Börsipäev 7. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 7. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 6652 tehingut ning käive oli 4,126 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,194 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 2,895 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3733 ja 2796.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Apranga APG1L nõukogu teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku jaotada dividendideks 19,9 miljonit eurot ehk 0,36 eurot aktsia kohta. Mullu ettevõte dividende ei maksnud. Ettevõtte aktsionärid saavad kasumi jaotamise üle hääletada 28. aprillil.

    Konkurentsiamet kiitis heaks Eften Real Estate Fund III EFT1T tütarettevõtete poolt kahe hooldekodu projekti omandamise. Fondi tütarettevõte Eften Valka OÜ sõlmis Südamekodud AS-iga Kuusalu vallas Valklaranna teel 36 asuva kinnistu, millel asub renoveerimist vajav hooldekodu hoone, omandamiseks võlaõigusliku lepingu. Fond kavandab hooldekodu hoone ümberehitust üldhooldekoduks, mis võiks tulevikus mahutada kuni 250 klienti. Renoveerimistööd viiakse läbi etapiviisiliselt.

    Täna:
    Auga group AUG1L auditeeritud majandusaasta aruanne
    Arco Vara ARC1T auditeeritud majandusaasta aruanne
    Grigeo GRG1L auditeeritud majandusaasta aruanne
    Merko Ehitus MRK1T auditeeritud majandusaasta aruanne

    Sel nädalal:
    08.04 DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • FOMC märtsi istungi protokolli ootuses kauples eile USA aktsiaturg juba eos miinuspoolel ja kuigi info avaldamise järel langus süvenes, õnnestus S&P 500 indeksil päeva põhjadest taastuda ning sulguda 1,0% kaotusega. 11 sektorist kuus lõpetasid langusega eesotsas tarbekaupade ja tehnoloogiasektori firmadega. Nasdaq sulgus 2,2% ja Dow Jones 0,4% miinuspoolel. Euroopas jäi Stoxx 600 tulemuseks –1,5%.

    Föderaalreservi eelmise kuu istungi protokoll pakkus turu jaoks paar olulist sõnumit. Esiteks seda, et mitmed liikmed eelistasid toona intressimäära tõstmist 50 baaspunkti võrra, ent otsustasid geopoliitilise olukorra tõttu ühineda konsensusega ja leppida 25 baaspunktiga. Siiski jäid mitmed liikmed arvamuse juurde, et järgnevatel kuudel võiks keskpank kas ühel või kahel istungil tõsta intressimäära 50 baaspunkti võrra korraga, et inflatsiooni paremini ohjata.

    Teiseks tõdeti, et lähitulevikus tahetakse hakata bilanssi vähendama maksimaalselt 95 miljardi dollari võrra kuus (60 miljardi dollari väärtuses riigivõlakirjad ja 35 miljardi dollari väärtuses hüpoteeklaenudega väärtpaberid), mis on suurem maht kui osad ootasid (ja samuti pea kaks korda enam 2017-2019. a bilansi vähendamisel maksimaalsest kuisest mahust). Täpset algusaega ei määratletud, kuid eeldatavalt võidakse protsess käima lükata mais ning maksimaalse müügimahuni jõudmiseks võib kuluda kolm kuud või veidi kauem, sõltuvalt turu tingimustest.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel madalamale, alanedes Jaapanis 1,9%, Hiinas 1,0%, Hongkongis 1,3%, Austraalias 0,6% ja Lõuna-Koreas 1,2%. Brenti toornafta hind kallines 1,5% 102,6 dollarile, Bitcoin odavnes 1,1% 43 398 dollarile ja Ethereum langes 1,0% 3200 dollarile. Hiina valitsuse sõnul on nii kodu- kui ka välismaised riskid riigi majanduse jaoks suurenenud ning andis märku, et kavatseb suurendada rahapoliitilist stiimulit.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa veebruari tööstustoodangu ning USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

    09.00 Saksamaa tööstustoodang (veebruar)
    12.00 Euroala jaemüük (veebruar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    22.00 USA tarbijatele väljastatud krediit (veebruar)
  • Saksamaa tööstustoodang kasvas veebruaris 0,2% võrreldes jaanuariga, jäädes 0,3% ootuse lähedale aga jaanuari kuine kasv korrigeeriti 2,7% pealt 1,4%le. Mullusega võrreldes kiirenes hooajaliselt korrigeermata kasv 1,1% pealt 3,2%le (oodati 3,7%).
  • USA esmased töötu abiraha taotlused osutusid oodatust märksa madalamaks, aga valitsus on siin oma hooajalist korrigeerimist muutnud

    US Initial Jobless Claims Apr 2: 166K (est 200K; prev 202K; prevR 171K)
    - US Continuing Claims Mar 26: 1523K (est 1302K; prev 1307K; prevR 1506K)
  • Huvitav värk, tehakse call aus hind võiks 80 olla ja selline paugutamine AH.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon