Börsipäev 17. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 6601 tehingut ning käive oli 4,727 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 2,096 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,600 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3730 ja 2764.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Coop Pank CPA1T kutsus 13. aprilliks kokku aktsionäride üldkoosoleku, kus juhatus teeb ettepaneku määrata Coop Panga ajaloos esmakordselt eelmise majandusaasta eest dividendi 3 senti aktsia kohta. Coop Panga korralise üldkoosoleku päevakorras on 2021. aasta majandusaasta aruande kinnitamine ja 13,5 miljoni euro suuruse kasumi jaotamine. Lisaks annab juhatuse esimees üldkoosolekul ülevaate ärikeskkonnast ja majandustulemustest ning aktsionäridele on esitatud kinnitamiseks juhatuse tasustamispõhimõtted ja aktsiaoptsiooniprogramm.

    Sel nädalal:
    18.03 Baltic Horizon Fund BHF auditeeritud majandusaasta aruanne
  • Nii Ukraina ja Venemaa delegatsioonide läbirääkimised kui ka Föderaalreservi istung muutsid liikumised USA aktsiaturul üsna volatiilseks, ent sessioon suudeti lõpetada siiski tugevas plussis. S&P 500 indeks tõusis 2,2% ja Nasdaq 3,8%. Euroopas sulgus Stoxx 600 3,1% kõrgemal.

    FED otsustas tõsta eile intressimäära ootuspäraselt 25 baaspunkti võrra, korrigeerides ühtlasi ka tuleviku ootusi ülespoole. 2022. aasta lõpuks peaks intressimäär detsembri ootusega võrreldes jõudma 0,875% asemel 1,875%le. 2023. aasta lõpuks oodatakse intressimäära tõusu nüüd 2,75% peale. Aktsiaturgudele siiski meeldis Jerome Powelli kommentaar, et lähiajal majandussurutise ohtu tema arvates ei ole ja inflatsiooni kontrolli alla saamine võtab arvatust kauem aega, mis võib viidata keskpanga rahulikumale intressimäära tõstmise plaanile.

    Ühendriikide jaemüük kasvas veebruaris 0,3% võrreldes jaanuariga, jäädes väga lähedale konsensuse prognoosile, ent seda 110 baaspunkti võrra kõrgemaks korrigeeritud jaanuari kasvu baasil (+4,9%). Autosid ja kütust arvestamata langes müük kuuga 0,4%, mis oli küll nõrgem +0,4% kasvuootusest, ent siingi korrigeeriti jaanuari kuine muutus palju tugevamaks (3,8% asemel 5,2%). Seega vaatamata kõrgele inflatsioonile on ameeriklaste kulutused püsinud aasta alguses tugevana.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel kõrgemal: Nikkei tõusis 3,5%, Hang Seng 5,5%, Shanghai Composite 1,3% ja Sensex 2,0%.

    Tänased olulised majandusuudised:

    12.00 Euroala inflatsioon (veebruari lõplik)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    14.30 USA väljastatud ehitusload ja alustatud elamuehitused (veebruar)
    14.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (märts)
    14.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    15.15 USA tööstustoodang (veebruar)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon