Börsipäev 17. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 8136 tehingut ning käive oli 5,999 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 4,318 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 1,150 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 6330 ning 1172.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Baltic Horizon Fondi BHF osaku puhasväärtus (NAV) kahanes oktoobris kuuvõrdluses 0,75 protsenti 1,0460 eurole osaku kohta, fondi kogu puhasväärtus vähenes kuuga 125,1 miljonile eurole. NAV-i langust mõjutas peamiselt osakuomanikele deklareeritud väljamakse summas 2 miljonit eurot. Kui välistada välja kuulutatud dividendide väljamakset, oleks NAV-i kasv äritegevuse tulemustest eelmise kuuga võrreldes olnud 0,86 protsenti. Raamatupidamislik puhasväärtus ilma edasilükkunud tulumaksukohustust ja intressiderivatiivide õiglast väärtust arvestamata (EPRA NAV) oli oktoobri lõpu seisuga 1,1189 eurot osaku kohta, mis tähendab 0,74 protsendist langemist viimase kuuga.
  • Ühendriikide oodatust parem oktoobri jaemüük ning tarbijate tugevust täiendavalt peegeldanud Walmarti ning Home Depot majandustulemused aitasid eile USA börsidel hoida meeleolu üleval. S&P 500 indeks kosus 0,4% tagasi 8. novembril saavutatud rekordtaseme lähedale (eilne sulgumine oli 4700,9 punktil) ja sama tegi ka Nasdaq 0,8% tõusuga. Euroopas jäi Stoxx 600 tulemuseks 0,2% võit, märkides viiendat tõusupäeva järjest ning uut rekordkõrget taset (489,27).

    Ühendriikide jaemüük suurenes oktoobris 1,7% võrreldes septembriga, ületades konsensuse 1,4% ootust ning autosid ja kütust arvestamata oli kasv 1,4%, osutudes samuti paremaks 0,7% prognoosist, kuigi viimase puhul revideeriti septembri 0,7% tõus 0,5% peale. Absoluutmahtudes tähendas oktoobri tulemus seda, et koroonaviiruse eelse tasemega (2020.a veebruar) on jaemüük 21% ehk 112 miljardi dollari võrra kõrgem.



    USA majade ehitajate kindlustunne paranes novembris kolme punkti võrra 83 punktile, osutudes paremaks 80punktisest ootusest ning saavutades kõrgeima taseme alates maist. Majade madalad varud ning ostjate huvi aitasid tõsta ehitajate kindlustunnet, mida teisalt varjutavad aga jätkuvalt materjalide kättesaadavuse raskused ning töötjate ning arendatava maa puudus.

    Aasia aktsiaturud võtsid öösel suuna allapoole. Nikkei langes kirjutamise hetkeks 0,4%, Hang Seng 0,5%, Kospi 0,9% ja S&P/ASX200 indeks tuli 0,8% madalamale. Hiina Shanghai Composite hoidis aga 0,2% plussi. Brenti toornafta hind odavnes 0,8% 81,8 dollarile ootuse tõttu, et Joe Bideni administratsioon võib hinna leevendamiseks turule tuua osa reservist. Bitcoin kaotas väärtusest 1,9%, kaubeldes 59,3 tuhandel dollaril ja Ethereum langes 2,8% 4138 dollarile.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia inflatsiooni ja Ühendriikides oktoobris väljastatud majade ehituslubade ja alustatud elamuehituste statistika.

    09.00 Suurbritannia inflatsioon (oktoober)
    12.00 Euroala inflatsioon (oktoobri lõplik)
    15.30 USA alustatud elamuehitused (oktoober)
    15.30 USA väljastatud ehitusload (oktoober)
  • Nö harjutuseks LCID short 56.86.
    Tundub et nö over extended ja avanedes anti korra ka haamerit.
    Elame näeme.
  • Keegi oskab seletada Pelotoni fenomeni? Secondary offering 1B@46usd ja lendas eile +15%
    https://www.prnewswire.com/news-releases/peloton-interactive-inc-announces-pricing-of-public-offering-of-class-a-common-stock-301425605.html
    Kas tõesti selle mõtte peale et see raha põletav monitoriga vokk paneb teise käigu sisse või mõte et keegi on valmis neile seda raha andma?
    Viimane ER quido alla ja polnud raha tõstmisest juttugi.
    Eilsest short, vahepeal oli valus nüüd on juba hea. Juurde ei julge veel lisada
  • Mõngigaid mõtteid, mis mul õhtu otsa peas on keerelnud. Ega neid muidu välja ei saa, kui kirja ei pane.

    Eile tulid tulemused, ootus oli kenasti sees, stok on pmts kahe nädalaga 100% üleval.

    Aga siiski 90mldr market cap (suuremad kui Ford nt.) ja järgmine aasta loodavad toota kõigest 22 000 autot.
    Ei saa ega vist peagi aru saama, mida turg ootab siin. Ilmselge aga see, et üks hetk korrektsioon tuleb. Nüüd oleks ju aeg, tulemuste järgselt, momentum üleval ja tulemused tulid stoki kõrgel tasemel. Miski ei saa ju õigustada 90 mldr turuväärtust?!
    Noh, esimese päeva alguses anti müüki, aga see oli ka kõik.


    Siis sõideti korralikult üle ja päev lõpetati vist +24% peal. No, mis mäng see on nüüd?!
    Optsioonid pakuks. Ilmselt osa ka shorte, keda pidevalt valuga välja suruti. Ega short ongi raske olla. Turg on üles ehitatud kasvule, nagu kogu maailm, evolutsioon ja areng.
    Pikaajalised shortijad või karused ei saagi teenida, sest tõen on nende vastu. Pullid on suur raha. See selleks...

    Nüüd edasi natuke mikrotasandit.
    Oletame, et oled trader/kaupleja (mida mina kindlasti ei ole, ega tahagi olla). Aga oletame et siiski oled ja nõustud hommikust õhtuni arvuti ees istuma, uudiseid lugema, graafikuid uurima ja valmis iga hetk tehingusse sukelduma. Pidevalt sõjamõtted peas, mida otsustada ja milla, kus on eelis?! Aga peab kihu ja huvi olema. Millega ma siis kauplen?, mõtleb trader, hea kaupleja - infoeelisega ikka. Eilne info on täna oluline. Aga see, kes eile ostis tulemuste peale, ei oma enam eelist, sest ta sai teada midagi, mida stok juba vbl. peegeldas ja oli endasse..peenelt öeldes... absorbeerinud. Vbl. peaks hoopis tulemuste peale shortima, sest momentum ehk väsib ja stok on "tühi"... catalystidest. Tulemused ei olnud piisavalt head?! . Muidugi majad tulevad katma ja tõstavad targeteid.
    See pole ka alati see, mis töötab. Sellel infol pole enam eelist, see on tagasivaatav info tegelikult. Selle peale, mis on juba toimunud. Mõnes mõttes on kõige suurem eelis just teadmatus. Eile aga ei saanud shortida (täna tagasi vaadates), küll aga andis käive mingit signaali, et asi on juba over extended ja alles täna võib hakata tegelikult juhtuma.

    Ehk eilne tees hakkab hoopis sisult täna tööle.
    Bommm..turu avanedes kohe väga korralik müügisurve. Käive üks suurimaid. St. kellelgi pole naljatuju.


    Ok, mõtled, noh see on juba midagi ja shordiks umbes siin. Nii kaitseks peaks panema ka stop lossi ja lükkad selle nagu ikka ...päeva tippu.
    Algus on väga soodne ja tundub väga atraktiivne setup. Eilsed shordid on tujust ära ja täna enam stokki ei näpi, va. kui on sunnitud katma. Nad mõtlevad, et krt see tees ei töötanudki. Etteruttavalt vbl. ei töötagi, seda näitab aeg. Hetkel aga töötab nii mis kole. Ok..turg mõtleb veid ja siis laseb sind maha nagu külmas kökitav snaiper Stalingradi 3 korruse maja pööningu aknast. Bommm...ja tehing on lännu. Kõik oli ilus kuni selle hetkeni. Kõik klappis, eilne pidev katmine...täna suur müüja (juba mitu shordiks head signaali) ja siis tuleb mingi lambi spike!!!


    Miks nii juhtub?! Novot see ongi see...turu omapära...ilu ja valu. Ja siis hakkab stokk alles oma plaanitud teesi välja mängima ehk langema. Kaupleja vaatab kõrvalt, peos roostes krossid ja tunne, et nina ees löödi uks kinni, kuigi ma nägin ju neid dollareid seal laual!! Mis krt see veel oli, viirastus?!

    Jätkame...short ma mõtlen.
  • 43.92 kinni.
    Wow....aga ikkagi ma vihkaks seda Stalingradi snaiprit kes oleks kõik olematuks teinud. Noh, peaaegu...vähemalt kõik 56st üleapoole shordi küll. Järgmine kindlam koht oleks olnud alles 54 juures.
  • usk turgu taastus. See PTON sodi müüdi 55 pealt alla tagasi kus second offering hind. Kes iganes 16ndal monthly deep OTD pute miljoni ja väiksemate tükkidena ahmis teenis kenasti. Tänane käibe ära kukkumine ja turg aitas vaid kaasa.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon