Börsipäev 10. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 5662 tehingut ning käive oli 2,997 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,421 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,541 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3562 ja 1992.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadama TSM1T sadamaid läbis 2021. aastal kokku 22,4 miljonit tonni kaupa ning 3,5 miljonit reisijat; kaubamaht kasvas aastavõrdluses 5 protsenti, reisijate arv aga kahanes 18 protsendi võrra. Kaubamahu kasvu vedas ro-ro ja puistlasti mahtude kasv. Reisijate arv vähenes pandeemia mõjul, samas laevakülastuste arv kasvas 4 protsenti tänu kaubaveo jätkumisele rahvusvahelistel reisiliinidel. Eesti mandri ja suursaarte vaheline reisijate arv ja sõidukite arv taastus eelmise aasta pandeemia liikumispiirangutest saartele kasvades vastavalt 12 protsenti ja 14 protsenti. Jäämurdja Botnica prahipäevade arv vähenes 5 protsenti seoses Kanada projekti lühema prahiperioodiga neljandas kvartalis. Neljandas kvartalis oli Tallinna Sadama kaubamaht 4,7 miljonit tonni ja sadamaid läbis 1,2 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga kasvas reisijate arv 93 protsenti Helsingi ja Stockholmi liinide toel, samas kaubamaht langes 19 protsenti.

    Sel nädalal:
    10.01-14.01 Enefit Green EGR1T detsembri tootmisandmed
    14.01 Novaturas NTU1L detsembri tulemused
  • Reedene sessioon viis S&P 500 indeksi 0,4% võrra madalamale, mis oli neljas järjestikune languspäev ning tingis kogu nädala peale 1,9% kaotuse. FOMC detsembri istungi sõnumist ja riigivõlakirjade tulususte tõusust said pihta eeskätt tehnoloogiaettevõtted, mida esindav Nasdaq tuli nädalalaga alla 4,5% (reedel –1,1%), märkides suurimat tagasilööki alates 2021. aasta veebruarist. Euroopas langes Stoxx 600 reedel 0,4% võrra ning viie tööpäeva peale piirduti 0,3% kaotusega.

    Ameerika Ühendriikides loodi detsembris 199 tuhat töökohta, mis valmistas 450 tuhande suurust kasvu oodanud analüütikutele pettumuse. Peamiselt oli see tingitud töökohtade langusest jaekaubanduses ja avalikus sektoris ning kasvu aeglustumisest transpordisektoris, finantsteenustes, logistikas. Koroonaviiruse suhtes rohkem tundlikum vaba aja ja majutuse sektor seevastu näitas tublit kasvu, kui juurde lisati 53 tuhat töökohta. Tööturu raporti ülejäänud detailid olid aga märksa positiivsemad: töötuse määr alanes 0,3 protsendipunkti 3,9%le (oodati 4,1%) ja keskmine aastane palgakasv ulatus 4,7%ni (oodati 4,2%). Turuosalised asetasid rõhu pigem detailidele, prognoosides keskpanga jäämist senisele rahapoliitilisele kursile alustada loetud kuude pärast intressimäära tõstmisega.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erinevalt: Hang Seng kerkis 0,8% ja Shanghai Composite tõusis 0,2%, kuid Kospi alanes 1,0% ja S&P/ASX200 loovutas tasemest 0,1%. Jaapani börs oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta hind liikus reedese taseme juures 81,9 dollaril, Bitcoin odavnes 0,8% 41 985 dollarile ja Ethereum kauples 3169 dollaril (–0,6%).

    Majandusuudiste valik on täna väga tagasihoidlik, piirdudes Itaalia ja euroala novembri töötuse määraga. Ettepoole vaadates võiks sel nädalal suuremat tähelepanu pälvida USA detsembri inflatsioon, mis selgub kolmapäeval ja ka Jerome Powelli esinemine homme senati ees. Nädala lõpus läheb käima neljanda kvartali tulemuste hooaeg, kui raporteerivad Citigroup, JPMorgan ja Wells Fargo.

    11.00 Italia töötuse määr (november)
    12.00 Euroala töötuse määr (november)
  • kas lufthansa puhul on uudist märgata või koroonahirm hakkab vaikselt kaduma ?
  • tundub et sellest piisab , kui hakkavad omandama siis tulevikku näevad positiivselt.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon