vabaks.ee - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

vabaks.ee

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Potentsiaalselt 1.3+ miljardilise käibega platvormike. Ei suudagi otsustada, et kas puhas geenius või klassikaline eestlaste ärapanemise manifestatsioon.

    Investeerimise pool paistab veel katki olevat. Pakuvad alkirjastamiseks vigases keeles docx formaadis lepingut, aga mis sellega edasi teha pole eriti aru saadav.
  • Geniaalsed poisid. Pigem oleks veel karmimad olnud marginaalidega
    Nt saad pool pensionit KOHE KÄTTE, teine pool jääks start-upile "teenustasuks"
    Olen kindel, et ka siis oleks ukse taga järjekord...
  • Kas selle portaali klientide lood "Kaire sai painavast hambavalust lahti" ja "Rainer tegi kodu katuse korda" jne, mis olid lehel juba enne projekti käivitumist, on kõik päriselt juhtunud? - Usun küll.

    Siis on küll usaldusväärne teenus, kui üldse ei valeta inimestele juba algusest peale.
  • Samas, nagu ma aru saan, säilib inimesel vabadus nad üle lasta ja oma pension 2 korda välja kasseerida. Kui juba selline pohhuist oled, et las läheb täna 36%, peaasi, et raha, siis miks mitte astuda veel üks samm?
  • "lauriy"
    Samas, nagu ma aru saan, säilib inimesel vabadus nad üle lasta ja oma pension 2 korda välja kasseerida. Kui juba selline pohhuist oled, et las läheb täna 36%, peaasi, et raha, siis miks mitte astuda veel üks samm?


    Täpselt see põhjus, miks eemale olen hoidnud. Kontingent on nagu Mustamäe kööktoa üürimisel. Paberil hea küll, aga lõpuks?
  • Lugedes vabadus.ee eesmärki, et eesmärk on anda vabadus inimestele, kes võtavad enda pensioni välja... koorides nendelt veelkord mitu nahka... on lihtsalt kahju inimestest, kes nende toodet kasutavad...
    Tuleb meelde, kuidas loodusfilmi vaadates oli näha, et kui kalaparv sattus enda sigimisperioodil ranniku lähedale, siis olid nad toiduks paljudele toiduahela kõrgemalolevatele lülidele: linnud, veeloomad jne. Kõik rappisid nende parve korralikult... Praegu on sama tunne,kahju, kes selle õnge lähevad...
  • Eks algas see ikkagi selle totaka pensionisüsteemiga.
  • Lugesin pisut pikemalt kasutustingimusi. Sain aru nii:

    * Investor seotakse otseselt kindlate laenaja(te)ga loovutuslepingu(te) kaudu, kus investor ise teist osapoolt valida ei saa. Ainult portaalipidaja teab neid seoseid.

    * Investor võtab aga täieliku vastutuse, kui tema lepingupartneriks sattus olema kurjam. Investor ei saa kuidagi kontrollida, kes talle võlgu on ja kas talle võlgu olev isik on või ei ole raha päriselt portaalile tagastanud.

    * Investor peab nõustuma asjaoluga, et tema nõue ei pruugi olla isegi sissenõutav. (See oli parim koht.)

    * Portaalipidaja saab ise vabalt valida ja järjestada investoreid, kes raha tagasi saavad ja kes raha tagasi ei saa.

    * Portaalipidaja vastu mingeid nõudeid esitada ei saa. Igasugune vastutus puudub.

    Härra omanik võiks mind parandada, kui eksin. Kuigi ei ole vist vaja selgitada. Kõlab väga hästi. Minu poolt on homse päeva jooksul 300K sissemakse. Kuigi ma ei vastuta, kas see sissemakse on sissemakse või ei ole sissemakse.
  • Huvitav, kas kohtutäituritega kimpus tegelased saavad ka raha kuidagi välja?
    Muidu tekiks ju nummi olukord, kus võlgnik saab rahad kätte ka pensioni kätte ja investorid saavad uuesti järjekorda panna kohtutäituri juures
  • Natuke trahvi peaks ka tegema poistele. Tegemist siiski sisuliselt krediidiasutusega, mis pakub kiirlaenu. Sõna "laen" aga kusagil kasutusel ei ole. Loomulikult ei räägita ka krediidi kulukuse määrast. Eksitavaid kauplemisvõtteid leiab veelgi.

    Aga usun, et selle pisikese trahvi elavad poisid ilusasti üle ja jätkavad vapralt.
  • Kasutustingimuste põhjal teeks ettepaneku kanda teema elukunsti alla...
  • Maksmise ajal saab ju vabalt väljamakse avaldust ära tühistada või lihtsalt raha välja võtta kulutada.
    Sisuliselt see "tagatis" pensionist saadav raha on ju suusoojaks öeldud.
    See tundub nii utoopiline, et kohati hakka või arvama, et tegu mingi No99 lavastusega
  • Kas keegi on sealt oma raha kätte ka saanud ja kui kiiresti on protsess aega võtnud?
  • Neil olid veebi eriti totrad “edulood”, mis olid seal juba teenuse avamise esimesel päeval. Ehk siis kohe esimesel päeval olid osad saanud raha kätte ja jõudnud katuse vahetada, hambad parandada, autoremonditöökoja oksjonilt osta jne. Küsisin klienditoelt, kuidas see võimalik on. Sain vastuseks:
    “Ilusad väljamõeldud jutud Vabaks.ee lehel olid juba teenuse avalikuks tulemise päeval lood inimestest, kes on rahul, et saavad oma pensioniraha kohe kätte. Marko Vaik tunnistab, et need lood pole mitte päris, vaid päris elust inspireeritud. "Ma ütleks, et need on näited, mis on siin juhtumas. Meile on kirjutanud tuhanded inimesed, et millal nad ometi kapitali kasutada saavad. Igasuguseid inimesi on: ehitajad, poliitikud, kirju seltskond. Elulisi näiteid imiteerisimegi seal lehel," tunnistas Vaik.”

    Pärast seda aga vist kadusid need veebist ära või ma lihtsalt ei suuda neid enam leida.
  • "mike"
    Igasuguseid inimesi on: ehitajad, poliitikud, kirju seltskond. Elulisi näiteid imiteerisimegi seal lehel," tunnistas Vaik.”


    Uus võimalik näide: Urmas P võttis raha kiiresti välja, et maksta 3 korda nime vahetanud härrasmehe õigusabifirmale, mis lubas Erialis kinni jäänud raha kiiresti tagasi tuua :-)
  • See on ikka alles, https://vabaks.ee/et/uudised
    Edukas börsimaakler Sten (41) liitus pensioni teise sambaga 2002. aastal põhjusel, et tema tööandja tõstis siis 2% võrra töötasu. Hiljem on ta liitumist pigem kahetsenud, kuna fondid ei ole pakkunud tootlust, mida ta ise oleks suutnud saavutada. Nüüd võttis ta oma raha sambast välja ja ainuüksi esimese kuuga kasvatas vara 30% võrra seda õigetesse aktsiatesse paigutades.
  • Ja sellise eduka näidisjuhtumi peale pole keegi tulnud, et inimesele tuli e-mail kusagilt Nigeeriast ja raha kohe vaja ja bla-bla-bla-bla ja lõpuks sai ta 7 miljoni dollari võrra rikkamaks.
  • "ttrust"
    Ja sellise eduka näidisjuhtumi peale pole keegi tulnud, et inimesele tuli e-mail kusagilt Nigeeriast ja raha kohe vaja ja bla-bla-bla-bla ja lõpuks sai ta 7 miljoni dollari võrra rikkamaks.


    Kas keegi kuskil mingit Nigeeria, Sierra Leone, Maailmapanga ametnike ja diktaatorite kaduvate päranduste suunalist fondi ei ole juba teinud?

    Tegelt, ma ei taha teada - iseäranis ei taha ma teada kui paljud inimesed sinna reaalselt oleksid valmis raha viskama. Mõni illusioon võiks ka jääda.
  • Nagu ma aru saan, siis on seda süsteemi ju kerge üle kavaldada - maksavad mulle raha kohe välja, mina aga tühistan oma II sambast väljumise avalduse ja mingu pärast püüdku tuult väljal. Kui inimesel puudub ka igasugune muu vara, siis on see nõue ju lootusetu. Kui isegi lähevad kohtusse, siis 10 aasta pärast otsuse jõustumist nõue aegub. Meil on kümneid tuhandeid isikuid, kel täitur on arved arestinud ja kelle ainsaks varaks ongi see II sammas. Ei kõla nagu eriti hea plaanina neile oma raha investeerimiseks anda.
  • "adalbert"
    Nagu ma aru saan, siis on seda süsteemi ju kerge üle kavaldada - maksavad mulle raha kohe välja, mina aga tühistan oma II sambast väljumise avalduse ja mingu pärast püüdku tuult väljal. Kui inimesel puudub ka igasugune muu vara, siis on see nõue ju lootusetu. Kui isegi lähevad kohtusse, siis 10 aasta pärast otsuse jõustumist nõue aegub. Meil on kümneid tuhandeid isikuid, kel täitur on arved arestinud ja kelle ainsaks varaks ongi see II sammas. Ei kõla nagu eriti hea plaanina neile oma raha investeerimiseks anda.


    Süsteem on kavaldamiskindel, nagu ka kõik teised SMS laenu laadsed tooted – intress ausale maksjale on nii kõrge, et petised võib kerge südamega korstnasse kirjutada ning kui sealt hiljem ka midagi kätte saab, on see juba puhas profit.
  • "adalbert"
    Nagu ma aru saan, siis on seda süsteemi ju kerge üle kavaldada - maksavad mulle raha kohe välja, mina aga tühistan oma II sambast väljumise avalduse ja mingu pärast püüdku tuult väljal. Kui inimesel puudub ka igasugune muu vara, siis on see nõue ju lootusetu. Kui isegi lähevad kohtusse, siis 10 aasta pärast otsuse jõustumist nõue aegub. Meil on kümneid tuhandeid isikuid, kel täitur on arved arestinud ja kelle ainsaks varaks ongi see II sammas. Ei kõla nagu eriti hea plaanina neile oma raha investeerimiseks anda.


    Nagu ma aru saan-sa ei pea isegi tühistama. Saad pensioni kätte, kannad mujale või kulutad ära. Neil on su vastu nõue, mitte pangakontole juurdepääs.
  • Lood on kodulehel ikka alles jah. Ei ole kustutatud.

    Rainer tegi investorid rahast vabaks
    42-aastane Rainer elas oma koera ja lehmaga laudas. Lehm istus talle öösiti otse pähe. Suurema kahju ärahoidmiseks magas Rainer kiivriga. Nüüd sai Rainer oma teise sambasse kogutud rahaga osta kirve, lehma maha lüüa ja terve hunniku värsket hakkliha. Raineri elukvaliteet tõusis. Rahul oli ka koer. RIP lehm. Portaalile loomulikult Rainer raha tagasi ei andnud. Talle tundus, et nii on täiesti OK. Investorid said rahast vabaks, nii nagu lubatud.
  • Suurima väljamaksetaotluse on meile esitanud kõrgepalgaline IT-ekspert, kes kogus oma üheksakordsest Eesti keskmisest kuupalgast teise sambasse üle 80 000 euro.

    Selliseid IT-inimesi ei saa palju olla, võib-olla kümmekond. Kes ja miks küll? Ta saaks pangast sama raha sõrmenipsuga laenuks ja odavamalt, kui kaatri ostmisega tõesti tuli takus.
  • Sisuliselt sel portaalil ju endal riske pole - 4% teenustasu on neil juba nagunii käes ja kui keegi tagasi ei maksa oma võlga, siis mis see portaali asi on? See on investorite ja võlgniku omavaheline teema ja ma üldse ei imestaks kui see võlgnikega tegelema hakkav inkassofirma oleks samuti selle portaali omanikele kuuluv ning sealt saaks veel omakorda võlamenetluse kulusid kasseerida. Aga mis seal ikka, nupumees see hr. Vaik! Ostke ära või tehke järgi!
  • Tegemist on klassikalise Bondora-taolise laenukontoriga, selle vahega, et laenusaajal peab olema kindla sissetuleku või tagatise asemel pensionisammas. Muide, kas selle olemasolu ja suurust on üldse võimalik kolmandal osapoolel tõendada või usaldatakse laenutaotleja poolt riigiportaalist tehtud screenshotti?

    Kui Finantsinspektsioon jätab siin kiirelt sekkumata, tekib analoogseid portaale jaanipäevaks veel 10 tk juurde.
  • "kindsigo"
    Suurima väljamaksetaotluse on meile esitanud kõrgepalgaline IT-ekspert, kes kogus oma üheksakordsest Eesti keskmisest kuupalgast teise sambasse üle 80 000 euro.

    Selliseid IT-inimesi ei saa palju olla, võib-olla kümmekond. Kes ja miks küll? Ta saaks pangast sama raha sõrmenipsuga laenuks ja odavamalt, kui kaatri ostmisega tõesti tuli takus.


    Lihtne. Poisil on plaan kõik Dogecoini panna. "Häha, see teeb mul päevaga selle kulu kahekordselt tasa!"
  • "kindsigo"
    Suurima väljamaksetaotluse on meile esitanud kõrgepalgaline IT-ekspert, kes kogus oma üheksakordsest Eesti keskmisest kuupalgast teise sambasse üle 80 000 euro.

    Selliseid IT-inimesi ei saa palju olla, võib-olla kümmekond. Kes ja miks küll? Ta saaks pangast sama raha sõrmenipsuga laenuks ja odavamalt, kui kaatri ostmisega tõesti tuli takus.


    Äkki projektiga seotud isik keda kasutatakse "Demo" paketis nädisena. Ja noh taotluse võib ju esitada, süsteemist saab alati teha kliki millega asjad ei realiseeru lõppude lõpuks.
  • Paistab nii, et raha soovijaid "kiirelt kätte" vabaks.ee portaali vahendusel on üksjagu. Kui palju on investoreid?
    Läbirääkimised "institutsionaalse investoriga", millele viitab hr.Vaik? Insitutsionaalne investor, kellel puudub riskihaldus?
  • "montezuma"
    Paistab nii, et raha soovijaid "kiirelt kätte" vabaks.ee portaali vahendusel on üksjagu. Kui palju on investoreid?
    Läbirääkimised "institutsionaalse investoriga", millele viitab hr.Vaik? Insitutsionaalne investor, kellel puudub riskihaldus?


    Eks see insitutsionaalne investor Marko endine tööandja ole. Sellega jookseks kogu ring kokku ja IRL on oma rahastuse välja teeninud.
  • "kindsigo"
    Suurima väljamaksetaotluse on meile esitanud kõrgepalgaline IT-ekspert, kes kogus oma üheksakordsest Eesti keskmisest kuupalgast teise sambasse üle 80 000 euro.

    Selliseid IT-inimesi ei saa palju olla, võib-olla kümmekond. Kes ja miks küll? Ta saaks pangast sama raha sõrmenipsuga laenuks ja odavamalt, kui kaatri ostmisega tõesti tuli takus.


    Räägite väga õiget juttu: milleks maksta megatulu vahendajatele.

    Meie perekonna sõber on ka üks IT- mees, seda jjauba üle 25 aasta. Aitame üksteist, kuidas saame.

    Alates 2021 jaanuar saab ta töötamise kõrvalt ka (eel)pensioni, mis ei ole sugugi väike Sõber ei teadnud asjast suurt midagi. Ma nõustasin teda ja nn eelpensionär on ka väga rahul.

    Kuid mis on väga oluline ja üllatav: ta esitas II sambast raha tagasi saamiseks avalduse märtsis ja raha laekus tema kontole juba 15. aprillil. Summa oli üle 35 tuh kontole, millest oli maha arvestatud tulumaks 10%.

    Minu kaasabil investeerisime selle raha aktsiatesse ja vast tasuvamalt (tulususega 4-6 % aastas).

    Soovin jõudu kõigile õigete otsuste langetamisel!

  • "277025"

    Ma nõustasin teda ja nn eelpensionär on ka väga rahul.

    Kuid mis on väga oluline ja üllatav: ta esitas II sambast raha tagasi saamiseks avalduse märtsis ja raha laekus tema kontole juba 15. aprillil. Summa oli üle 35 tuh kontole, millest oli maha arvestatud tulumaks 10%.


    Äkki sa ei peaks nõustama, kui isegi seda ei tea, et 60+ aastased saavadki teisest sambast raha avalduse esitamisele järgneval kuul kätte ja selles pole midagi üllatavat.

  • Täienduseks: varasemalt tekkis õigus kohustuslikule kogumispensionile (ehk II samba väljamaksetele) vanaduspensioniikka jõudmisel ning võimalus kogutud raha ühekorraga väljavõtmiseks oli vaid siis kui summa oli üsna väike. Reformiga laiendati kohustusliku kogumispensioni saamise õigust ka neile, kel vanaduspensioniikka jõudmiseni jäänud viis aastat (või tuvastatud puuduv töövõime), ning nüüdsest on võimalik neil kõigil ühekorraga välja võtta olenemata kogunenud summast. Osakute tagasivõtmine toimub avalduse esitamisele järgneva kuu keskpaigas (15.-20.). Lisaks tekkis võimalus katkestada II sambasse kogunemine, kuid sellisel juhul tehakse väljamakseid vaid kolm korda aastas --- ajakirjanduses on eelkõige just see tähelepanu pälvinud.
  • "277025"
    "kindsigo"
    Suurima väljamaksetaotluse on meile esitanud kõrgepalgaline IT-ekspert, kes kogus oma üheksakordsest Eesti keskmisest kuupalgast teise sambasse üle 80 000 euro.

    Selliseid IT-inimesi ei saa palju olla, võib-olla kümmekond. Kes ja miks küll? Ta saaks pangast sama raha sõrmenipsuga laenuks ja odavamalt, kui kaatri ostmisega tõesti tuli takus.


    Räägite väga õiget juttu: milleks maksta megatulu vahendajatele.

    Meie perekonna sõber on ka üks IT- mees, seda jjauba üle 25 aasta. Aitame üksteist, kuidas saame.

    Alates 2021 jaanuar saab ta töötamise kõrvalt ka (eel)pensioni, mis ei ole sugugi väike Sõber ei teadnud asjast suurt midagi. Ma nõustasin teda ja nn eelpensionär on ka väga rahul.

    Kuid mis on väga oluline ja üllatav: ta esitas II sambast raha tagasi saamiseks avalduse märtsis ja raha laekus tema kontole juba 15. aprillil. Summa oli üle 35 tuh kontole, millest oli maha arvestatud tulumaks 10%.

    Minu kaasabil investeerisime selle raha aktsiatesse ja vast tasuvamalt (tulususega 4-6 % aastas).

    Soovin jõudu kõigile õigete otsuste langetamisel!



    minu arvates oli tegu rumala nõuandega ...

    eelpensionile saab 3 aastat enne pensioniga, aga juba 5 aastat enne pensioniiga saab pensioniraha 0% tulumaksuga välja võtta läbi fondipensioni, mida saab aga vajadusel katkestada ja kogu raha 10% tulumaksuga välja võtta ...

    siit tulenevalt ei ole minu arvates mõistlik tasuda väljavõetud rahalt 10% tulumaksu ja see siis uuesti aktsiatesse investeerida ... oma aktsiaportfelli tootlus peaks siis ju tublisti edestama indeksfondide tootlust, et see otsus oleks kasulik ....ja seda veel kõrgemate kulude juures

    minu soovitus olnuks jätkata mõnes indeksfondis ja alustada fondipensioniga ...

    tahad vastu vaielda ... palun väga - istume kolmekesi maha koos Sinu IT mehest sõbraga, räägime talle loo ära kuidas Sa 10% ta rahast riigile kinkisid ja siis vaatame kas eelpensionär on endiselt väga rahul ...
  • [quote="Henno Viires"][quote]"277025"
    "kindsigo"



    minu arvates oli tegu rumala nõuandega ...

    eelpensionile saab 3 aastat enne pensioniga, aga juba 5 aastat enne pensioniiga saab pensioniraha 0% tulumaksuga välja võtta läbi fondipensioni, mida saab aga vajadusel katkestada ja kogu raha 10% tulumaksuga välja võtta ...

    -------------------

    Tänan kommentaaride eest.

    Täpsustuseks; alates sellest aastast saab jääda nn eelpensionile juba 5 aastat varem eeldusel, et tööstaaži on vähemalt 40 aastat. Paindlik vanaduspension – see on uus pensioniliik, mis võimaldab jääda pensionile kuni viis aastat enne vanaduspensioniiga

    Esimesel võimalusel II samba raha välja võtta- see oli sõbra kindel soov, kuigi soovitasin oodata septembrini, et investeerida. Aktsiate pealt teenib ta minu hinnangul poole aastaga vähemalt 10%.

    Üllatav oli see, ta raha nii kiirelt kätte sai. Lubati ju vist alates septembrist ... Või siis kuni septembrini?
  • Selle 10% täiesti kindla teenistusega aktsiate pealt on mul tavaliselt läinud nii, et kaotan vähemalt 20%.
  • "277025"


    Meie perekonna sõber on ka üks IT- mees, seda jjauba üle 25 aasta. Aitame üksteist, kuidas saame.

    Alates 2021 jaanuar saab ta töötamise kõrvalt ka (eel)pensioni, mis ei ole sugugi väike Sõber ei teadnud asjast suurt midagi. Ma nõustasin teda ja nn eelpensionär on ka väga rahul.

    Kuid mis on väga oluline ja üllatav: ta esitas II sambast raha tagasi saamiseks avalduse märtsis ja raha laekus tema kontole juba 15. aprillil. Summa oli üle 35 tuh kontole, millest oli maha arvestatud tulumaks 10%.

    Minu kaasabil investeerisime selle raha aktsiatesse ja vast tasuvamalt (tulususega 4-6 % aastas).


    "277025"

    Esimesel võimalusel II samba raha välja võtta- see oli sõbra kindel soov, kuigi soovitasin oodata septembrini, et investeerida. Aktsiate pealt teenib ta minu hinnangul poole aastaga vähemalt 10%.

    Üllatav oli see, ta raha nii kiirelt kätte sai. Lubati ju vist alates septembrist ... Või siis kuni septembrini?


    Kumb Sinu väide on õige?

    A) nõustasin sõpra
    B) see oli sõbra soov

    A) investeeriti tulususega 4-6% aastas
    B) tulusus poole aastaga vähemalt 10%

    muidu, vastustest sõltumata on raske näha - kuidas saaks see otsus mõistlik olla ...

    - II samba indeksfond on ka aktsiatesse investeerimine, sealjuures madalama kuluga:
    - enamik investoreid ei suuda indeksite (indeksfondide) tootlust lüüa
    - ise aktsiatesse investeerides peab teenitud tulult pealt taas tulumaksu maksma, fondipensioni väljamaksed on 0% tulumaksuga kui teha soovitatava pikkuse peale (oodatav eluiga)

    võtsid 35 000 välja, maksid 10% tulumaksu (3500 EUR) - investeerisid 31 500 EUR
    selleks, et 35000 EUR uuesti jõuda peab oma portfell kasvama 13,88% ,siis on see 35 875 EUR, millest kasum on 4375 EUR, kui võta raha välja siis kasumi pealt tulumaks 20% maha ehk 875 EUR ja ongi 35 000 EUR taas ...

    siin on ainult see probleem, et II samba indeksfond kasvab ka ja pakub aktsiaturgude keskmist tootlust, mida teatavasti enamik investoreid ei suuda lüüa ...

    ehk, valides II samba väljamaksed läbi fondipensioni saad ca 15 aasta jooksul regulaarsete maksetena kätte 0% tulumaksuga nii siiani kogutud osa kui ka sinna 15 aasta jooksul peale tiksuva aktsiaturgude keskmise tootluse ...

    väljamaksed teevad selle arvutuse veidi keerukamaks, võtame esialgu lihtsama näite

    kui investeerida 35 000 EUR läbi indeksfondi 15 aastaks ja aktsiaturgude keskmine tootlus on 5% ,siis lõpptulemus on 76 762 EUR, 31 500 EUR pealt sama tulemuseni jõudmiseks peaks tootlus olema keskmiselt 6,1% aastas ... kes suudab 15 aastat järjest sellist alfat genereerida kuulub kindlalt maailma parimate fondijuhtide sekka :)
  • Üks magus detail, mis jäänud tähelepanuta : nn. eelpensionile jäänud inimene ei tohi töötada

    Ennetähtaegset pensioni ei maksta, kui sa töötad ehk saad sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu või tegutsed füüsilisest isikust ettevõtjana või saad tulu ettevõtluskonto kaudu .

    Eks seadusi üle lasta saab muidugi alati ja teha sula eest "haltuurat", kuid seda avalikult reklaamida pole tõenäoselt hea mõte ..isegti kui kogu lugu on välja mõeldud
  • "277025"
    Üllatav oli see, ta raha nii kiirelt kätte sai. Lubati ju vist alates septembrist ... Või siis kuni septembrini?


    Ma paar postitust varem juba selgitasin - siin tehakse vahet, kas inimesel on juba õigus saada kohustuslikku kogumispensioni või mitte. Vt Kogumispensionide seadus, §43 ja §43^1.
  • "stagna"
    Üks magus detail, mis jäänud tähelepanuta : nn. eelpensionile jäänud inimene ei tohi töötada

    Ennetähtaegset pensioni ei maksta, kui sa töötad ehk saad sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu või tegutsed füüsilisest isikust ettevõtjana või saad tulu ettevõtluskonto kaudu .

    Eks seadusi üle lasta saab muidugi alati ja teha sula eest "haltuurat", kuid seda avalikult reklaamida pole tõenäoselt hea mõte ..isegti kui kogu lugu on välja mõeldud


    NB! Eelpensioni võimalus oli kuni 31.12.2020- max 3 aasta tja ei tohtinud töötada selle aja jooksul.

    Kuid alates 01.01.2021 on eelpensioni asemel paindlik vanaduspension - see on uus pensioniliik, mis võimaldab jääda pensionile kuni viis aastat enne vanaduspensioniiga ja tööta edasi, kui tahad.

  • "gezer"
    "277025"
    Üllatav oli see, ta raha nii kiirelt kätte sai. Lubati ju vist alates septembrist ... Või siis kuni septembrini?


    Ma paar postitust varem juba selgitasin - siin tehakse vahet, kas inimesel on juba õigus saada kohustuslikku kogumispensioni või mitte. Vt Kogumispensionide seadus, §43 ja §43^1.


    Kahjuks on riigiasustuste kodulehel ammendavat infot ei leia. Näiteks ERRi kodulehel olev info (vt graafikut selle uudise keskel). Kas see info on õige? https://www.err.ee/1228768/teisest-sambast-raha-valja-votmisel-tuleb-silmas-pidada-erinevaid-tahtaegu
  • "Henno Viires"
    "277025"


    Meie perekonna sõber on ka üks IT- mees, seda jjauba üle 25 aasta. Aitame üksteist, kuidas saame.

    Alates 2021 jaanuar saab ta töötamise kõrvalt ka (eel)pensioni, mis ei ole sugugi väike Sõber ei teadnud asjast suurt midagi. Ma nõustasin teda ja nn eelpensionär on ka väga rahul.

    Kuid mis on väga oluline ja üllatav: ta esitas II sambast raha tagasi saamiseks avalduse märtsis ja raha laekus tema kontole juba 15. aprillil. Summa oli üle 35 tuh kontole, millest oli maha arvestatud tulumaks 10%.

    Minu kaasabil investeerisime selle raha aktsiatesse ja vast tasuvamalt (tulususega 4-6 % aastas).


    "277025"

    Esimesel võimalusel II samba raha välja võtta- see oli sõbra kindel soov, kuigi soovitasin oodata septembrini, et investeerida. Aktsiate pealt teenib ta minu hinnangul poole aastaga vähemalt 10%.

    Üllatav oli see, ta raha nii kiirelt kätte sai. Lubati ju vist alates septembrist ... Või siis kuni septembrini?


    Kumb Sinu väide on õige?

    A) nõustasin sõpra
    B) see oli sõbra soov

    A) investeeriti tulususega 4-6% aastas
    B) tulusus poole aastaga vähemalt 10%

    muidu, vastustest sõltumata on raske näha - kuidas saaks see otsus mõistlik olla ...

    - II samba indeksfond on ka aktsiatesse investeerimine, sealjuures madalama kuluga:
    - enamik investoreid ei suuda indeksite (indeksfondide) tootlust lüüa
    - ise aktsiatesse investeerides peab teenitud tulult pealt taas tulumaksu maksma, fondipensioni väljamaksed on 0% tulumaksuga kui teha soovitatava pikkuse peale (oodatav eluiga)

    võtsid 35 000 välja, maksid 10% tulumaksu (3500 EUR) - investeerisid 31 500 EUR
    selleks, et 35000 EUR uuesti jõuda peab oma portfell kasvama 13,88% ,siis on see 35 875 EUR, millest kasum on 4375 EUR, kui võta raha välja siis kasumi pealt tulumaks 20% maha ehk 875 EUR ja ongi 35 000 EUR taas ...

    siin on ainult see probleem, et II samba indeksfond kasvab ka ja pakub aktsiaturgude keskmist tootlust, mida teatavasti enamik investoreid ei suuda lüüa ...

    ehk, valides II samba väljamaksed läbi fondipensioni saad ca 15 aasta jooksul regulaarsete maksetena kätte 0% tulumaksuga nii siiani kogutud osa kui ka sinna 15 aasta jooksul peale tiksuva aktsiaturgude keskmise tootluse ...

    väljamaksed teevad selle arvutuse veidi keerukamaks, võtame esialgu lihtsama näite

    kui investeerida 35 000 EUR läbi indeksfondi 15 aastaks ja aktsiaturgude keskmine tootlus on 5% ,siis lõpptulemus on 76 762 EUR, 31 500 EUR pealt sama tulemuseni jõudmiseks peaks tootlus olema keskmiselt 6,1% aastas ... kes suudab 15 aastat järjest sellist alfat genereerida kuulub kindlalt maailma parimate fondijuhtide sekka :)


    Tänan Sind asjatundlike ja väga heade analüüside eest! Sinu analüüside põhjal saab järeldada, et Sa oled oma ala professionaal! Ma kahjuks ei osanud sõbrale paremat soovitada: ta investeeris osa saadud rahast 35- st.

    Ühesõnaga investeeris 16 tuh, sel aastal saab dividendidena (juba otsustatud) 1000 eur+ aktsia hinna muutus (+ või -), Siiani on portfell plussis.
  • @277025, mul on sulle kurb uudis. Selleks ei pea olema finantsala professionaal, et aru saada, et ega see sinu soovitus midagi head küll polnud...
  • "jnt"
    @277025, mul on sulle kurb uudis. Selleks ei pea olema finantsala professionaal, et aru saada, et ega see sinu soovitus midagi head küll polnud...


    Millised on Sinu soovitused? Ehk annab midagi veel muuta ja loobuda 1 tuhandest dividendidest, et teenida 6 kuuga veel rohkem?
  • Huvitav,
    kas selle portaali vahendusel on võimalik "investeeritud" või laenatud raha ka hiljem tagasi saada?
    Ja teine küsimus on, et kas 12 +x % makstakse 5 kuulise laenu eest?
  • "277025"

    Kahjuks on riigiasustuste kodulehel ammendavat infot ei leia. Näiteks ERRi kodulehel olev info (vt graafikut selle uudise keskel). Kas see info on õige? https://www.err.ee/1228768/teisest-sambast-raha-valja-votmisel-tuleb-silmas-pidada-erinevaid-tahtaegu


    ERR lugu räägib ainult nö II samba kogumise katkestajatest, mitte nendest, kellel juba kohustusliku kogumispensioni saamise õigus on tekkinud. Asjakohase selgituse leiab nt Rahandusministeeriumi lehelt:
    "Kui ma olen pensioniealine ja soovin teisest sambast raha välja võtta, kas peaksin siis ikka esitama raha väljavõtmise avalduse? --- Kui oled juba teise samba pensionieas, s.o vanaduspensioni iga miinus viis aastat, on Sul õigus minna teisest sambast pensionile. Raha väljavõtmise avaldust sa esitada siis ei saagi. Küll on Sul pensionile minnes võimalik eluaegse ja tähtajalise pensioni kõrval soovi korral valida ühekordne väljamakse. Kui raha väljavõtmise avaldus peab olema vähemalt 5 kuud ette esitatud ja väljamakseid tehakse alati ainult jaanuaris, mais või septembris, siis valides pensionile minnes ühekordse väljamakse, saad oma pensioni kätte juba avalduse esitamise kuule järgneval kuul."

    Kiire ülevaate leiab ka Pensionikeskuse lehelt:
    1) Ühekordne väljamakse (kohustusliku kogumispensioni õiguse korral)
    2) Raha väljamakse enne pensioniiga
    Kindlasti tasub sealsama tutvuda väljamaksete maksustamise reeglitega enne sammastest raha väljavõtmist.
  • "gezer"
    "277025"

    Kahjuks on riigiasustuste kodulehel ammendavat infot ei leia. Näiteks ERRi kodulehel olev info (vt graafikut selle uudise keskel). Kas see info on õige? https://www.err.ee/1228768/teisest-sambast-raha-valja-votmisel-tuleb-silmas-pidada-erinevaid-tahtaegu


    ERR lugu räägib ainult nö II samba kogumise katkestajatest, mitte nendest, kellel juba kohustusliku kogumispensioni saamise õigus on tekkinud. Asjakohase selgituse leiab nt Rahandusministeeriumi lehelt:
    "Kui ma olen pensioniealine ja soovin teisest sambast raha välja võtta, kas peaksin siis ikka esitama raha väljavõtmise avalduse? --- Kui oled juba teise samba pensionieas, s.o vanaduspensioni iga miinus viis aastat, on Sul õigus minna teisest sambast pensionile. Raha väljavõtmise avaldust sa esitada siis ei saagi. Küll on Sul pensionile minnes võimalik eluaegse ja tähtajalise pensioni kõrval soovi korral valida ühekordne väljamakse. Kui raha väljavõtmise avaldus peab olema vähemalt 5 kuud ette esitatud ja väljamakseid tehakse alati ainult jaanuaris, mais või septembris, siis valides pensionile minnes ühekordse väljamakse, saad oma pensioni kätte juba avalduse esitamise kuule järgneval kuul."

    Kiire ülevaate leiab ka Pensionikeskuse lehelt:
    1) Ühekordne väljamakse (kohustusliku kogumispensioni õiguse korral)
    2) Raha väljamakse enne pensioniiga
    Kindlasti tasub sealsama tutvuda väljamaksete maksustamise reeglitega enne sammastest raha väljavõtmist.


    Minu arvates on teemakohane info väga- väga puudulik. Kui esitad taotluse asjakohases infosüsteemis, siis enne kinnitamist peaks olema teave, millal taotlus realiseerub. Egas muidu mu sõber nii üllatanud olnud ....

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon