Börsipäev 9. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 7043 tehingut ning käive oli 5,420 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,743 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,656 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 4361 ja 2628.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:
    Klaipedos nafta KNF1L naftaterminalide esialgne müügitulu märtsis 2021 oli 1,7 miljonit eurot, mis on 1,7 miljoni euro ehk 50% võrra madalam võrreldes 2020. aasta märtsiga. Ettevõtte naftaterminalide esialgne müügitulu 2021. aasta esimese kolme kuu jooksul ulatus 5,4 miljoni euroni ja on aastaga 28% vähenenud. LNG terminali esialgne müügitulu 2021. aasta märtsis oli 3,0 miljonit eurot (2020. aasta samal kuul: 3,6 miljonit eurot). Tulu vähenemise peamised põhjused on tingitud madalamatest regasifitseerimise mahtudest käesoleval aastal. Ettevõtte esialgne müügitulu 2021. aasta jaanuarist märtsini ulatub 15 miljoni euroni ja on 23,9% madalam võrreldes 2020. aasta sama perioodiga, kui see oli 19,7 miljonit eurot. 2021. aasta märtsi tulud vähenesid 31% 4,9 miljoni euroni.

    Täna:
    LHV Group LHV1T dividendi väljamakse
    Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T dividendi väljamakse
  • Investorid näisid eile pööravat veidi rohkem tähelepanu USA keskpanga lubadusele jätta rahapoliitika lõdvaks veel pikaks ajaks, mis tõi riigivõlakirjade tulususi allapoole ning tingis dollari suurima languse valuutakorvi suhtes viimase kahe nädala jooksul. Aktsiaturgudel tähendas see suuremat julgust riski võtta, kergitades S&P 500 indeksit 0,4% ja Nasdaqit 1,0%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 sessiooni 0,6% kõrgemal.

    Madalate intressimäärade väljavaatele võis eile kaasa aidata ka USAs eelmisel nädalal esitatud töötu abiraha taotluste arv, mis suurenes 728 tuhande pealt 744 tuhandele ning osutus kõrgemaks analüütikute oodatud 680 tuhandest. Tegemist oli teise järjestikuse tõusuga. Abiraha saajate arv kokku alanes 27. märtsil lõppenud nädalal 3,75 miljonilt 3,73 miljonile, mis oli samuti kõrgem oodatud 3,638 miljonist, ent märkis siiski madalaimat taset alates eelmise aasta märtsist.

    IMFi virtuaalses arutelus osalenud Jerome Powelli sõnul on USA majanduse väljavaade tänu valitsuse ja keskpanga toele ning piirangute leevenemisele muutunud eredamaks, kuid teda teeb endiselt murelikuks 8,5 miljonit töötut inimest, eriti madalama sissetulekuga majapidamistes. Inflatsiooni osas kordas Powell oma varasemat seisukohta, et ajutiste tegurite tõttu hakkab hinnatõus kiirenema, kuid keskpank tahaks näha püsivat inflatsioon. Kui peaks tekkima vajadus hinnatõusu aeglustada, siis on neil piisavalt rahapoliitilisi meetmeid selleks olemas.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel valdavalt madalamale, alanedes Hiinas ja Hongkongis 0,7%, Lõuna-Koreas 0,2% ja Austraalias 0,1%. Jaapanis seevastu kosus Nikkei pärast eilsest langust 0,7%. Hiina tootjahinnaindeksi kasv kiirenes peamiselt toorainete tõttu enim viimase kahe aasta jooksul, kerkides märtsis 1,7% pealt 4,4%le ning ületades konsensuse 3,6% ootust. Tarbijate hinnaindeksi 0,2% langus pöördus märtsis 0,4% kasvuks ning ületas 0,3% ootust. Tarbijate tasandil mõjutas hinnatõusu osaliselt bensiinihinna 11,5% kallinemine. Energiat ja toitu arvestamata oli alusinflatsioon 0,3% pärast 0,0% muutust veebruaris.

    Täna avaldatakse mitmetes Euroopa suuremates riikides veebruarikuu tööstustoodangu muutused ning turuosaliste tähelepanu võib pälvida veel USA tootjahinnaindeksi märtsi tase.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (veebruar)
    09.00 Saksamaa kaubandusstatistika (veebruar)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (veebruar)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (veebruar)
    11.00 Itaalia jaemüük (veebruar)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (märts)
    15.30 Kanada tööturu statistika (märts)
  • Raido Tõnisson
    ARC, PZV, NCN oli teised numbrid
  • Saksamaa tööstustoodang kahanes veebruaris 1,6% võrreldes jaanuariga, osutudes nõrgemaks oodatud 1,5% kasvust (jaanuari 2,5% langus korrigeeriti 2.0% peale) Mullusega võrreldes süvenes langus 4% pealt 6,4%le (oodati -2,3%).
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse toodang vähenes veebruaris 4,6% võrreldes jaanuariga, osutudes nõrgemaks oodatud 1,0% kasvust. Aastatagusega võrreldes kiirenes langus 1,0% pealt 7,1%le.
  • "Menace"
    Raido Tõnisson
    ARC, PZV, NCN oli teised numbrid


    Tänud, nüüd korras
  • Hispaania tööstustoodang püsis veebruaris muutumatuna võrreldes jaanuariga, mis jäi alla konsensuse oodatud 0,7% kasvule. Mullusega võrreldes toodang kahanes 2,1% vs. prognoositud -1,3%.
  • USA tootjahinnaindeksi kasv kiirenes ilma toidu ja energiata märtsis 0,6pp 3,1%ni vs oodatud 2,7%
  • Prints Philip suri ära. Huvitav, kuidas Londoni börs reageerib?

    Kes neist perekonna pea oli? Prints või kuninganna? Miks kuninganna mees ei saanud kuningaks?
  • https://time.com/5222279/why-prince-philip-wasnt-king/
    But when Queen Elizabeth took the throne, Philip did not become the King of England, thanks to a longstanding rule in the royal family which decrees that a man who marries a reigning queen will only be referred to as a Prince Consort.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon