Börsipäev 11. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 11. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 7610 tehingut ning käive oli 4,677 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,766 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,883 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 4975 ja 2529.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Enefit Green EGR1T tootis tänavu veebruaris ligi 137 gigavatt-tundi elektrit, mis on 56 protsenti rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Toodetud elektrist ligi 120 gigavatt-tundi jõudis tarbijateni tuuleparkidest. Heade ilmastikuolude tõttu oli tuuleparkides toodangumaht mullusega võrreldes 67,3 protsenti suurem. Soojatoodang ulatus veebruaris ligi 55 gigavatt-tunnini, mida on aastases võrdluses 5,6 protsenti vähem. Pelletitoodang kasvas veebruaris aga 16,3 protsendi võrra 11,5 tuhande tonnini. Enefit Greeni juhatuse liikme ja tootmisvaldkonna juhi Innar Kaasiku sõnul rõõmustasid tootjad tugeva tuule üle ka veebruaris. "Tänu soodsatele ilmaoludele kasvas meie elektritoodang aasta võrdluses teist kuud järjest. Veebruarikuu toodang tõestab, et Eesti ja Leedu talved on tuuleenergia tootmiseks väga soosivad," kommenteeris Kaasik.

    Täna:
    Kauplemispüha (VLN)
    Coop Pank CPA1T veebruari tulemused
  • Edutult lõppenud Ukraina ja Venemaa välisministrite kohtumine, Euroopa Keskpanga otsus tõmmata võlakirjade ostuprogrammi koomale ja USA kiirenev inflatsioon vähendasid eile aktsiaturgudel väljavaate osas optimismi, mis jättis S&P 500 indeksi päeva lõpuks 0,4% ja Euroopas Stoxx 600 indeksi 1,7% miinusesse.

    Euroopa Keskpank jättis peamised intressimäärad samaks, ent otsustas vaatamata geopoliitilisele ebakindlusele ja majandusaktiivsuse eeldatavale aeglustumisele vähendada teises kvartalis võlakirjade kokkuostu 90 miljardile eurole (neljandas kvartalis 120 miljardit). Potentsiaalselt võidakse kokkuostud kolmandas kvartalis ära lõpetada, ent EKP toonitas siiski lähtumist jooksvast majanduslikust olukorrast. Juhul kui keskpangal õnnestub varade kokkuost plaanipäraselt lõpetada, võiks intressimäära tõstmist oodata veidi pärast seda ehk potentsiaalselt aasta lõpus. Euroala tänavuse majanduskasvu ootuse langetas EKP detsembriga võrreldes 4,2% pealt 3,7%le ja inflatsiooni prognoos kergitati 3,2% pealt 5,1%le (energiat ja toitu arvestamata 1,9% pealt 2,6%le).

    USA inflatsioon kiirenes veebruaris ootuspäraselt 7,5% pealt 7,9%le ning energiat ja toitu arvestamata 6,0% pealt 6,4%le, ületades kordades Föderaalreservi 2% eesmärki ning andes viimasele mandaadi järgmisel nädalal intressimäära tõstmisega alustada. Inflatsioon on muutunud üsna laiapõhjaliseks, levides kaupadelt teenustesse, avaldudes üha hoogsamalt näiteks ka üürihindades, mis veebruaris tõusid eelneva kuu baasil 0,6%, märkides sellega kiireimat kasvu alates 1987. aastast.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel punases. Nikkei ja Hang Seng langesid 1,9%, Shanghai Composite alanes 0,6% ja Kospi 0,8%. Hiina tehnoloogiaaktsiate langust ajendas osaliselt hirm, et SEC võib Ühendriikides mitmete Hiina börsiettevõtete noteeringu lõpetada, kuna tuvastatud on puudujääke raamatupidamislike nõuete täitmises. Brenti toornafta hind püsis eilse 1,6% languse järel stabiilsena 109,6 dollaril, Bitcoin odavnes 1,5% 38 745 dollarile ja Ethereum langes 1,3% 2568 dollarile. Kulla unts kauples 1985 dollaril (–0,6%).

    Turuosaliste fookus püsib Ukrainal ning laiematel geopoliitilistel arengutel, majandusuudistest võiks esile tõsta Ühendriikide tarbijate märtsikuu kindlustunde indeksi.

    09.00 Suurbritannia tööstustoodang (jaanuar)
    15.30 Kanada tööturu raport (veebruar)
    17.00 USA tarbijate kindlustunne Michigani ülikooli küsitluse kohaselt (märts)
  • Suurbritannia töötleva tööstuse toodang kasvas veebruaris 0,8% võrreldes jaanuariga, ületades 0,2% ootust. Mullusega võrreldes kiirenes kasv 1,3% pealt 3,6%le (oodati 3,1%).
  • Maagaasi turg on Euroopas maha rahunemas
  • Futuuridele sellest optimismiks piisab :)

    RUSSIA'S PUTIN SAYS THERE ARE CERTAIN POSITIVE SHIFTS IN TALKS WITH UKRAINE
  • * S&P 500 FUTURES EXTEND GAINS TO 1.1% AND HIT SESSION HIGH
    * PUTIN: BELARUS HAS RESTORED THE POWER SUPPLY TO THE CHERNOBYL NUCLEAR POWER PLANT.
    * BONDS FALL AFTER PUTIN COMMENTS; 10-YEAR U.S. YIELD ABOVE 2%
    * EUR/USD JUMPS AS MUCH AS 0.5% TO 1.1043
    * GOLD DROPS AS MUCH AS 1.1% AFTER PUTIN COMMENT ON UKRAINE
    * PUTIN: CERTAIN POSITIVE SHIFTS IN TALKS WITH UKRAINE: IFX
    * BREAKING: RUSSIAN PRESIDENT PUTIN CLAIMS THAT THE DISCUSSIONS WITH UKRAINE HAVE TAKEN A POSITIVE TURN.
    * RUSSIA’S PUTIN SAYS THERE ARE CERTAIN POSITIVE SHIFTS IN TALKS WITH UKRAINE
    * RUSSIAN PRESIDENT PUTIN: SANCTIONS HAVE ONLY STRENGTHENED RUSSIA IN THE PAST.
  • Panen paar mõtet kirja, testimaks kas need töötavad
    Krüpto - viimane suurem põrge müüdi päevaga nulli tagasi ja nüüd on imelik külgsuunas konsolideerumine. Selline tunne, et valmistutakse üsna varsti suuremaks liikumiseks Päeva või päevade küsimus. Paraku tundub, et see on alla.

    Spy - kui krüpto saab selloffi, siis tuleb spy kaasa. Uuel nädalal oleks sellisel juhul ideaalis oodata nt 400-395 taset, kust võiks uus bounce tulla. FED päästab või on päästik. Igatahes istub märts 400 tasemel jälle väga suur kogus putte, mis siis languse korral "käituks" vastujõuna.

    Vaatame, mis tegelikult saab.
  • Üks võimalik gameplan:
    * FED tõstab 50bp, kerge shokk turule, 16.03. SPY saab hea selloffi, kukub 395-400 ja sealt korralik bounce ning lühiajaline taastumine. See oleks ideaalne liikumine. Kõik oleks happyd. 18.03 monthly opex kaitseb ära.
    * kui FED tõstab vaid 25bp ja jätkab tõstmise plaani sarnaste sammude kaupa, oleks see äkki tõlgendus, et FED pigistab liiga palju + kardab ja viide majanduse lühiajalisele nõrkusele. Niivõinaa selloff. Esimene statement oleks sisult tugevam, et saavad ja peavad tõstma 50bp.

    Puhtalt mõttekäik ja spekull.
  • Ma nende put jälgimistesse väga ei panustaks. Seal võivad olla 330-350 put müüjad, 390-400 tasemete juures hedge kogustega ees. Enne, kui hind jõuab 340. peab ta läbima 400-390 taseme. Sealt pannakse asi lukku.
    Opts. treiderid on päris teravad pliiatsid, eriti need, kes preemiat müüvad.
  • Pmts kumbki idee ei mänginud välja. Kahtlused tekkisid juba eelneval päeval. Surve keerati turult maha. Võib ju spekuleerida, et selle põhjustas Ukraina-Vene konfliktis osapoolte üksteisele lähenemine ja võimaliku diplomaatise lahenduse potentsiaal. Teisalt on turu jätku-liikumised alati mingi eelneva dünaamika tagajärg. Kui juba selliselt hakati enne FED kohtumist asju üles ostma (krüpto nt, sellele järgnes Hiina asjad), siis selle baasilt oleks olnud FED päeval juba äärmiselt raske uuele põhjale minna. Mind küll kannustas idee, et näeme enne seda 400 taseme ära ja sealt saame FED päeval põrke, aga ei lubatud kolmekordsest põhjast läbi. Ideaalis oleks võinud teha küll selloffi, 395-400 ja boing sealt põrge. Palju huvitavam :D

    Jätkuvalt kogutakse aprill kaugele OTM putte, hetkel on put/call jube kõrge..üle 3. Midagi sellist ei pruugi juhtuda, aga oletame, kui asi läheb ikka väga käest ära, siis seal kandis (370-340) on äärmiselt suur vastupanu ja kaugemale ei tohiks turg langeda. Selleks peaks juhtuma midagi äärmiselt ootamatut. Samas ei saa nii avatult turg indikeerida, et see on miski tase, kuhu võiks kukkuda. Nagu sa kirjutad, strateegiad on keerulised optsiooni meestel.


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon