Börsipäev 27. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 2590 tehingut ning käive oli 2,057 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,221 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 813 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1581 ning 944.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:
  • Kuna Ühendriikides oli eile püha ning selle võrra üleilmsetel börsidel ka turuosalisi vähem, siis hoidis see Euroopa aktsiaturgudel liikumisi minimaalsena. Stoxx 600 indeks sulgus 0,1% langusega, kui teatavat ettevaatlikkust võis siiani rekordkõrge jooksva kuu tootluse taustal tekitada Saksamaal koroonapiirangute tõenäoline pikendamine jaanuari alguseni ja kantsleri Angela Merkeli ning president Emmanuel Macroni üleskutse sulgeda sel talvel suusakeskused. Krüptovaluuta turul olid liikumised seevastu märksa jõulisemad, kui 2017.a rekordist vaid mõne dollari kaugusele jõudnud Bitcoin pööras suuna ümber ning pidi päeva lõpuks leppima ligi 10% kukkumisega 17 055 dollarile.

    Koroonaviiruse teine laine ning valitsuse piirangud on jätnud jälje Euroopa kahe suurima riigi majapidamiste kindlustundele. Prantsusmaa tarbijate kindlustunne langes novembris madalaimale tasemele viimase kahe aasta jooksul (90 punkti vs. oodatud 92 punkti) ehk sügavamale kui pandeemia esimese laine ajal, kuna mures ollakse oma finantside, tööturu ja elustandardi pärast. Saksamaa tarbijate küsitlus viitas sellele, et detsembris on kindlustunne alanemas 3,5 punkti võrra –6,7 punktile (oodati –4,9), mis on nõrgim tase alates juulist.

    Euroopa Keskpanga viimase istungi protokoll peegeldas nõukogu suurenenud muret inflatsiooni aeglustumise pärast. Euroala inflatsioon, mis toitu ja energiat arvestamata näitas oktoobris vaid 0,2% kasvu võrreldes mullu samal ajal, võib liikmete arvates jääda tulevikus nende septembris väljastatud prognoosides negatiivse stsenaariumi lähedale. Samuti paneb keskpanka muretsema selle võimalik püsimine madalal tasemel, kuna 35% komponentidest näitab juba aasta põhjal langust. Christine Lagarde aga päris deflatsiooni veel ei karda, sest hinnatõusu üks olulisemaid mõjutajaid – palgakasv – pole näitamas drastilist langust.

    Kuigi Euroopa Keskpanga statistika kohaselt püsis ettevõtete laenukasv oktoobris võrdlemisi stabiilsena 7% lähedal, hoiatas keskpanga peaökonomist Philip Lane, et väike- ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks on finantseerimistingimused muutunud muret tekitavaks. Seda enam võib arvata, et kahe nädala pärast kohtuv nõukogu otsustab suurendada 1,35 triljoni euro suurust pandeemiaprogrammi ning potentsiaalselt avaldada pankade jaoks täiendavaid finantseerimismeetmeid.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevates suundades: Nikkei kerkis 0,4% ja Kospi parandas taset 0,2%, samas oli sentiment nõrgem Hongkongis, kus Hang Seng alanes 0,2% ja Austraalias (S&P/ASX200 langes 0,5%). Hiinas kauples Shanghai Composite marginaalse muutusega vaatamata sellele, et avaldatud statistika kohaselt kiirenes riigis tööstusettevõtete kasumikasv oktoobris 28,2%ni (septembris 10,1%), mis on kõrgeim alates 2011. aastast.

    Ühendriikides on täna kolme tunni võrra lühendatud kauplemispäev, mis tähendab, et likviidsus võib jääda mujalgi tavapärasest tagasihoidlikumaks. Majandusuudistest avaldatakse Prantsusmaa novembri inflatsioon ja tarbijate oktoobri kulutused, Hispaanias selgub oktoobri jaemüük ning veel võib huvi pakkuda euroala majandusliku kindlustunde indeksi novembri muutus.

    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (november)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kulutused (oktoober)
    09.45 Prantsusmaa kolmanda kvartali lõplik SKP
    10.00 Hispaania jaemüük (oktoober)
    10.30 Rootsi kolmanda kvartali SKP
    11.00 Itaalia tarbijate ja töötleva tööstuse kindlustunde indeksid (november)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (november)
  • Nordecon 0,452? Millal ta sinna kukkus..selle hinnaga ostaks küll.
  • "investest"
    Nordecon 0,452? Millal ta sinna kukkus..selle hinnaga ostaks küll.


    Viga parandatud, 0,452-ga saab vaid SAB1L aktsia ja Nordecon 1,06.
  • Prantsusmaa tarbijate kulutused suurenesid oktoobris 3,7% võrreldes septembriga, ületades konsensuse 3,5% ootust ning lisaks korrigeeriti septembri langus -5,1% pealt -4,4%le. Aasta baasil oli kasv 2,7% vs oodatud 1,8% ning -0,8% septembris
  • Hispaania jaemüügi langus aeglustus oktoobris -3,3% pealt -2,7%le (oodati -3,9%)

  • Nii Itaalia tarbijate kui ka töötleva tööstuse kindlustunde näitajad jäid novembris oodatust nõrgemaks

    Italian Consumer Confidence Index Nov: 98.1 (est 99.0; prevR 101.7; prev 102.0)
    Italian Manufacturing Confidence Nov: 90.2 (est 93.0; prevR 94.7; prev 95.6)
    Italian Economic Sentiment Nov: 82.8 (prevR 92.2; prev 92.9)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon