Börsipäev 5. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 7422 tehingut ning käive oli 4,735 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 3,193 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,458 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 5330 ja 1749.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallink Grupp TAL1T vedas 2021. aastal kõikidel liinidel kokku 2 961 975 reisijat, mis on 20,6 protsenti vähem kui aasta varem, mil veeti 3 732 102 reisijat. Reisijate arvud vähenesid aasta varasemaga võrreldes ettevõtte Soome–Rootsi, Eesti–Soome ja Läti–Rootsi liinidel, kuna ettevõtte Läti–Rootsi liin jäi kogu aasta jooksul suletuks ning kaks Soome–Rootsi vahel sõitvat laeva, mille regulaarne käitamine oli COVID-19 pandeemia ja reisipiirangute tagajärjel ajutiselt peatatud 2020. aasta märtsist, naasid regulaarliinile alles aasta teises pooles.

    Apranga APG1L jaekäive suurenes 2021. aastal auditeerimata andmeil 11,8 protsenti 228,3 miljoni euroni, kusjuures Eestis kasvas jaemüük 7,1 protsenti 35,9 miljoni euroni. Samas Lätis jaemüük mullu langes, 11,6 protsenti 46,3 miljonile eurole, Leedus aga kasvas ligi veerandi ehk 23,4 protsenti 146,1 miljoni euroni. Neljandas kvartalis kasvas grupi jaekäive aastavõrdluses 30,5 protsenti 70,2 miljoni euroni. Eestis oli kasv 14,4 protsenti ja Leedus 51,6 protsenti, Lätis jaemüügi maht aga vähenes 5,4 protsenti. Detsembris suurenes grupi jaemüük 2020. aasta sama kuuga võrreldes 87 protsenti 25,6 miljoni euroni.
  • Aasta vahetumine on toonud turgudel Föderaalreservi peagi lõppeva varade kokkuostu ja intressimäära potentsiaalse tõstmise uuesti fookusesse, mida võib välja lugeda USA 10aastase riigivõlakirja tulususe hüppest mõne päevaga 1,51% pealt 1,64%le. Raha voolas seetõttu eile välja tehnoloogiasektorist ja teistest kiirekasvulistest ettevõtetest, tingides Nasdaq indeksi 1,4% languse, samas kui S&P 500 indeks suutis tänu majanduse tugevnemise suhtes rohkem tundlikumate sektorite (energia, finants ja tööstus) positiivsele sooritusele piirduda 0,1% langusega. Dow Jones kerkis 0,6%. Euroopas jätkas Stoxx 600 rekordite vallutamist, kerkides 0,8%ga 494 punktile.

    Ühendriikides oli novembris täitmata töökohtade arv 10,562 miljonit, alanedes oktoobris registreeritud 11,09 miljonilt ja jäädes pisut alla ka analüütikute 11,079 miljonile. Tööturu seis püsib sellele vaatamata pingelisena, sest näiteks vahetult enne pandeemiat oli täitmata kohtade arv umbes seitse miljonit. Samuti peegeldab inimeste kindlustunnet parema töökoha leidmisel seik, et lahkumiste määr tööjõust kerkis 2,8% pealt 3,0%le ning ühtis septembris saavutatud rekordtulemusega.

    USA töötleva tööstuse aktiivsusindeks langes ISM küsitluse kohaselt detsembris 61,1 punktilt 58,7 punktile, osutudes nõrgemaks 60,0punktist ootusest ja saavutades madalaima taseme alates eelmise aasta jaanuarist. Ühe märkimisväärse arenguna kukkus sisendihindade indeks 14,2 punkti 68,2 punktile, saavutades madalaima taseme alates 2020. a novembrist ja viidates hinnasurve leevenemisele. Ka tarneaegasid kajastav indeks tuli 72,2 punktilt 64,9 punktile, mis võiks saata signaali tarneahela probleemide leevenemisest.

    Aasia aktsiaturud suundusid valdavalt madalamale, alanedes Hongkongis 1,3%, Hiinas 1,0%, Lõuna-Koreas 1,2% ja Austraalias 0,3%. Jaapani Nikkei kauples kirjutamise hetkel 0,1% plusspoolel. Brenti toornafta hind jäi eilse 1,3% kallinemise järel paikseks 80,0 dollarile, Bitcoin liikus marginaalse muutusega 46,3 tuhandel dollaril ja Ethereum alanes 0,6% 3802 dollarile.

    Täna selguvad Euroopas ja Ühendriikides teenindussektori detsembri lõplikud aktiivsusindeksid, USA ADP tööturu detsembri küsitluse tulemus ja avaldatakse ka FOMC viimase istungi protokoll.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunne (detsember)
    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (detsember)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (detsember)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektorid PMI (detsembri lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    11.00 Euroala teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    12.00 Itaalia inflatsioon (detsember)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (detsember)
    16.45 USA Markiti teenindussektori PMI (detsembri lõplik)
    21.00 USA FOMC detsembri istungi protokoll
  • ADP küsitluse kohaselt loodi Ühendriikide erasektoris oodatust kaks korda rohkem töökohti

    ADP Employment Change (Dec) 807K vs 410K Expected
    ADP Report: December Job Market Strengthened as Fallout From Delta Variant Faded and Omicron's Impact Had Yet to Be Seen
    ADP Report: December Job Gains Were Broad-based
    ADP Report: Goods Producers Had Strongest Reading of Year, Service Providers Dominated Growth
  • Huvitav, kas tänasest FOMC meetingul öeldust saab alguse see kauaoodatud korrektsioon?

  • Täna polnud mingid FOMC meetingut, avaldati detsembris toimunud istungi protokoll.
  • OK, vabandust :) Su postitust saab lugeda mitut moodi ja tõlgendasin erinevalt. Aga mis küsimusse puutub, siis mida rohkem turuosalisi on kindel selles, et kohe hakkab korrektsioon, seda vähem tõenäoliselt see tegelikult algab. Muidugi on mullistunud aktsiaid, mis peavadki õhu välja laskma, oleks pidanud juba ammu, ja on seda erinevas rütmis juba ka teinud (või äsja tegema hakanud), nt PTON, AAPL, jms. Aga paljud stockid on olnud aeglases korrektsioonis alates 2021 kevadest ja kaotades 40-60% väärtuses jõudnud mõistlikutele hinnatasemetele. Kogu turu korrektsioon ei ole seetõttu loogiline, vaid pigem on tegu jätkuva rotatsiooniga sektorite ja üksikaktsiate vahel (sektorisiseselt). Investorid ei ole aga alati loogilised, vaid vahel vägagi emotsionaalsed, nii et... kes seda oskab öelda, mis siit algab või ei alga.

    Isiklikult arvan, et stocke pickides võib ka 2022 turgudel head tootlust teenida ja mingit laiapõhjalist korrektsiooni ei tule. Kui täna leiti langusele põhjendus FOMC protokollidest, siis homme leitakse, et reageeriti üle, jne, nii see käib. Lähiajal on olulisimateks mõjutajateks kõikvõimalikud inflatsiooninäidud (CPI, PPI, kasvõi ebatäpne eel-näit).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon