Börsipäev 28. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 28. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1546 tehingut ning käive oli 1,163 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 965 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 113 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1146 ning 286.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    LHV1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 13,50 x 10 000)
    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,653 x 61 057)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:
  • Kuna Föderaalreservi esimees Jerome Powell turgusid eile oma kõnega otseselt millegi uuega ei üllatanud, kujunes ka sessioon USA aktsiaturul mõnevõrra heitlikumaks. S&P 500 indeksil õnnestus siiski lõpetada 0,2% plussis, olles käinud korraks ära 0,3% miinuses. Nasdaq leppis 0,3% langusega, ent ka tehnoloogia suutis siiski suuremat kasumivõttu vältida. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,6% madalamal.

    Seda, et FED hakkab intressimäära juhtimisel lähtuma uuest inflatsioonieesmärgist, on spekuleeritud juba mõnda aega ning eile kinnitas ka Jerome Powell, et FOMC on juba enne septembri istungit uue raamistiku heaks kiitnud. Kui varasemalt sihtis keskpank 2% lähedast inflatsiooni, siis edaspidi soovitakse saavutada inflatsioonitaset, mis jääb teatud ajaperioodil keskmiselt 2% juurde. See tähendab, et FED võib lasta inflatsioonil tõusta mõneks ajaks ka üle 2%, enne kui kiirustatakse intressimääraga pidurit vajutama.

    Ühendriikides anti eelmisel nädalal sisse 1,006 miljonit töötu abiraha taotlust, mis oli pisut madalam kui nädal varem registreeritud 1,104 miljonit ning ühtis suuresti analüütikute ootusega. Abiraha saajate arv kokku oli 15. augustil lõppenud nädalal 14,535 miljonit (oodati 14,40 mln), kahanedes nädalaga 223 tuhande võrra. Abiraha saajate arv kahanes pärast kriisi kõrgpunkti küll jõudsalt, ent nüüd on see trend aeglustunud, mis viitab sellele, et koroonaviirus mõjutab jätkuvalt paljude ettevõtete äritegevust ning pidurdab inimeste palkamist. See võib omakorda jätta töötuse määra kõrgeks pikemaks ajaks.

    Kansas City Fedi töötleva tööstuse aktiivsusindeks kerkis 11 punkti võrra 14 punktile, ületades konsensuse 5punktist prognoosi ning saavutades ligi kahe aasta parima tulemuse. Uute tellimuste indeks hüppas 17 punkti 26 punkti peale (kõrgeim alates 2018. a novembrist), tööhõive indeks kerkis 6 punkti 9 punkti peale ja järgmise kuue kuu väljavaadet kajastav indeks tõusis 5 punkti 19 punktile, mis on kõrgem, kui enne koroonakriisi. Paljud ettevõtted tõid küsitluses välja, et neil on kõrgete töötu abirahade tõttu raskusi inimeste palkamisega, aga olukord on muutunud paremaks pärast seda, kui 600 dollari suurune täiendav toetus nädalas augustist vähenes.

    Aasia börsidel domineeris öösel roheline värv: Hang Seng tõusis 0,6% ja Shanghai Composite parandas taset 0,4%. Ka Nikkei kauples 0,4% plussis, kuid pööras suuna kiiresti ümber (-2%) pärast seda, kui meediasse jõudis info peaminister Shinzo Abe kavatsusest tervislikel põhjustel tagasi astuda. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,3-0,6% plussis.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa tarbijate septembri kindlustunde indeksi, USA isiklike kulutuste ja sissetuleku juuli muutuse ning Chicago töötleva tööstuse augusti aktiivsusnäitaja.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (september)
    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (august)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (juuli)
    09.45 Prantsusmaa teise kvartali lõplik SKP
    10.00 Hispaania jaemüük (juuli)
    10.30 Rootsi teise kvartali SKP
    11.00 Itaalia tarbijate ja ettevõtete kindlustunde indeksid (august)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (august)
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sisstulek (juuli)
    15.30 USA inflatsioon (juuli)
    16.45 USA Chicago töötleva tööstuse PMI (august)
    17.00 USA Michigani ülikooli kindlustunde indeks (augusti lõplik)
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on septembris alanemas 1,6 punkti -1,8 punktile oodatud +1,0 asemel.
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused kasvasid juulis MoM 0,5% vs oodatud 1,2%, kuid juuni kasv korrigeeriti 9,0% pealt 10,3%le. Aasta baasil kasvasid kulutused 0,6% vs oodatud 2,6% (juunis 0,5%).
  • Hispaania jaemüük kahanes juulis 3,9% võrreldes mullu sama ajaga (juunis -4,7%).
  • Citi toob välja, et majanduse tõusutsükli ajal ajal kipub jooksev P/E ülehindama aktsiaturu odavust ja languse ajal ülehindama kallidust, mistõttu pandi kokku SKP lõhega korrigeeritud P/E suhe.

    As for now, Paulsen says the OGA-PE and trailing P/E multiple have diverged since the collapse in the stock market and economy in the first quarter of this year. While the trailing P/E multiple has risen to higher levels, the OGA PE has declined substantially, he says. With the U.S. real output gap currently at an all-time record low, the earnings outlook for U.S. companies is probably far stronger than most investors appreciate.

    This New Valuation Gauge Sees Earnings Upside, Says Stocks Have Room to Run
  • USA isiklikud kulutused ja sissetulek osutusid juulis arvatust tugevamaks, alusinflatsioon kiirenes 0,2pp võrra 1,3%le (oodati 1,2%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon