Börsipäev 29. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 29. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 6153 tehingut ning käive oli 4,680 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,841 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,830 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3863 ja 2241.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    LHV Group LHV1T pakutavate aktsiate märkimisperioodi lõpp
    Nordecon NCN1T dividendi väljamakse

    Sel nädalal:
    30.09 Ignitis grupė IGN1L augusti müügitulemused
    01.10 Apranga APG1L septembri müügitulemused
  • Vabariiklased blokeerisid eile teist korda demokraatide katse tõsta USA valitsuse võlalimiiti ning oma kirjas kongressile hoiatas USA rahandusminister Janet Yellen, et limiiti kergitamata saab valitsusel raha otsa umbes 18. oktoobriks, mis on varem kui osad analüütikud arvasid. Ehkki ajalooliselt on kaks parteid suutnud alati lõpuks ühise keele leida ja vältida riigi maksejõuetust, rusuvad sentimenti praegu paralleelselt veel toormete hinnatõus ja tarneahelate probleemid, seades ettevõtete kõrgete valuatsioonide juures ohtu kasumiootused. S&P 500 indeks lõpetas päeva 2% madalamal, Nasdaq langes 2,8% ning Euroopas tuli Stoxx 600 2,2% allapoole.

    Kui Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeksid üllatasid positiivselt (kerkides vastavalt 1,4 punkti 0,3 punktile ja kolm punkti 102 punktile), siis Ühendriikides alanes see septembris 5,9 punkti 109,3 punktile (madalaim alates veebruarist), jäädes alla analüütikute 115,0punktisele prognoosile. Nii jooksva olukorra kui ka järgmise kuue kuu ootuste alamindeksid langesid Ühendriikides kolmandat kuud järjest, mille taga on peamiselt koroonaviiruse deltatüve levik.

    USA Richmond FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks langes septembris 12 punkti –3 punktile, osutudes nõrgemaks konsensuse prognoositud 10 punktist ning saavutades madalaima taseme alates eelmise aasta maist. Tarne ja uute tellimuste indeksite väärtused vajusid miinusesse, seevastu tööhõive indeks oli positiivne ja liikus septembris kõrgemale. USA töötleva tööstuse viiest regionaalsest aktiivsusindeksist on kaks tükki septembris tõusnud (Philadelphia ja New York), Dallase oma püsis üsna stabiilsena ja kaks suundusid allapoole (Richmond ja Kansas City), mistõttu ei pruugi reedel avaldatav üleriigiline töötleva tööstus ISM indeks kuigi palju liikuda augustis saavutatud 59,9 punktilt ja see viitaks sektoris tugeva kasvu jätkumisele.

    Oma esinemises senati panganduskomitee ees hoiatas FEDi president Jerome Powell, et tarneahela probleemide tõttu tõusnud inflatsioon võib jääda kõrgeks mitmeteks kuudeks. Juhul kui hinnatõus muutub suuremaks probleemiks, on keskpank valmis rakendama oma vahendeid selle alandamiseks tagasi mandaadis sätestatud eesmärgi juurde (keskmiselt 2% teatud ajaperioodi peale). USA valitsuse potentsiaalse maksejõuetuse kohta nentis Powell, et keskpangal on üsna piiratud võimalused pehmendada tagasilööki finantssüsteemile ja majandusele, mida selline sündmus kaasa tooks.

    Aasia aktsiaturud sammusid Wall Streeti järel samuti allapoole, langedes Jaapanis 2,1%, Hongkongis 0,3%, Hiinas 1,7%, Lõuna-Koreas 1,8% ja Austraalias 1,1%. Brenti hind odavnes kolme aasta tipust tagasi alla 78 dollari ja Bitcoin liikus 42,3 tuhandel dollaril.

    Majandusuudiseid on täna üsna vähe. Esile võiks tõsta Hispaania septembrikuu esmase inflatsiooni ning Ühendriikides majade augustikuu pooleliolnud müügitehingute indeksi.

    10.00 Hispaania inflatsioon (september)
    12.00 Euroala majandusliku kindlustunde indeks (september)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (august)
  • Hispaania inflatsioon kiirenes septembris 3,3% pealt 4,0%ni, ületades 3,5% ootust
  • Euroopas on ettevõtete kasumiootuste tõstmised ja langetamised nüüd juba üsna tasakaalus, potentsiaalselt isegi kaldumas peagi langetamiste kasuks

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon