Hepsor (HPR1T) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Hepsor (HPR1T)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • "mihkel48"
    Toomas ka murdus


    Põhjendas ära ka, et pigem läheb spekuleerima kuigi hind on kallis, aga sentiment on hea hetkel märkimiseks.
  • Arvestades, et oluline osa märgitavatest aktsiatest läheb ilmselt Hepsori orbiidil olevatele pikaajalistele homie'dele, kellest valdav osa istub seejärel kätel, samuti osa retailist märgib forever horisondiga, saab reaalne float olema 300K-400K tk max. Pärast esimese paari päeva supply ära nosimist võib asi huvitavaks minna.
  • Aga samas ma olen 100% kindel, et näeme ka postitusi, kus keegi jagas oma 100 paki 3-eks ja siis müüs ühe paki esimesel tunnil 17% kasumiga, sest tal käed värisesid. Elu juba on selline.
  • "Heki Fond"
    Arvestades, et oluline osa märgitavatest aktsiatest läheb ilmselt Hepsori orbiidil olevatele pikaajalistele homie'dele, kellest valdav osa istub seejärel kätel, samuti osa retailist märgib forever horisondiga, saab reaalne float olema 300K-400K tk max. Pärast esimese paari päeva supply ära nosimist võib asi huvitavaks minna.


    Pikaajalised homie'd investeerivad vast ikka otse SPVdesse, mitte 2x ja kõrgema P/B pealt arendaja aktsiatesse. Institutsioonid ilmselt selle hinna pealt kaasa ei tule ning reaalne float on ehk peaaegu võrdne pakkumise mahuga. Kui nt 75% märgib lühiajalise spekuleerimise eesmärgil ja 25% tahaks pikalt hoida, peaks teoreetiliselt ülemärkimine olema 4x, st 40M kogu märkimise maht, et pikaajaliste hammas nii verele jääks, et suudaks lühikeses perspektiivis väljuva raha absorbeerida (+ eelduslikult teha seda IPO hinnast kallimalt). Näiteks Arco emissioon, mis tehti alla turuhinna, suutis tõsta ca 11M jagu. Ma kahtlustan, et põhiline küsimus saab hoopis olema investorite arv. St kui märkimise tulemusel saab valdav osa investoreid marginaalse summa aktsiaid siis ilmselt on üksjagu neid, kes ei viitsi neid turule viia ja pigem jäävad ootama, mis edasi juhtub.

    Igal juhul imetlen inimeste riskimeelt, kes täna investor Toomast teevad ja kogu vaba cashi mängu panevad tohutu ülemärkimise lootuses.
  • k525, äkki sina viitsid ette võtta - korduvalt olen kuulnud, et jube kallis pidi olema aga ühtegi adekvaatset analüüsi ei ole selle kohta seni näinud. Ikka selline Investor Toomase tase, et vaatasin eelmise aasta kasumit, mitte portfelli ja arendusjärgus varasid. Mulle ei tundu kallis, päris ausalt. Mis mul kahe silma vahele jääb?

    PS! Vähemalt investeerimisraadios mainiti, et homied pidada ka IPOt märkima. Ettevõtte senised omanikud märkisid samuti, kusjuures keegi ei heidaks neile ette, kui nad seda ei oleks teinud. Ei ole just märk, et oleks ülikallis hinnatase.
  • Liivamägi selgitas päris selgelt, mis põhimõtetele tema analüüs tugineb.
    https://arileht.delfi.ee/artikkel/95098357/suur-analuus-kristjan-liivamagi-hepsori-aktsia-on-atraktiivne

    Investor Toomase algne argumentatsioon on olnud aga rohkem kui amatöörlik.

    Kui plaanis on mahte järsult kasvatada, pole analüüsil mõtet kasutada tahavaatepeeglit, pigem hinnata juhtkonna võimekust ambitsioonikad plaanid ellu viia.

    Samas jääb küsimus, et miks ei ole ettevõte oma mahte möödunud 10.a. jooksul järsult kasvatanud?!
  • Enne kui küsid miks, küsi kas :) 30.06.2021 on Hepsori varud (= pooleliolevatesse projektidesse tehtud investeeringud) 33 mEURi vs 31.12.2018 oli 22 mEuri. Maht +50% kahe ja poole aastaga. Siin väike caveat muidugi, et 2018 oli suur käive, mis definitsiooniliselt vähendab varusid aga kahjuks prospektis kaugemale ei näe.

    Kui küsimus oli 10a kohta, siis Hepsor asutati 2011. Seega 10a jooksul nulli pealt 33 mEURi poolelioleva arendusmahuni tuldud.
  • Toomas teeb olulist tööd. Peabki vaatama asju erinevate nurkade alt. Ja ta võttis lõpuks arvesse pipeline ikkagi. Arvan, et see oli üliraske otsus muuta esialgset. Igal firmal ja äril on omad eripärad. Ta rakendas alguses klassikalist lähenemist ja pärast vist/ vast hindas kogu väljavaadet.
    Miks ma käisin omal ajal kuulamas pea igat LHV seminari peale kvartalit. Alati sain natuke targemaks.
  • Pärloja: "Ambitsiooni järgi oleks institutsioonide hulk IPO mahus 30–40% ja ülejäänu võiks olla väikeaktsionäride käes."

    Seega reaalselt võib minna suure hulga väikeaktsionäride vahel jagamisele 3-4M€,
    s.t. 2500...3400 väikeaktsionäri x 100 IPO-aktsiat
  • "abesiki"
    /.../ Ta rakendas alguses klassikalist lähenemist /.../


    Nigga, PLEASE!

    Ma olen suur kasutute ja sisutühjade suhtarvude fänn, vildakate ja naiiv-primitiivsete investeerimisteeside connoisseur. Ja seda Toomas Investori esialgset analüüsi oli isegi minul piinlik lugeda.
  • "invictus"
    Enne kui küsid miks, küsi kas :) 30.06.2021 on Hepsori varud (= pooleliolevatesse projektidesse tehtud investeeringud) 33 mEURi vs 31.12.2018 oli 22 mEuri. Maht +50% kahe ja poole aastaga. Siin väike caveat muidugi, et 2018 oli suur käive, mis definitsiooniliselt vähendab varusid aga kahjuks prospektis kaugemale ei näe.

    Kui küsimus oli 10a kohta, siis Hepsor asutati 2011. Seega 10a jooksul nulli pealt 33 mEURi poolelioleva arendusmahuni tuldud.


    Tavalised Lasnamäe poisid ja jõudnud 10a jooksul 0 pealt 33M€-ni, kindlasti siiras lugupidamine :)
  • "invictus"
    k525, äkki sina viitsid ette võtta - korduvalt olen kuulnud, et jube kallis pidi olema aga ühtegi adekvaatset analüüsi ei ole selle kohta seni näinud. Ikka selline Investor Toomase tase, et vaatasin eelmise aasta kasumit, mitte portfelli ja arendusjärgus varasid. Mulle ei tundu kallis, päris ausalt. Mis mul kahe silma vahele jääb?

    PS! Vähemalt investeerimisraadios mainiti, et homied pidada ka IPOt märkima. Ettevõtte senised omanikud märkisid samuti, kusjuures keegi ei heidaks neile ette, kui nad seda ei oleks teinud. Ei ole just märk, et oleks ülikallis hinnatase.


    Kahjuks hetkel on natuke kiire ja süveneda ei jõua. Aga võin kirjutada, kuidas mina jõudsin järelduseni, et ei julge märkida. Disclaimerina mainin, et kirjutan hetkel mälu pealt ja osad numbrid ei pruugi olla täpsed.

    1) Ajalooline tulemus oli nõrk. Keskmine varade maht 3a jooksul umbes 30M, mille arvelt tehti emaettevõtte aktsionäridele ca 1.5M puhast, st 5% varade mahust aastas. Sama järeldus, milleni siin mõned ajakirjanikud jõudsid.
    2) Kuna minevik oli nõrk, vaatasin lihtsalt, kas pipeline hind suhtena aktsia hinda tundub mõistlik. Pipeline oli umbes 140 tuhat ruutu, selle vastu oli bilansis umbes 25 miljonit laenu. Pre money ettevõtte hind oli 35 miljonit, ehk kogu varaportfelli hind umbes 400 eurot m2 kohta (väärtus kokku 25+35). Tundus päris kallis. Mõned projektid olid juba arenduses ja peaaegu valmis, aga nende osakaal oli pigem väike. Suurem probleem oli selles, et kõik suuremad arendused olid juba SPV tasemel finantseeritud ning osalus oli 50% või isegi vähem. Ei viitsinud numbreid ümber trükkida, aga silma järgi oli vähemalt 50 tuhat ruutu kellegiga koos arenduses, ehk siis ehitusõiguse (?) ruudu hind korrigeeritult tuli juba üle 500 euro. Arvestades projektide asukohta jms tundus see selgelt liiga krõbe. Samuti ei suutnud ma ka kiirelt tuvastada, kui suur osa pipeline'ist on juba detailplaneeringute ja ehituslubadega kaetud.
    3) Eesti kinnisvaraturul on väga selged ülekuumenemise märgid ning seetõttu ei julge torkida.

    Aga veelkord, vaatasin presentatsiooni ja prospekti diagonaalis ning ei välista üldse, et olen kuskil korralikult eksinud. Turg liigub tempoga üks IPO nädalas, ei jõua sammu pidada. :)
  • "Heki Fond"
    "abesiki"
    /.../ Ta rakendas alguses klassikalist lähenemist /.../


    Nigga, PLEASE!

    Ma olen suur kasutute ja sisutühjade suhtarvude fänn, vildakate ja naiiv-primitiivsete investeerimisteeside connoisseur. Ja seda Toomas Investori esialgset analüüsi oli isegi minul piinlik lugeda.


    Whawhat?
  • Siin suuremosade IPOdega suur närvitsemine alates 7 eur LHV aktsia IPOst, et kallis kallis kallis...aga kui firmal visioon ja head juhid ning teistsugune lähenemine asjadele ning omanikud oma nahaga sees, siis ei tasu siin väriseda. Kui pipeline realiseerub, siis

    P/E 2023 jne 5,5
    2 euri kasum per aktsia lubavad

    Nende LHV esitusest jäi kõrvu mõned punktid, miks märkida:

    kavatsevad osta pipeline asju sisse veel
    räägivad ikkagi kasvust, ka geograafiliselt, hetkel ainult Läti
    roheline arendaja
    tütarfirmadele antud omanike laen tasutakse kõige viimasena
    tallinnasse lisandub aastas 3-5k inimest ja samapalju ehitatakse kortereid uusi, ehk jääb puudu! kuna kv fond vananeb ikkagi.
  • ants, arvesta et see on antud konsolideeritud kasumi prognoos. EPSi prognoosi pole antud!
    Osalus projektides on eraldi tabelis prospektis.

  • Täna Äripäeva vahel 2020. a edukate ehitusettevõtete TOP.

    1. Hepsor OÜ (eelmise aasta koht 81)
    2. Astlanda Ehitus OÜ
    3. Kaamaos Ehitus OÜ
  • "Vanaema"
    Täna Äripäeva vahel 2020. a edukate ehitusettevõtete TOP.

    1. Hepsor OÜ (eelmise aasta koht 81)
    2. Astlanda Ehitus OÜ
    3. Kaamaos Ehitus OÜ


    Nojah, Toomas ju eile märkis :)
  • "Sander Pikkel"
    Alates tänasest saab märkida Hepsori aktsiaid.
    Pakkumise teade
    Prospekt ja selle eesti keelne kokkuvõte on kättesaadavad ettevõtte kodulehelt.

    Hepsor pakub avalikult kuni 777 001 aktsiat ja ülemärkimise korral kuni 854 701 aktsiat. Ühe aktsia märkimishind on 11,70 eurot.

    Märkimisperiood algab 10. novembril 2021 kell 10.00 ning lõppeb 19. novembril 2021 kell 16.00.
    LHV kliendid saavad aktsiaid märkida kliendikontorites ja internetipangas "Raha kasvatamise" menüüs "Väärtpaberite märkimine" alajaotuses. Märkimiskorralduse esitamise teenustasu on 3 eurot.

    Otselink märkimisele ->

    Väike meeldetuletus, et märkimises saab osaleda täna kella 16.00-ni.
  • Kui osaled märkimisel, pane eelmisele postitusele +, kui ei osale, pane minu postitusele miinus.
  • Täna on päris põnev sebimine börsil. midagi saab ka osta minu arvates soodsama hinnaga. Ma müüsin- ostsin- märkisin.

    Põnevust jätkub sel aastal veelgi, kuna mõned uued IPod peaks veel tulema.
  • Veel avastasin täna sellise asja, et Swedis müüsin täna aktsiaid, kuid ei saanud seda raha kasutada märkimisel, vaid sain kasutada aktsiate ostuks. Ka väike õppetund!

    Kas teistes pankades on sama reegel?
  • "poolteist"
    LHV laseb märkida enne T+2.


    Tänan info eest!

    Pean siis osa väärtpabereid LHV- sse ümber kolima- seal ma aktsiatega veel ei toimeta.

    Lugesin, et LHV pakub ka võimenduslaenu- ka see on plussiks just IPO puhul!
  • "277025"
    Veel avastasin täna sellise asja, et Swedis müüsin täna aktsiaid, kuid ei saanud seda raha kasutada märkimisel, vaid sain kasutada aktsiate ostuks. Ka väike õppetund!

    Kas teistes pankades on sama reegel?


    Mina ka taidlesin 12.11 fännivoorus ja siis lubas nii SEB kui ka LHV kohe märkida. SEB plussiks on veel see, et märkimine on tasuta:) Hangeldamise puhul muidugi koorivad eur tehingult, kuid mul Hepsoriga pikk plaan!
  • "Grisham"
    "277025"
    Veel avastasin täna sellise asja, et Swedis müüsin täna aktsiaid, kuid ei saanud seda raha kasutada märkimisel, vaid sain kasutada aktsiate ostuks. Ka väike õppetund!

    Kas teistes pankades on sama reegel?


    Mina ka taidlesin 12.11 fännivoorus ja siis lubas nii SEB kui ka LHV kohe märkida. SEB plussiks on veel see, et märkimine on tasuta:) Hangeldamise puhul muidugi koorivad eur tehingult, kuid mul Hepsoriga pikk plaan!


    Swedis ka tasuta, kuid see 3-kas ei kaalu üle võimalust kasutada täna müüdud raha märkimiseks. Loodan, et uute aktsiate ost läks mul kümnesse. Isegi müüdud aktsia oleks saanud müügihinnast odavamalt tagasi osta, kuid läksin teist teed. Näiteks 1 ost oli Enefiti juurdeost.

    Hepsorit sain ka juurde märkida piisavalt, kuna vaba raha oli olemas. Iseasi, kui palju kätte saab. Hepsorit sai märgitud ka kahes osas, sellest enne 12.11 ca 60%.
  • "Lävepakuküsitlus" (investorvõrgustiku info) annab alust arvata, et proportsionaalseks jagamiseks ei jää midagi. Poolpehme lubadus 200 aktsia osas (varased märkijad) jääb katteta, võib juhtuda, et ka 100 aktsia garanteerimine. FOMO.
  • "jahe"
    "Lävepakuküsitlus" (investorvõrgustiku info) annab alust arvata, et proportsionaalseks jagamiseks ei jää midagi. Poolpehme lubadus 200 aktsia osas (varased märkijad) jääb katteta, võib juhtuda, et ka 100 aktsia garanteerimine. FOMO.


    Siis on Saunum II.
  • "Grisham"
    "jahe"
    "Lävepakuküsitlus" (investorvõrgustiku info) annab alust arvata, et proportsionaalseks jagamiseks ei jää midagi. Poolpehme lubadus 200 aktsia osas (varased märkijad) jääb katteta, võib juhtuda, et ka 100 aktsia garanteerimine. FOMO.


    Siis on Saunum II.


    Saab näha. Ka seda, kuidas aktsiad jaotatakse. Pakun, et ülemärkimine jääb alla 8.
  • "rivo20"
    Kui osaled märkimisel, pane eelmisele postitusele +, kui ei osale, pane minu postitusele miinus.


    Huvitav, mida mõtlesid need 24, kes Su postitusele plussi panid?
  • "Vanaema"
    "rivo20"
    Kui osaled märkimisel, pane eelmisele postitusele +, kui ei osale, pane minu postitusele miinus.


    Huvitav, mida mõtlesid need 24, kes Su postitusele plussi panid?


    Küsitlusi tehakse ikka nii siin ja seal, kuid tulemused ei pruugi olla samad. Näiteks parteide osas ...
  • Kogu selle pushimise juures vaid 66 osalejat ja Sandrile selle aasta foorumi top võii?
  • "Vanaema"
    "rivo20"
    Kui osaled märkimisel, pane eelmisele postitusele +, kui ei osale, pane minu postitusele miinus.


    Huvitav, mida mõtlesid need 24, kes Su postitusele plussi panid?

    Ju tänasid, et küsitluse korraldasin.


    "yanek"
    Kogu selle pushimise juures vaid 66 osalejat ja Sandrile selle aasta foorumi top võii?

    Hea, et ma Enefit Greeni teemas küsitlust ei teinud, 60 000 plussi ja 1,25+ miljonit miinust...
  • Kokku märkisid 19 621 investorit 6 745 135 aktsiat, märgiti üle 8,7 korda.

    Suure ülemärkimise tõttu nõukogu ja juhatuse liikmetele ja nende kontrolli all olevatele äriühingutele aktsiad ei jaotata. Seltsi nõukogu ja juhatuse liikmed on kinnitanud oma nõusolekut jaotusest väljajäämise kohta.
    Pakkumise aktsiatest 77% jaotatakse avaliku pakkumise ja 23% institutsionaalse ja erapakkumise raames.
    Kõigile avalikus pakkumises osalenud investoritele, kes märkisid alla 8548 aktsia, jaotatakse sõltumata märkimise ajast 100% märgitud aktsiatest kuni 20 aktsiani. Seda ületanud märgitud mahust ligikaudu 7.3% kuni 12.11.2021 märkijatele ning ligikaudu 4.3% alates 13.11.2021 märkijatele. Kõigile investoritele, kes märkisid vähemalt 8548 aktsiat kuni 12.11.2021 jaotatakse 7.5% märgitud mahust ning investoritele, kes märkisid vähemalt 8548 aktsiat alates 13.11.2021 jaotatakse 5% märgitud mahust.
    Töötajatele ja nende kontrolli all olevatele äriühingutele jaotatakse kokku 8281 aktsiat.
  • Ehk kui ma märkisin viimases otsas kokku 100 aktsiat, siis saan 23 aktsiat?
  • "Martin"
    Ehk kui ma märkisin kokku 100 aktsiat, siis saan 23 aktsiat?


    Jah.
    Lühikokkuvõte tundub, et kui relv kuklas ja prospekti lugemata ära ei märkinud siis saad märkimisrõõmu ja aktsialõhna. Juhhei!
  • "rainis007"
    Lühikokkuvõte tundub, et kui relv kuklas ja prospekti lugemata ära ei märkinud siis saad märkimisrõõmu ja aktsialõhna. Juhhei!


    Rahulolematus on põhjendatud! Parim viis sellise käitumise vastu halvakspanu üles näitamiseks on kohe alguses aktsiad turuhinnaga maha müüa, sellega näitab nõmikutele koha kätte!

  • On ikka vahe sees - oleks jätnud märkimise 13nda peale, oleks 500tk vähem saanud
  • 100 märgitud aktsia puhul pole väga vahet, millal märgitud sai, kui jaotus on prospekti lugejatele 23tk vs 25tk kiiresti ja pimesi märkijatele...
    "rainis007"
    "Martin"
    Ehk kui ma märkisin kokku 100 aktsiat, siis saan 23 aktsiat?

    Jah.
    Lühikokkuvõte tundub, et kui relv kuklas ja prospekti lugemata ära ei märkinud siis saad märkimisrõõmu ja aktsialõhna. Juhhei!


  • Ei saa vingumisest aru, märkisin ca 5000 euro eest 400 aktsiat enne 12.nov ja saan praegugi hädised 47 aktsiat väärtuses ca 550 eur, oleks pärast märkinud siis 36 aktsiat väärtuses ca 420 eur... Vähe mõlemal juhul ja see 130 eurone erinevus oleks rohkem hädaldamine kui muud, kui oleks hiljem märkinud
  • Alati saab ju juurde osta, kes vähe sai.
  • See ongi ju emitendi üks eesmärkidest, et kõik saaksid vähem kui soovisid, et tekitada börsil dünaamikat...
  • Huvitav on see, et on eelistataud "vaalu". 7,3% on päris suur kogus "vaaladele". Oleks võinud ju teha nii, et saadakse nt 3-4% ja "lihtrahvas" saab rohkem kui 20 aktsiat. Aga eelistatud selgelt suurema rahakotiga tegelast
  • Ma arvan, et suurte eelistamise põjuseks on seniste osanike soov ise kah ikka midagi saada. See oli ju algusest peale välja kuulutatud, et senised osanikud nägid vajadust ettevõtte tegevuse laiendamiseks, mis vajas lisaraha, aga endal päris nii palju polnud ja seetõttu otsustati börsile minna. Aga point on ikkagi see, et nad soovisid ise ka sinna investeerida ja seeõttu ilmselt võetigi mängu varase märkimise kuupäev ja lõpuks ka suurte eelistamine.
  • "vaher"
    Ei saa vingumisest aru, märkisin ca 5000 euro eest 400 aktsiat enne 12.nov ja saan praegugi hädised 47 aktsiat väärtuses ca 550 eur, oleks pärast märkinud siis 36 aktsiat väärtuses ca 420 eur... Vähe mõlemal juhul ja see 130 eurone erinevus oleks rohkem hädaldamine kui muud, kui oleks hiljem märkinud


    Tõsi küll jah. Las ma siis parandan,
    "Lühikokkuvõte tundub, et siit IPOst saab märkimisrõõmu ja aktsialõhna. Juhhei!"
  • "privador"
    Huvitav on see, et on eelistataud "vaalu". 7,3% on päris suur kogus "vaaladele". Oleks võinud ju teha nii, et saadakse nt 3-4% ja "lihtrahvas" saab rohkem kui 20 aktsiat. Aga eelistud selgelt suurema rahakotiga tegelast


    See väga palju ei päästnuks - ligikaudse arvutuse järgi - kui "vaalade" protsenti vähendada 3-4% kanti, siis seeläbi oleks garanteeritud aktsiate kogus suurenenud 20 -> 30.
    Kui "vaaladele" midagi poleks jäetud, siis 20 -> 43 (või sellele lähedane number).
  • Sellise märkimishuvi taustal tekib mul küsimus, et miks turg näiteks Arco Vara arendusprojekte nii palju madalamalt hindab. Aga see on teine teema.
  • See väga palju ei päästnuks - ligikaudse arvutuse järgi - kui "vaalade" protsenti vähendada 3-4% kanti, siis seeläbi oleks garanteeritud aktsiate kogus suurenenud 20 -> 30.
    Kui "vaaladele" midagi poleks jäetud, siis 20 -> 43 (või sellele lähedane number).[/quote]

    See 20 + 7,3% on ikka natuke mõnitamine küll seda enam, et juttu oli 100+-ist. Küsimus pole niivõrd lõplikus koguses kui suhtumises - see on eelkige otsuse küsimus, kas soovitakse aktsionäre v mitte ja kui soov on siiiki aktsionäride hulka tekitada siis järgi anda omanike juurdemärkmisel - hetkel jäi "likviidsuse augutäite" ärakasutatu ebameeldiv tunne. Ja 20 pole kogus, millega positsiooni sisse võtta ning aia ääres keksida kui väravad "talongikaubale" avatakse on ka mõnevõrra alandav äsja peale IPO-t...
  • Tehakse odavaid IPO-sid on häda, ei jagata piisavalt odavaid aktsiaid on jälle häda. Ma soovitaks mitte liigselt keskenduda rahale, mida veel pole teenitud. Poest saab ka mõnusaid magusaid viinamarju.
  • Mis siin ikka vinguda, kui 20 000 investorit tahavad osa saada 10mEUR suurusest pakkumisest siis jaota sa seda kuda tahad, igaühele jagub ikka vaid kopikaid.
  • Tõesti, ei maksa vinguda, et nii vähe saite. Võibolla olete varsti õnnega koos, et nii vähe saite. Oli ju foorumis päris palju negatiivsust ja mittemärkijaid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon