Äripäeva (jt suunamudijate) roll Balti turul - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Äripäeva (jt suunamudijate) roll Balti turul

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse



  • Tahaks pisut arutleda sel teemal. Eesmärk pole leida tahtlikke turumanipulatsioone (seda teeb FI), küll aga on tekkinud reaalselt olukord, kus ajakirjaniku heatahtlik artikkel või intervjuu mõne tuntud investoriga koos peenelt sõnastatud pealkirjaga toob kaasa aktsiahinna märkimisväärse muutuse.

    Näiteks täna peale Balti turu sulgemist on Äripäev ilmutanud postituse pealkirjaga "Parimad ostuhetked veel tulevad". Artiklis endas mõistagi on informatsioon pisut tasakaalustatum, aga Äripäev on erinevalt LHV foorumist ja Facebookist tasuline. Pealegi pealkiri sellisel kujul müüb rohkem ning on pisut ka selle teema püstitamise põhjuseks. Samasisuline informatsioon levis peale Investor Toomase konverentsi nädalavahetusel - arvan, et kõik vähegi turul osalenud inimesed said pühapäeval juba aru, kui palju see esmaspäevast turgu mõjutab.

    Ma ise olen koos Enefitiga tekkinud IPOde "hurraad" Balti turult sel põhjusel suuresti eemaldunud. Rahvaaktsia on tore (Enefiti endiselt oman), aga seda müüdi nagu tuusikut õndsasse tulevikku.

    Kas meil on siin risk või ma olen paranoiline?



  • sysi, mis sa täpsemalt õelda tahad? Et kui aktsiad on räiges mullis ja keegi soovitab müüa või vähemalt mitte juurde osta, siis tuleks see ära keelata?
  • "pahurik"
    sysi, mis sa täpsemalt õelda tahad? Et kui aktsiad on räiges mullis ja keegi soovitab müüa või vähemalt mitte juurde osta, siis tuleks see ära keelata?


    Väga hästi sõnastatud kommentaar, pahurik. Ma just seda küsimust pisut teise nurga alt tõstatasingi - see, kas aktsiat osta või müüa, kas see on ülehinnatud või mitte, seda täna "mudivad" Äripäeva ajakirjanikud koos käputäie arvamusliidritega. Äripäeva postituse pealkiri ütleb selgelt, mida teha. Teemaalgatuse põhjus ongi selles, et kas on teisi võimalusi?
  • Mina ainult spekuleerin ja viimasel ajal seda ei tee, sest krt teab mis tujuga mõni staarinvestor hommikul tõuseb,kui Äripäev helistab :) Kahte firmat olen mõelnud osta,,üks on üliodav,kena dividend,aga kuna ükski staar ei kõssa sellest,ei julge osta, mädaneb seal augus teine edasi 🤟
  • "sysi"
    Äripäeva postituse pealkiri ütleb selgelt, mida teha. Teemaalgatuse põhjus ongi selles, et kas on teisi võimalusi?

    Muidugi on. Homme, kui teised müüvad, siis Sina hoopis ostad.

  • Kogenud investorid saavad ka ilma valvekommentaatorite nõuaneteta hakkama. Aga vot jämedalt 30 000 uut investorit võivad RahaJaagu ja teiste influencerite jutu peale küll paanikasse minna. Isiklikult ei ole midagi RahaJaagu jt. vastu, aga ÄP pealkirjad ausalt öeldes tekitavad rohkem kisa ja kära kui asjas tegelikku sisu.
  • Kuna Tallinna börsiraamat on avalik, siis saavad ajakirjanikud nagunii teha uudiseid stiilis, et "härra X müüs 50% sellest ja Y ostis toda juurde". A la https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2022/01/26/kuidas-algas-tallinna-borsisula-olin-murelik-ei-ole-enam-motet-hoida
  • Minu jaoks oli esimene selline suurem äratundmishetk (polnud enne jälginud ka eriti) kui Müür mai alguses Facebookis postitas pikema kiidulaulu Arco Varale peale mida aktsia tõusis 2 nädalaga 25%. Ilma minu arust mingi muu põhjuseta.

    Nii et jah, mis iganes põhjusel kellelgi vaja oleks turgu mõjutada Eestis väga kerge kui sa oled keegi ja hetk on sobiv. Samas Müüri postitused Funderbeami osas nagu ei tööta, teiste müüri pole taga :)

    Risk millega tuleb arvestada.
  • Asjaolude kokkusattumise tõttu märkasin just et tänane Äripäev kirjutab kuidas suuremad investorid Arco Vara müüvad. Mass järgneb? Suurim langeja tänasel turul?
  • Kuidas sa ei keera, tuleb igal juhul mõelda OMA PEAGA! Ükskõik kes, mida ja millal ütleb/kirjutab. Olgu see ÄP, LHV, GS või muu allikas.
  • "flame"
    Kuhu on kadunud staartaksojuhid?


    Tähendab, ajakirjandus(Äripäev) on loonud nagu tõsielusarja formaadis mingi peatüki. Inimesi huvitab, mida ostis osaleja Jaak, Tõnu või mida tegi Malle. See on huvitav lugejale.
  • "Visahing"
    Kahte firmat olen mõelnud osta,,üks on üliodav,kena dividend,aga kuna ükski staar ei kõssa sellest,ei julge osta, mädaneb seal augus teine edasi 🤟

    Aga räägi välja millest jutt. Sa ka natuke nagu staarkommentaator, ehk saad ka ajalehte ja läheb asi liikvele.

  • "vaits"
    "Visahing"
    Kahte firmat olen mõelnud osta,,üks on üliodav,kena dividend,aga kuna ükski staar ei kõssa sellest,ei julge osta, mädaneb seal augus teine edasi 🤟

    Aga räägi välja millest jutt. Sa ka natuke nagu staarkommentaator, ehk saad ka ajalehte ja läheb asi liikvele.


    Kui nii ilusti küsid siis miskit sellist:

  • Seal on liiga palju institutsionaalseid sees, kes vene(de) riski tõttu välja tahavad.
  • Visahing, sa tõesti arvad, et ajakirjanik saab aru, millega tegu?
  • Eesti firma (Valge)venes toimetamas. Mis saaks valesti minna.
  • "yanek"
    Visahing, sa tõesti arvad, et ajakirjanik saab aru, millega tegu?


    Kle, meil on tegemist ikkagi Äripäevaga, mitte Delfiga. Kui mina oleks seal lugude meister, muidugi loeksin kõiki aruandeid ja seda juba sellepärast, et vaata kus saab pealkirja, puhaskasumi kasv 856% :). Tegelikult see on müstika, kuidas seal aastast aastasse sellised numbrid tulevad.
  • "Visahing"
    "yanek"
    Visahing, sa tõesti arvad, et ajakirjanik saab aru, millega tegu?


    Kle, meil on tegemist ikkagi Äripäevaga, mitte Delfiga. Kui mina oleks seal lugude meister, muidugi loeksin kõiki aruandeid ja seda juba sellepärast, et vaata kus saab pealkirja, puhaskasumi kasv 856% :)

    Kusjuures kasum aktsia kohta on samas kohas mis ta oli 2019 aastal.
  • "feloni"
    "Visahing"
    "yanek"
    Visahing, sa tõesti arvad, et ajakirjanik saab aru, millega tegu?


    Kle, meil on tegemist ikkagi Äripäevaga, mitte Delfiga. Kui mina oleks seal lugude meister, muidugi loeksin kõiki aruandeid ja seda juba sellepärast, et vaata kus saab pealkirja, puhaskasumi kasv 856% :)

    Kusjuures kasum aktsia kohta on samas kohas mis ta oli 2019 aastal.


    Võta tänane hind ja P/E eeldades,et Pees pole, siis tundub huvitav.
  • Kuna täna müüb negatiivne, siis ma ei imestaks, kui pigem tuleks uudis: asi kisub rappa, hinna/kasumi suhe kukkus -83,9%

    ühtlasi, kui ise ära ei jaga, siis võiks teha küsitluse, millise äriühinguga on tegemist
  • "Investor"
    Kuna Tallinna börsiraamat on avalik, siis saavad ajakirjanikud nagunii teha uudiseid stiilis, et "härra X müüs 50% sellest ja Y ostis toda juurde". A la https://www.aripaev.ee/borsiuudised/2022/01/26/kuidas-algas-tallinna-borsisula-olin-murelik-ei-ole-enam-motet-hoida


    Just. On aga väga suur vahe, kas teha uudiseid sellest, mis on juhtunud või teha uudiseid sellest (kindlas kõneviisis), et mida tegema peaks.

  • Äripäeva on vist uus tegelane juhtima läinud. Osad sisu teemad on huvitavamaks läinud aga samas nagu panna kliki pealkirju lehte ka naljaks, siin kena näide :"Homopromost kuni Madiberki ja Rahu vesinikuärini: raske aeg tõi rekordiliselt uusi firmasid

    Loe pikemalt Äripäeva veebist: https://www.aripaev.ee/suur-lugu/2022/01/26/homopromost-kuni-madiberki-ja-rahu-vesinikuarini-raske-aeg-toi-rekordiliselt-uusi-firmasid"

    Tegemist 3 täiesti eraldi teemaga, lugesin mõtlesin , mis seos Rahul homopromoga aga välja tuli:
    1 . Vesiniku teema.
    2. Lillad trükivad "vaimukaid" särke lootuse,et värvitud neid kannavad.
    3. Pankroti laine jookseb üle maa.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon