Börsipäev 29. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4477 tehingut ning käive oli 4,166 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,366 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,759 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3128 ja 1303.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    AUG1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,50 x 6 000 000)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Harju Elektri HAE1T käive vähenes tänavu esimesel poolaastal aastavõrdluses 9,4 protsenti 67 miljonile eurole, samas kui puhaskasum kukkus 70,6 protsenti 785 000 eurole. Kontserni teise kvartali müügitulu oli 36,3 miljonit eurot, 2020. aasta sama kvartaliga võrreldes 2,7 miljoni euro ehk 6,9 protsendi võrra vähem. Sarnaselt esimesele kvartalile mõjutasid teise kvartali müügitulu edasi lükkunud tellimused, tarneraskused ning materjali defitsiit. Ettevõte märkis börsiteates, et kuigi ka kuue kuu müügitulu jäi alla eelmise aasta rekordilisele tulemusele, on see võrreldav kahe aasta taguse kriisieelse müügiga ja ka uute tellimuste maht ning koostöö oluliste raamlepinguliste klientidega on Harju Elektri kinnitusel säilinud.

    Ärikinnisvarafond Baltic Horizon Fund BHF teeb investoritele kvartaalse väljamakse summas ligikaudu 1,32 miljonit eurot ehk 1,1 senti osaku kohta. Northern Horizon Capital kui fondivalitseja võttis vastu otsuse teha osakuomanikele rahaline väljamakse ligikaudu 0,98 protsendi ulatuses fondi teise kvartali kaalutud keskmisest puhasväärtusest. Väljamakse viimase 12 kuu jooksev tootlus on 5 protsenti, mis põhineb Tallinna börsil oleva osaku teise kvartali viimase päeva sulgemishinnal.

    Täna:
    Ignitis grupė IGN1L esialgsed majandustulemused, 6 kuud
    Apranga APG1L vahearuanne, 6 kuud
    Arco Vara ARC1T vahearuanne, 6 kuud
    EfTEN Real Estate Fund III EFT1T vahearuanne, 6 kuud
    Novaturas NTU1L vahearuanne, 6 kuud
    Tallink Grupp TAL1T vahearuanne, 6 kuud
    Šiaulių bankas SAB1L vahearuanne, 6 kuud

    Sel nädalal:
    30.07 Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne, 6 kuud
    30.07 Ekspress Grupp EEG1T vahearuanne, 6 kuud
    30.07 Klaipėdos nafta KNF1L vahearuanne, 6 kuud
  • FEDi otsuse järel sessiooni tipust alla tulnud dollar peegeldas keskpanga tuttavat sõnumit, et inflatsiooni tõus saab tõenäoliselt olema lühiajaline ja et võlakirjade ostuprogrammi vähendamiseks tahetakse majanduses näha enne täiendavat progressi. Kui S&P 500 indeksi reaktsioon oli vaoshoitud (–0,02%), siis Nasdaqi jaoks jättis eelneva päeva suurem langus veidi rohkem ruumi taastumiseks, tänu millele lõpetati päev 0,7% plussis. Euroopas sai Stoxx 600 kirja 0,7% võidu, mis tähistas uut rekordkõrget taset.

    Föderaalreserv suuri muudatusi oma istungijärgses pressiteates ei teinud peale ühe täiendava lause, mis võib edaspidi hakata kujundama turuosaliste varade kokkuostu vähendamise ootust. Kui mullu detsembris öeldi, et keskpank kavatseb kuus osta vähemalt 80 miljardi dollari väärtuses valitsuse võlakirju ning 40 miljardi dollari väärtuses hüpoteeklaenudega tagatud väärtpabereid kuniks on saavutatud märkimisväärne progress täistööhõive ning inflatsiooni eesmärgini jõudmisel, siis sellele lisati nüüd täiendav lause: sellest ajast alates on majandus nende sihtide suunas liikunud ja komitee kavatseb seda järgnevatel istungitel hinnata.

    Teisisõnu on turuosalistele antud signaal, et alustati liikumist varade kokkuostu vähendamise suunas, mille täpsem algusaeg öeldakse järgnevatel istungitel välja, juhul kui majandusnäitajad osutuvad ootuspäraseks. Pressikonverentsil tõdes Jerome Powell siiski, et Ühendriikide majandusel on maksimaalse täistööhõiveni veel üksjagu minna ja et varade ostude vähendamine pole praegu nende radaril.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale, kerkides Jaapanis 0,7%, Hiinas 1,1%, Hongkongis 2,8% ja Austraalias 0,4%. Lõuna-Koreas püsis Kospi eilse sulgumistaseme juures.

    Täna avaldatakse Hispaania ja Saksamaa juulikuu esmased inflatsiooninäidud, Ühendriikides hoitakse silma peal teise kvartali SKP-l ning läinud nädalal esitatud töötu abiraha taotlustel.

    10.00 Hispaania inflatsioon (juuli)
    10.55 Saksamaa töötuse määr (juuli)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (juuli)
    15.30 Saksamaa inflatsioon (juuli)
    15.30 USA teise kvartali SKP
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (juuni)
  • Hispaania inflatsioon kiirenes juulis 0,2pp võrra 2,9%ni, ületades konsensuse 2,7% ootust
  • Saksamaa töötute arv kahanes juulis 91 tuhande võrra (oodati -29 tuhat) ning töötuse määr alanes 0,2pp võrra 5,7%le (oodati 5,8%)
  • USA teise kvartali annualiseeritud kasvu esialgne hinnang osutus oodatust tagasihoidlikumaks ja ka töötu abiraha taotlused alanevad arvatust visamalt

    US GDP Annualized (Q/Q) Q2 A: 6.5% (est 8.4%; prev 6.4%)
    US Initial Jobless Claims Jul 24: 400K (est 385K; prevR 424K; prev 419K)
    US Continuing Claims Jul 17: 3269K (est 3189K; prevR3262K; prev 3236K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon