Börsipäev 16. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 5649 tehingut ning käive oli 3,623 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,089 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,461 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3456 ja 1962.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Novaturas NTU1L teenindas veebruaris 11 500 klienti ja teenis seejuures 9,4 mijonit eurot müügitulu. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega ehk 2019. aasta veebruariga oli langus reisijate arvus 13,7 protsenti ning müügis veelgi väiksem ehk 2,4 protsenti. 2022. aasta esimese kahe kuuga on reisikorraldaja teenindanud 22 200 klienti ja teeninud 16,7 miljonit eurot müügitulu. Võrreldes 2019. aastaga on näitajad 19,5 ja 12 protsendi võrra madalamad.

    Täna:
    Coop Pank CPA1T auditeeritud majandusaasta aruanne

    Sel nädalal:
    18.03 Baltic Horizon Fund BHF auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Toornafta barreli odavnemine tagasi alla 100 dollari ja USA tootjahinnaindeksi kasvu aeglustumine aitasid eile jahutada investorite intressimäära tõstmise ootusi, mis omakorda soosis riski võtmist aktsiaturul. S&P 500 indeks lõpetas sessiooni 2,1% ja Nasdaq 2,9% kõrgemal. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,3% miinuses.

    Ukraina sõja järgselt avaldatud esimene kindlustunde indeks Saksamaal peegeldas investorite ja analüütikute väga järsult kukkunud majanduslikku hinnangut. Jooksvat olukorda kajastav indeks langes märtsis -8,1 punktilt -21,4 punktile (oodati -22,5), ent järgmise kuue kuu ootuste indeks kukkus 93,6 punkti –39,3 punktile, mis oli andmeseeria ajaloos rekordiline negatiivne muutus. Küsitlus näitab, et Ukraina sõjal ja Venemaale ning Valgevenele rakendatud sanktsioonidel saab Saksamaa majandusele olema tugev mõju, ent pisut võib küsitluses olla ka üle reageerimist, sest suurem osa vastustest koguti kuu alguses, mil määramatus oli eriti kõrge. Saksamaa valitsus on majanduse toetamiseks panemas kokku abipaketti, mis võib potentsiaalselt heakskiidu saada tänase eelarve arutelu raames.

    USA tootjahinnaindeksi aastane kasvutempo püsis veebruaris 10,0% peal (jaanuariga võrreldes +0,8%), mis oli aga suuresti tingitud energia kallinemisest. Kui jätta energia ning toit välja, oli 0,2% kasv võrreldes jaanuariga aeglaseim alates 2020. aasta novembrist (mullusega võrreldes aeglustus tempo 8,5% pealt 8,4%le, samas kui analüütikud ootasid 8,7%). See võiks mõnevõrra tõmmata tagasi ka tarbijahinnaindeksi veebruari kasvu ootust (avaldatakse 31. märtsil).

    FEDi intressimäära tõstmise ootust võis vähendada ka New Yorki töötleva tööstuse aktiivsusindeks, mis langes märtsis 14,9 punkti võrra -11,8 punktile, saavutades madalaima taseme alates 2020. aasta maist ja viidates antud sektoris märtsis aktiivsuse langusele võrreldes veebruariga. Tegemist oli märtsikuu esimese töötleva tööstuse regionaalse küsitlusega ning järgnevad peaksid paremini näitama, kas jahtumine on olnud laiapõhjalisem.

    Aasia aktsiaturud kauplesid ööse plussis, eriti tugevalt just Hiinas ja Hongkongis, mille peamised indeksid kerkisid vastavalt 3,4% ja 7,9%. Täna kohtunud Hiina riikliku finantsstabiilsuse ja arengu komitee saatis signaali, et kavatseb anda suurema panuse kohalike kapitaliturgude stabiilsuse tagamiseks, hoida USAga seal noteeritud Hiina ADRide osas head kommunikatsiooni ning rakendab kinnisvaraarendajate riskidega toimetulekuks efektiivsemaid meetmeid. Jaapani Nikkei tõusis 1,6%, Lõuna-Korea Kospi 1,4% ja Austraalia S&P/ASX200 1,1%. Brenti toornafta hind kallines 2,5% 102,5 dollarile, Bitcoin püsis 39 389 dollaril ja Ethereum hoidis samuti taset 2634 dollaril. Kulla unts jätkas eilse 1,7% languse järel odavnemist täna 1915,6 dollarile.

    Tänase päeva keskmes saab olema Föderaalreservi intressimäära otsus, mis võiks minimaalselt tuua kaasa 25baaspunktise tõstmise, ent päris välistatud pole ka kergitamine 50 baaspunkti võrra. Ukraina ja Venemaa jätkavad läbirääkimisi, mis Volodõmõr Zelenski sõnul on keerulised, ent ruumi kompromissiks siiski leidub.

    14.30 USA jaemüük (veebruar)
    14.30 Kanada inflatsioon (veebruar)
    16.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (märts)
    20.00 FOMC intressimäära otsus
    20.30 Jerome Powelli pressikonverents
  • Russian Foreign Minister Lavrov: Some Formulations Of Agreements With Ukraine Are Close To Being Agreed
  • USA jaemüük kahanes veebruaris ilma autode ja kütuseta 0,4% võrreldes jaanuariga, jäädes alla +0,4% ootusele. Aga jaanuari kasv korrigeeriti 3,8% pealt 5,2%le.

  • Ukraine and Russia have made significant progress on a tentative 15-point peace plan including a ceasefire and Russian withdrawal if Kyiv declares neutrality and accepts limits on its armed forces, according to 3 people involved in the talks - FT
  • "Erko Rebane"
    Ukraine and Russia have made significant progress on a tentative 15-point peace plan including a ceasefire and Russian withdrawal if Kyiv declares neutrality and accepts limits on its armed forces, according to 3 people involved in the talks - FT


    annmarie hordern
    @annmarie
    🚨A Ukrainian official tells me the negotiations have not yet progressed significantly. The official, who has direct knowledge of the talks, told me the more positive tone from Russia was more about Moscow wanting sanctions pressure eased, calling it a “smoke curtain.”

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon