Börsipäev 11. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ühendriikide aktsiaturud alustasid päeva küll plusspoolel, ent lõpuks tuli S&P 500 indeksil siiski leppida 1,8% kaotusega ning Nasdaqil 2% langusega. Üheks võimalikuks katalüsaatoriks oli hääbuv tõenäosus, et Ühendriikides kavatsetakse enne novembris toimuvat presidendivalimist majandust täiendava stiimulpaketiga turgutada. Vabariiklasest senati enamuse juht Mitch McConnell pani eile hääletamisele hinnanguliselt 500-700 miljardi dollari suuruse eelnõu, mis on eeskätt suunatud täiendavate töötu abiraha toetuste pikendamiseks ja väikeettevõtete toetamiseks, kuid kuna demokraadid seisid sellele ühisrindena vastu, jäi 52 poolthäält ebapiisavaks vajalikust 60st, et eelnõuga edasi liikuda.

    Euroopa Keskpank jättis eilsel istungil intressimäärad ootuspäraselt samaks ning ka prognoosides tehti marginaalseid muudatusi. Kuna viimased hõlmasid nii 2020. aasta SKP kasvu kui ka 2021. aasta inflatsiooni puhul ülespoole revideerimist (vastavalt 0,7pp võrra –8% peale ja +0,3pp võrra 1,1%le), tõlgendasid turuosalised seda rahapoliitika edasise lõdvendamise väiksema tõenäosusena. Christine Lagarde siiski puudutas tugevnenud eurot mitmel korral, mis võib edasise kallinemise korral tuua kaasa rohkem EKP ametnike murelikke kommentaare ja lõpuks potentsiaalselt ka majanduse täiendava stimuleerimise vajaduse.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused küündisid eelmisel nädalal 884 tuhandeni, püsides samal tasemel eelneva nädalaga võrreldes, kuid jäädes kõrgemaks oodatud 850 tuhandest. Hooajaliselt korrigeerimata taotlused kerkisid nädalaga 20 tuhande võrra 857 tuhandele. Töötu abiraha saajate arv kokku oli 29. augustil lõppenud nädalal 13,385 miljonit, kerkides eelneva nädalaga võrreldes 93 tuhande võrra, mis kokkuvõttes viitab sellele, et tööturul on taastumise protsess aeglustunud.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt kõrgemale: Nikkei ja Hang Seng kosusid 0,6%, Shanghai Composite kerkis 0,3%, kuid Kospi taganes 0,3%.

    Tänased majandusuudised on pigem teisejärgulised, kui avaldamisele tulevad Suurbritannia ja Hispaania juuli tööstustoodangu muutused ning USA augusti inflatsioon.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (juuli)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (juuli)
    15.30 USA inflatsioon (august)
    21.00 USA valitsuse eelarve (august)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 1510 tehingut ning käive oli 691 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 399 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 265 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1035 ning 401.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Coop Panga CPA1T puhaskasum langes augustis juulikuuga võrreldes 13,8 protsenti 584 000 eurole. Panga klientide arv kasvas augustis 1800 võrra oli kuu lõpuks 78 000. Kliendibaas on aastaga kasvanud 43 protsenti. Klientide hoiuste maht kasvas 34 miljoni euro võrra ja ulatus augusti lõpu seisuga 684 miljoni euroni. Aastaga on panga hoiuste maht kasvanud 54 protsenti, teatas Coop Pank börsile. Panga neto laenuportfell kasvas kuuga 11 miljoni euro võrra ja jõudis augusti lõpu seisuga 583 miljoni euroni. Aastaga on panga laenuportfell kasvanud 44 protsenti.
  • Suurbritannia töötleva tööstuse toodang kasvas juulis 6,3% võrreldes juuniga, ületades 5,0% ootust. Mullusega võrreldes aeglustus langus 14,6% pealt 9,4% peale, osutudes paremaks -10,5% ootusest.
  • Hispaania tööstustoodangu langus aeglustus juulis 14,3% pealt 6,4% peale (oodati -10,4%).
  • USA alusinflatsioon kiirenes augustis 0,1pp võrra 1,7% peale, veidi rohkem kui oodatud 1,6%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon