Börsipäev 18. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Oodatust nõrgemaks kujunenud USA makromajanduslikud näitajad ning Bideni 1,9 triljoni dollari suuruse stiimulpaketi maha tegemine osade senaatorite poolt hoidsid reedel aktsiaid teist päeva miinuspoolel. S&P 500 indeks langes 0,7% eeskätt finants- ja energiasektori eestvedamisel, Nasdaq loovutas 0,9%. Euroopas alanes Stoxx 600 protsendi võrra, jäädes nädala lõikes 0,8% miinuspoolele.

    USA jaemüük kahanes autosid ja kütust arvestamata detsembris 2,1% võrreldes novembriga, mille langus korrigeeriti omakorda 0,8% pealt 1,3%le. Tulemus jäi selgelt madalamaks analüütikute prognoositud –0,3%st. Pandeemia levik ja uued piirangud on andnud oma tagasilöögi, ent langusest hoolimata püsib jaemüügi absoluuttase pandeemia eelse tasemega võrreldes (2020. a veebruaris) endiselt veel 2,6% kõrgem.

    Michigani Ülikooli tarbijate küsitlus näitas, et ebakindlus on jätkanud jaanuaris kasvu, kui vastav indeks langes 80,7 punkti pealt 79,2 punktile (oodati 79,5 punkti), jätkates septembrist alates üsna kitsas koridoris edasi-tagasi liikumist. Jooksva olukorra hinnang taandus 90,0 punktilt 87,7 punktile (oodati 87,0) ja järgmise kuue kuu väljavaadet peegeldav indeks tuli 74,6 punktilt 73,8 punktile (oodati 74,0).

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel valdavalt allapoole: Nikkei langes 1,0%, Kospi 2,0% ja S&P/ASX200 0,8%. Positiivsem oli meeleolu Hongkongis ja Hiinas, kus Hang Seng ja Shanghai Composite kerkisid vastavalt 0,3% ja 0,7%. Üheks põhjuseks võis olla Hiina oodatust parem konjunktuur. Riigi majanduskasv kiirenes eelmise aasta neljanda kvartalis 4,9% pealt 6,5%le, ületades konsensuse 6,2% ootust. Detsembrikuu statistika näitas, et tööstustoodangu kasv hoogustus novembri 7,0% pealt 7,3%le (oodati 6,9%), kuid jaemüük aeglustus 5,0% pealt 4,6%le, mis jäi alla konsensuse 5,5% ootusele.

    Tänane päev tõotab börsidel tulla üsna vaikne, sest esiteks on USA börsid Martin Luther King Jr päeva tõttu suletud ja ka Euroopas pole olulisi majandusuudiseid tulemas.
  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 2162 tehingut ning käive oli 1,271 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 489 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 761 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1198 ning 889.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    ASi Harju Elekter HAE1T 100%lise Soome tütarettevõtte Satmatic Oy uueks ärinimeks on alates 14.01.2021 Harju Elekter Oy. Soome tütarettevõtte nimevahetus viidi läbi eesmärgiga ühildada ärinimed igapäevaselt kasutatava kaubamärgiga. Ühise Harju Elektri logo kasutamine aitab tugevdada kontserni konkurentsivõimet ning loob täiendavat kasu ja võimalusi turundustegevuses. Harju Elekter Oy jätkab kõikide seniste ärisuundadega ning lahenduste pakkumisega nii energia-, tööstus- kui ka ehitussektorile. Muudatuse tulemusena kontaktisikute andmed ei muutu ning kontserni poolt pakutavate toodete ja teenuste ulatus võrreldes senisega Soomes pigem laieneb.

    Sel nädalal:
    20.01 Tallinna Vesi TVEAT 2020. aasta IV kvartali tootmistulemused
    21.01 Tallinna Kaubamaja TKM1T vahearuanne, 12 kuud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon