Börsipäev 30. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 30. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 5629 tehingut ning käive oli 6,622 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 3,765 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,787 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3829 ja 1674.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    31.08 Ignitis grupė IGN1L juuli müügitulemused ja vahearuanne, 6 kuud
    01.09 Apranga APG1L augusti müügitulemused
    01.09-03.09 Tallink Grupp TAL1T augusti veomahud
    01.09-07.09 Klaipedos nafta KNF1L augusti müügitulemused
  • Ehkki Jerome Powell FEDi eesotsas toetab võlakirjade ostuprogrammi vähendamist juba sel aastal, kinnitas ta reedeses esinemises, et likviidsuse eemaldamine saab toimuma tasapisi. Dollar suundus Powelli kommentaaride peale teiste peamiste valuutade suhtes reedel allapoole, lõpetades nädala suurima langusega alates maist. Aktsiaturgudel jätkati riski võtmist, mis kergitas S&P 500 0,9% ja Nasdaqit 1,2%. Nädala peale kogunes antud indeksitel vastavalt 1,5% ja 2,8% tootlust. Euroopas sulgus Stoxx 600 reedel 0,4% ning viie päeva lõikes 0,8% kõrgemal.

    Tegelikult suuri üllatusi Powell oma kõnes ei pakkunud, peegeldades hiljuti avaldatud FOMC juuli istungi protokolli, kus nenditi, et majanduse ootuspärasel kasvu jätkumisel oleks sobilik alustada sel aastal võlakirjade ostuprogrammi vähendamist. Inflatsiooni eesmärgi on keskpank saavutanud ja nüüd langeb fookus järgnevatel kuudel töökohade loomise tempole (järgmine raport avaldatakse käesoleval reedel). Powell ei usu, et koroonaviiruse deltatüve levik aeglustab oluliselt tööturu taastumist keskpanga praegusest nägemusest.

    Powell toonitas, et võlakirjade ostuprogrammi vähendamine ei ole signaaliks sellele, millal hakatakse intressimäära tõstma. Ta tõi välja viis erinevat põhjust, miks inflatsiooni praegune kõrge tase võib osutuda ajutiseks, mis viitab sellele, et nö valulävi intressimäära tõstmiseks on märksa kõrgem. Tema sõnul võib intressimäära ennatlik kergitamine inflatsiooni ajutise tõusu tõttu osutuda majanduse jaoks rohkem kahjulikuks kui heaks ning võib olla eriti negatiivne praegu, kui tööturul pole täistööhõivet saavutatud.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel ülespoole: Nikkei kerkis 0,9%, Hang Seng 0,4%, Shanghai Composite 0,3%, Kospi 0,3% ja S&P/ASX200 0,2%.

    Tänastest majandusuudistest midagi väga suurt esile tõsta pole – mainimist vääriksid Hispaania ja Saksamaa augustikuu inflatsioonid ning USA majade juulis pooleliolnud müügitehingute indeksi muutus.

    10.00 Hispaania jaemüük (juuli)
    10.00 Hispaania inflatsioon (august)
    12.00 Euroala majanduslik kindlustunne (august)
    15.00 Saksamaa inflatsioon (august)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (juuli)
    17.30 Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (august)
  • Hispaania jaemüügi kasv aeglustus juulis 1,4% pealt 0,1%le, jäädes alla analüütikute 0,6% ootusele.


    Hispaania inflatsioon kiirenes 2,9% pealt 3,3%le, ületades 3,0% ootust.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon