Börsipäev 25. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3110 tehingut ning käive oli 1,606 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,051 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 551 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2120 ja 940.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallink Grupp TAL1T teatas, et on otsustanud COVID pandeemia tõttu kaks aastat peatatud olnud Riia-Stockholmi laevaliini mitte taasavada 6. aprillil, nagu esialgu planeeritud, vaid lükata taasavamine edasi 3. juunile. Liini taasavamise edasilükkamise otsus on tingitud geopoliitilise ebakindluse mõjust reisijate aktiivsusele reiside broneerimisel antud liinile aprilli ja maikuuks ning Ukraina sõja tagajärjel märkimisväärselt tõusnud kütusehindadest maailmaturul. Aprilli ja maikuus ei ole tänase kujunenud olukorra tõttu liini võimalik kasumlikult opereerida.
  • Märtsikuu erasektori küsitlused aitasid eile tõsta investorite kindlustunnet majanduste vastupidavuse osas arvestades viimasel kuul kasvanud riskitegureid. S&P 500 sulgus neljapäeval 1,4% kõrgemal, Nasdaq 100 parandas taset 2,2%, kui üheks veduriks oli Nvidia aktsia ligi 10% ralliga. Euroopas jäi Stoxx 600 0,2% võrra miinusesse.

    USA esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal 28 tuhande võrra 187 tuhandele, saavutades madalaima taseme alates 1969. aastast ja seda populatsiooni kasvu arvestamata. Abiraha saajate koguarv langes 12. märtsil lõppenud nädalal 67 tuhande võrra 1,35 miljonile, mis on madalaim alates 1970. aastast. Teisisõnu püsib nõudlus töökäte järele väga kõrgena ja Ühendriikide majandus ei näita jahtumise märke.

    Viimast võis välja lugeda ka S&P erasektori märtsikuu küsitlustest, mille kohaselt kasvas USA töötleva tööstuse aktiivsus 57,3 punktilt 58,5 punktile, saavutades kuue kuu kõrgeima taseme ja teenindussektori PMI tõusis 56,5 punktilt 58,9 punktile, märkides kaheksa kuu tippu. Teenindussektorit on toetamas koroonaviiruse piirangute leevendamine ja töötlevas tööstuses ollakse raskuses kodu- ja välismaise nõudluse rahuldamisega, millest johtuvalt on ka palkamine uuesti hoogustunud kõrgeimale tasemele viimase aasta jooksul.

    Ukraina sõja lähedus jättis euroala erasektori aktiivsusele märtsi esimestel nädalatel tugevama mõju: töötleva tööstuse aktiivsus langes 58,2 punktilt 57,0 punktile (14 kuu madalaim) ja teenindussektori PMI alanes 55,5 punktilt 54,8 punktile (kahe kuu madalaim). Siiski tasub nentida, et erasektori aktiivsus on pidanud paremini vastu kui analüütikud ootasid. Sõda ja sanktsioonid on võimendanud ettevõtete jaoks senist kulusurvet rekordtasemele, mis paratamatult jõuab järgnevatel kuudel edasi ka tarbijahindadesse. Siinsed firmad on mures, et pandeemiast endiselt veel taastuv majandus seisab sõja tõttu silmitsi uuesti nõrgenenud väljavaatega.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel erisuunaliselt: Nikkei alanes 0,04%, Hang Seng ja Shanghai Composite langesid vastavalt 2,5% ja 1,0%, kuid Kospi püsis eelneva päeva taseme juures ja S&P/ASX200 kosus 0,3%. Brenti toornafta hind püsis stabiilsena 119,1 dollaril, Bitcoin kallines 0,5% 44 129 dollarile ja Ethereum 0,9% 3133 dollarile.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa ettevõtete märtsi kindlustunde indeksid.

    09.00 Suurbritannia jaemüük (veebruar)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid (märts)
    11.00 Euroala rahapakkumine (veebruar)
    16.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (veebruar)
    16.00 USA tarbijate kindlustunne Michigani ülikooli kohaselt (märtsi lõplik)
  • Saksamaa ettevõtete jooksva olukorra hinnang alanes märtsis 98,6 punktilt 97,0 punktile (oodati 96,6 punkti) ja järgmise kuue kuu ootuste indeks kukkus 98,4 punktilt 85,1 punktile (oodati 92,0).
  • Kanepiaktsiad on eilsest alates taas suuremat tähelepanu saamas

    Cannabis stocks surge in U.S. premarket trading after a House panel said that it would consider a bill to decriminalize marijuana.
    Separately the Senate also passed a bill to expand medical research on marijuana. Senator Dianne Feinstein says the legislation will “cut the red-tape around the research process, helping get FDA-approved, marijuana-derived medications safely to patients”

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon