Börsipäev 25. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 4932 tehingut ning käive oli 2,944 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,233 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 551 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3722 ja 886.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TKM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 11,26 x 24 272)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    26.11 PRFoods PRF1T vahearuanne, 3 kuud
    26.11 Olainfarm OLF1R vahearuanne, 9 kuud
  • Ehkki Ühendriikides oli eile majandusuudiste laviin, kujunesid peamiste aktsiaindeksite liikumised pühade eel võrdlemisi tagasihoidlikuks: S&P 500 ronis hommikusest miinusest välja, kerkides lõpus 0,2% ja Nasdaq taastus 0,4%. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,1% plussis.

    Föderaalreservi novembri istungi protokoll näitas, et keskpangas ollakse potentsiaalselt valmis ka pakutavat likviidsust kiiremini vähendama. Mitmete komitee liikmete arvates ei tohiks välistada võimalust, et inflatsiooni kontrolli alla saamiseks tuleb lõpetada varade kokkuost kiiremini ära ja asuda ka intressimäära siiani prognoositust rutem tõstma.

    Sellistel seisukohtadel oldi juba enne seda, kui selgus värskem inflatsiooninäit, mille kohaselt on tarbijahinnad Ühendriikides kasvamas kiireimini alates 1990. aastast. Üldine hinnatõus kerkis oktoobris 4,4% pealt 5,0%le ning energiat ja toitu arvestamata 3,7% pealt 4,1%le, millest viimane vastas analüütikute ootustele, ent näitab siiski ka seda, kui laiapõhjaline inflatsioon tegelikult on.

    USA esmased töötu abiraha taotlused langesid eelmisel nädalal 71 tuhande võrra 199 tuhandele, mis on madalaim näit alates 1969. aastast ning valmistas ka analüütikutele suure üllatuse, kuna prognoositi alanemist vaid 260 tuhandele. Pühade ajal on andmete hooajaline korrigeerimine tavapärasest keerukam, seda ehk eriti praegu, mil nõudlus töökäte järele on väga suur. Järgnevad nädalad peaksid andma parema pildi, sest kui vaadata hooajaliselt korrigeerimata taotluste arvu, siis see suurenes eelmisel nädalal 7,6% 258,6 tuhandele.

    Ehkki Michigani ülikooli küsitluses korrigeeriti tarbijate novembrikuu kindlustunde lõplik näit 67,4 punktile, oli see siiski madalaim alates 2011. aastast. Kõrge inflatsioon on valmistamas muret, ent kui vaadata tegelikku tarbimist, siis ei näi see olevat suureks mõjuteguriks. USA tarbijate isiklikud kulutused suurenesid oktoobris 1,3% võrreldes septembriga, ületades analüütikute 1,0% ootust. Selle taga oli ka oodatust parem sissetulekute kasv, suurenedes kuiselt prognoositud 0,2% asemel 0,5%.

    USA uute majade annualiseeritud müük kasvas 0,4% 745 tuhandele, mis oli selgelt madalam analüütikute 800 tuhande suurusest ootusest, kuid selle ootuse aluseks oli teadmine, et septembris müüdi annualiseeritult 800 uut elumaja, kui see andmete revideerimisel oli tegelikult 742 tuhat. Uute majade varu antud müügitempo põhjal kerkis 0,2 võrra 6,3 kuule, mida võib ajalooliselt hinnata normaalseks. Mediaanhind kerkis kolme tuhande dollari võrra 407,7 tuhandele dollarile, mis on mullu sama ajaga võrreldes 17,5% kõrgem.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevates suundades: Nikkei kerkis 0,8%, Hang Seng kosus 0,3% ning S&P/ASX200 kerkis 0,1%, kuid Shanghai Composite langes 0,1% ja Kospi nõrgenes 0,3%. Brenti toornafta hind püsis stabiilsena 82,3 dollaril, Bitcoin hoidis taset pisut üle 57 tuhandel dollaril ja Ethereum kallines 0,6% 4284 dollarile.

    Ühendriikides tähistatakse täna tänupüha, mille tõttu on sealsed börsid suletud ja sestap tõotab kauplemisaktiivsus tulla tavapärasest madalam ka Euroopas. Majandusuudistest avaldatakse Saksamaa tarbijate detsembri kindlustunde indeks ning Rootsi keskpank langetab intressimäära otsuse, jättes selle eeldatavalt 0,00% peale.

    09.00 Saksamaa kolmanda kvartali SKP detailid
    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (detsember)
    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus
    14.30 Euroopa Keskpanga oktoobri istungi protokoll
  • Saksamaa tarbijate kindlustunnet on õõnestamas inflatsioon ja koroonaviiruse uus laine.

    German GfK Consumer Confidence Dec: -1.6 (exp -1.0: prev 0.9: prevR 1.0)
    "Consumer sentiment is currently being squeezed from two sides. On the one hand, the number of cases in the fourth wave of the coronavirus pandemic is exploding, which threatens to overwhelm the health system and could lead to further restrictions. On the other hand, the purchasing power of consumers is dwindling due to a high inflation rate of four percent” explains Rolf Bürkl, GfK consumer expert. “The outlook for the upcoming Christmas season is now somewhat bleak.“
  • Rootsi keskpangal igatahes intressimäära tõstmisega veel mitu aastat kiiret pole

    SWEDEN'S RIKSBANK LEAVES KEY RATE UNCHANGED AT 0.00%
    RIKSBANK UNCHANGED ASSET HOLDINGS
    RIKSBANK REPO RATE WILL BE RAISED IN LATTER PART OF 2024
    RIKSBANK SEES RATE AT 0.19% IN 4Q 2024
    RIKSBANK NOW SEES CPIF AT 2.2% IN 2022 VS 2.1% PREVIOUSLY


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon