Börsipäev 4. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3623 tehingut ning käive oli 1,774 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,089 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 676 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2600 ja 937.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallink Grupp TAL1T vedas kõikidel ettevõtte liinidel selle aasta jaanuaris kokku 181 687 reisijat, mida on 50 protsendi võrra rohkem võrreldes eelmise aasta jaanuariga. Veetud kaubaveo ühikute maht suurenes 14,4 protsendi võrra 31 213 ühikuni ning veetud reisijate sõidukite maht suurenes 9 protsendi võrra 40 808 ühikuni. Soome ja Rootsi vahel vedas laevafirma 98,5 protsenti enam reisijaid kui mullu, Eesti–Soome liinil 26,3 protsenti rohkem kui mullu ning Eesti–Rootsi liinil oli kasv ligi 4,6-kordne. Läti ja Rootsi vahel selle aasta jaanuarikuus reise ei toimunud. Veetud kaubaveo ühikute maht kasvas Soome–Rootsi liinil 20,1 protsenti, Eesti–Soome liinil tõusis 15,4 protsenti ja Eesti–Rootsi liinil kahanes 0,1 protsenti. Tallink vedas 2022. aasta jaanuaris Eesti ja Rootsi vahel 1396 sõidukit, aastavõrdluses oli kasv 9,4-kordne.
  • Osade tehnoloogiaettevõtete oodatust kesisemaks jäänud majandustulemused tõmbasid eile vee peale kogu sektorile (Nadaq kukkus 3,7%), avaldades sellega survet ka laiapõhjalisemale S&P 500 indeksile, mis langes 2,4%. Euroopas pidi Stoxx 600 leppima 1,8% kaotusega.

    Majandusuudiste poolel olid eile tähelepanu keskpunktis Inglise ja Euroopa Keskpank, kes mõlemad üllatasid turgu rohkem rangema rahapoliitika suunas kaldu oleva hoiakuga. Inglise keskpank kergitas intressimäära 25 baaspunkti võrra 0,5% peale, ent üheksast liikmest neli oleks eelistanud isegi 50-baaspunktist tõstmist. Samuti teatati bilansi vähendamise plaanist, kui esimese hooga peatataks aeguvatest võlakirjadest laekuva raha reinvesteerimine ning lähikuudel pannakse paika ka võlakirjade müümise detailid. Prognoosides nähakse inflatsiooni tipnemas aprillis 7,25% peal, olles üksjagu kõrgem keskpanga 2% eesmärgist.

    Euroopa Keskpank jättis peamised intressimäärad ootuspäraselt samaks ja kuna veebruari istung prognooside uuendamist ette ei näinud, siis ei tehtud ka pressiteates olulisi muudatusi. Võlakirjade kokkuost pandeemia tarbeks loodud programmis lõppeb märtsis, ent jätkub sealt edasi nii kaua kui vaja tavapärase varade kokkuostu programmi raames. Küll aga nentis president Christine Lagarde pressikonverentsil, et riskid on pigem suuremad inflatsiooni edasiseks hoogustumiseks ja et kogu nõukogu tunneb sellepärast muret. Intressimäära kergitamine pole seetõttu teisel poolaastal välistatud, kui EKP märtsi istungi raames oma prognoose värskendab ning on potentsiaalselt sunnitud ka rahapoliitilist nägemust korrigeerima. Euroala riigivõlakirjade tulusused liikusid seepeale järsult kõrgemale ning euro tugevnes dollari suhtes 1,2% 1,1440 dollarile.

    Ühendriikide töötu abiraha taotluste arv langes läinud nädalal 261 tuhandelt 238 tuhandele, osutudes paremaks analüütikute oodatud 245 tuhandest. Abiraha saajate arv kokku alanes 1,672 miljonilt 1,628 miljonile, jäädes 1,62 mln prognoosi lähedale.

    USA teenindussektori aktiivsuse kasv aeglustus ISM küsitluse kohaselt jaanuaris 62,3 punktilt 59,9 punktile, ületades konsensuse 59,5punktist prognoosi. Koroonaviirus on küll osades sektorites aktiivsust mõnevõrra vähendanud, kuid üdiselt on sealgi sarnaselt töötlevale tööstusele peamisteks narratiivideks kulude kasv, varude täiendamise ja töötajate leidmise raskus.

    Aasia aktsiaturud kauplesid valdavalt kõrgemal, kosudes Jaapanis 0,7%, Hongkongis 3,3% ja Austraalias 0,6. Hiina ning Taiwani börsid jäid uue aasta püha tõttu endiselt suletuks. Brenti toornafta hind jätkas eilse 1,8% tõusu järel kallinemist täna 0,3% võrra uuele seitsme aasta kõrgeimale tasemele 91,3 dollarile. Bitcoin kerkis 2,8% 37 970 dollarile ning Ethereum tõusis 5% 2795 dollarile.

    Tänase päeva fookuses saab olema USA jaanuarikuu tööturu raport, kus analüütikute konsensus ootab 125 tuhande töökoha loomist ja töötuse määra püsimist 3,9% peal. Kolmapäeval avaldatud ADP küsitluse põhjal ollakse tõenäoliselt valmis ka selleks, et jaanuaris võis koroonaviiruse omikrontüve leviku tõttu töökohtade arv hoopis kahaneda.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (detsember)
    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (detsember)
    12.00 Euroala jaemüük (detsember)
    15.30 Kanada tööturu raport (jaanuar)
    15.30 USA tööturu raport (jaanuar)
  • Millal coop kuul ära jõudis käia, kui langes 23.50ni, suurimad tõusjad ja langejad
  • "flame"
    Millal coop kuul ära jõudis käia, kui langes 23.50ni, suurimad tõusjad ja langejad


    Tänud, viga parandatud.
  • Millest nafta järs tõus? Kas Ukraina konflikt algas?
  • "dol"
    Millest nafta järs tõus? Kas Ukraina konflikt algas?


    Oil prices climbed on Friday, extending sharp gains in the previous session as frigid weather swept across large swathes of the United States, threatening to further disrupt oil supplies.

    ei sa aru, kuhu kadus Ameeriklaste kildanafata tootmine, otsa sai?
    2017 lõid nad oma klidanaftaga maailmaturu hinna alla
  • Mitut Euroopa naftarajatist tabasid korraga küberrünnakud.
    Tundub ka selle mõju olema...

  • USA tööturu raport osutus oodatust märksa tugevamaks. Esiteks loodi jaanuaris 467 tuhat töökohta, kui oodati 125 tuhat ja lisaks korrigeeriti eelneva kahe kuu tulemuste 709 tuhande võrra kõrgemaks. Tööjõus osalemise määr kerkis 0,3pp võrra 62,2% peale, mistõttu tõusis veidi ka töötuse määr. Keskmise tunnipalga aastane kasv kiirenes 5,7% peale, ületades 5,2% ootust.

  • kas ma saan õigesti aru, et tugevale tööjõuraportile reageerisid futuurid langusega, sest see tõstab intressimäärade kergitamise tõenäosust?
  • Jah, finantssektor tõotab täna näidata plussi :)
  • Ühe päevaga on USA riigivõlakirjade tulususte kurv kohati ligi 10 baaspunkti võrra kõrgemaks läinud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon