1,5% plussis ja kuigi ka Nasdaq ronis üle protsendi jagu kõrgemale, võeti paljudes populaarsemates momentumaktsiates kasumit. Euroopas päädis sessioon Stoxx 600 indeksi 0,4% tõusuga.

    Osaliselt aitas sentimenti viimasel tunnil avaldatud Jerome Powelli tänane kõne, milles Föderaalreservi president tõdes, et USA majanduslik väljavaade on äärmiselt ebakindel ja kasvu taastumiseks tuleb viiruse levik kontrolli alla saada. Inimeste tagasi palkamine ning kulutused on taastumas, ent jõudmine endistele tasemetele pole enne tõenäoline kui inimesed ei tunne erinevates tegevustes kindlalt. Ühtlasi kordas Powell oma varasemat sõnumit, et majanduslikku stiimulit ei tohiks liialt vara ära lõpetada ja et seda peaks pakkuma nii kaua kui vaja.

    Ühendriikide majade pooleliolevad müügitehingud hüppasid mais 44,3% võrreldes aprilliga, mil registreeriti 21,8% langus. See ületas tublisti analüütikute 19,3% ootust ning vähendas mullusega võrreldes languse 34,6% pealt 10,4%le. See näitab, et ka olemasolevate majade müük peaks järgneva paari kuu jooksul üsna tugevalt taastuma.



    Dallase töötleva tööstuse aktiivsusindeks tõusis juunis -49,2 punkti pealt -6,1 punktile, ületades konsensuse -21,4punktist prognoosi ning jõudes üsna lähedale tasemele, kus indeks liikus enne pandeemiat. Viienda regionaalse küsitlusena lisas see kindlustunnet, et homme avaldatav üleriigiline ISM töötleva tööstuse indeks võiks liikuda üle 50 punkti piiri ehk näidata taas aktiivsuse kasvu esimest korda alates veebruarist.

    Aasias kauplesid aktsiaturud öösel plusspoolel, kerkides Jaapanis 1,8%, Hiinas 0,6%, Hongkongis 1,0%, Austraalias 2,3% ja Lõuna-Koreas 1,9%. Meeleolu aitasid osaliselt tõsta Hiina majandusaktiivsuse küsitlused, mis näitasid, et töötleva tööstuse ametlik PMI kerkis 0,3 punkti 50,9 punktile (oodati 50,5) ning teenindus- ja ehitussektori näitaja tõusis 0,8 punkti 54,4 punktile (oodati 53,6 punkti).

    Majandusuudistest on täna esiplaanil euroala juuni inflatsioon, Chicago töötleva tööstuse juuni aktiivsus ning USA tarbijate kindlustunde juuni muutus Conference Board küsitluse kohaselt.

    09.00 Suurbritannia esimese kvartali lõplik SKP
    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (juuni)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (mai)
    12.00 Itaalia inflatsioon (juuni)
    12.00 Euroala inflatsioon (juuni)
    16.00 USA S&P Case-Shilleri majade hinnaindeks (aprill)
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse PMI (juuni)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (juuni)
    18.00 FEDi Williams esineb
    18.05 FEDi Brainard esineb
    19.30 FEDi Jerome Powell esineb koos rahandusministri Steven Mnuchiniga esindajatekoja ees
  • Prantsusmaa majapidamiste kulutuste langus aeglustus mais aastases võrdluses 8,3% peale pärast 32,7% kukkumist aprillis ja see ületas analüütikute -13,5% ootust
  • Suvi käes, foorumis nii vaikseks jäänud.
    Juba eilses börsipäeva teemas oli väike näpukas, et Tallink, Apranga ja Klaipedos teatavad mai müügitulemusi. Tegelikult teatavad ikka juuni tulemusi. Kuna see ka tänases päevateemas parandamata siis annan igaks juhuks tagasihoidlikult märku :-)
  • enn.e
    Suvi käes, foorumis nii vaikseks jäänud.
    Juba eilses börsipäeva teemas oli väike näpukas, et Tallink, Apranga ja Klaipedos teatavad mai müügitulemusi. Tegelikult teatavad ikka juuni tulemusi. Kuna see ka tänases päevateemas parandamata siis annan igaks juhuks tagasihoidlikult märku :-)


    Tänud, parandatud.
  • Euroala alusinflatsioon aeglustus juunis ootuspäraselt 0,1pp võrra 0,8%le

  • Chicago töötleva tööstuse aktiivsuse taastumine osutus teistest regioonidest juunis nõrgemaks

    US Chicago PMI Jun: 36.6 (est 45.0; prev 32.3)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon