Börsipäev 24. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4765 tehingut ning käive oli 3,190 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,213 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 915 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3594 ja 1062.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Esmaspäeval toimunud AS-i LHV Group LHV1T aktsionäride erakorraline üldkoosolek kinnitas aktsiakapitali suurendamise 25,3 miljoni euro võrra; aktsiakapitali uueks suuruseks on 30 023 873 eurot. Aktsiakapitali suurendatakse 905 000 uue lihtaktsia väljalaskmise teel, teatas LHV börsile. Aktsiate nimiväärtuseks on 1 euro, kuid ühe aktsia eest tuleb tasuda lisaks nimiväärtusele ülekurss alampiiriga 27 eurot, millest kõrgema ülekursi võib määrata nõukogu hiljemalt märkimise alguseks. Uute aktsiate märkimisel on lubatud osaleda üksnes grupi aktsionäridel, kellel on eesõigus uute aktsiate märkimiseks kahe nädala jooksul aktsiate märkimisperioodi algusest.

    PRFoods PRF1T jäi möödunud majandusaastal 5,1 miljoni euroga puhaskahjumisse, aasta varem oli kahjum 1,9 miljonit eurot, kontserni käive vähenes 2020/2021 majandusaastal aastavõrdluses 25 protsenti 58,7 miljonile eurole. PRFoodsi juhatuse liige Indrek Kasela ütles börsiteates, et kontserni ajaloo kõige raskem aasta on lõppenud. "Meid tabas rünnak kolmelt rindelt: ühelt poolt tekitas koroona pandeemia olukorra, kus vähenes samaaegselt nõudlus ja toorkala hind drastiliselt, mis viis brutomarginaali ja käibe vähenemisele. Me sisenesime kriisi kõrge finantsvõimendusega seoses hiljutiste ettevõtte ülesostudega ning pangad nõudsid agressiivselt laenuportfelli vähendamist," nentis ta.

    Sel nädalal:
    27.08 Olainfarm OLF1R vahearuanne, 6 kuud
    27.08 Panevėžio statybos trestas PTR1L vahearuanne, 6 kuud
  • Riskisentimendi paranemine viis dollari teiste peamiste valuutade suhtes 0,6% võrra allapoole ning pakkus tuge USA aktsiaturule, kus S&P 500 indeksil õnnestus 0,9% tõusuga naasta tagasi 16. augusti rekordi lähedale (4479,7 punkti). Positiivne meelestatus valitses ka Euroopas, kergitades Stoxx 600 indeksit 0,7% võrra

    Euroala erasektori PMI indeks alanes augustis 0,7 punkti 59,5 punktile, mis on viimase kahe kuu madalaim tase, ent märgib endiselt viimase kahekümne aasta üht kiireimat kasvutempot. Kuigi koroonaviiruse deltatüve levik on ettevõtete kindlustunnet pisut vähendanud, on hinnang järgmise aasta väljavaatele tänu uute tellimuste kõrgele tasemele ja vaktsineerimise jätkumisele siiski üks kõrgeimaid, mida antud Markiti küsitluses on alates 2012. aastast nähtud.

    Ühendriikide erasektori PMI indeks tegi augustis järsema vähikäigu, alanedes 59,9 punktilt 55,4 punktile. Töötleva tööstuse aktiivsus langes 63,4 punktilt 61,2 punktile (nelja kuu madalaim) ja teenindussektori oma 59,9 punktilt 55,2 punktile (kaheksa kuu madalaim). Kui töötlevas tööstuses on uute tellimuste tase väga kõrge ning seal hoiab tootmismahtusid tagasi materjalide puudus, töötajate leidmise raskus ja tootmisvõimekus, siis teenindussektoris tõi august kaasa nõudluse järsema languse. Ettevõtted olid järgneva aasta osas aga siiski mõnevõrra optimistlikumad kui juulis.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale, kerkides Jaapanis ja Hiinas 1%, Hongkongis 1,6%, Lõuna-Koreas 1,1% ja Austraalias 0,2%. Ka toorained kallinesid, sh WTI nafta, mille barreli hind tõusis eile enim viimase üheksa kuu jooksul (5,3% 65,6 dollarile). Bitcoini hind püsis stabiilsena 49 500 dollari lähedal.

    Majandusuudiste valik jääb täna tagasihoidlikuks, kui Ühendriikides on laual vaid Richmondi töötleva tööstuse augusti aktiivsusindeks ja uute majade juuli müüki.

    09.00 Saksamaa teise kvartali lõplik SKP
    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august)
    17.00 USA uute majade müük (juuli)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon