Talga grupp - Euroopa suurima loodusliku grafiidivaru "omanik", kas investeerida või mitte - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Talga grupp - Euroopa suurima loodusliku grafiidivaru "omanik", kas investeerida või mitte

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • http://www.talgagroup.com on Austraalia päritolu, kuid valdavalt Rootsis tegutsev ettevõtte millel ametlikult Euroopa suurimad loodusliku grafiidi varud ning tehnoloogia elektriautode Li-ion akude anoodide tootmiseks. Läbi on viidud varude kontroll proovipuurimiste näol ning avatud on katsetehas. Täiemahulise tootmise algus on planeeritud 2024 aastasse. Kas see võiks olla hea alternatiiv investeerimaks elektriautode võidukäiku mis ühtlasi annaks näiteks 5 aasta plaanis suuremat tootlust kui Tesla või mõni teine elektriautode tootja?
  • According to sources in China, synthetic graphite accounts for almost 80% of the local anode market share, with natural graphite taking up just over 20%.

    Miks eelistatakse sünteetilist mitte looduslikku? Puhtam, stabiilsemate omadustega jms. Kahjuks kallim.

    Anoodide tootmise juures on palju aastaid tehtud ka uurimustööd leidmaks teisi materjalie, mida anoodina kasutada, sest grafiidil on omad puudused. Katsetusi tehakse näiteks alumiiniumi, liitiumi ja räniga.

    Järgmise põlvkonna Li akud ehk tahke elektrolüüdiga Solid State akud tõenäoliselt ei kasuta üldse grafiiti. Need tulevad turule 3-4 aasta jooksul.

    Ja siis selline teadatuntud tõdemus ka - lõpptoote marginaalid on pikas perspektiivis alati suuremad toormaterjalide ja komponentide tootjate omadest. Ehk siis kui Tesla marginaal kõigub seal 20-30% vahel, siis juppide tootjate omad pigem jäävad sellele alla ja akud ei ole seal mingiks erandiks, veel vähem akukomponentide tootjate omad. Seda enam, et komponentide ja toorainete tootjate jaoks on elektriautod tihtipeale ainult üks osa nende turust ja selle edukäik ei mõjuta neid ettevõtteid nii otseselt.

    5 aasta plaanis investeerimise mõttekus on üleüldse väga suure küsimärgi all. Oleme jõudmas pika aktsiaturgude kasvutsükli lõppfaasi, millele peaks teoorias järgnema vähemalt mõneaastane langus. Osad arvavad, et see langus ongi juba käimas. Ise arvan, et S&P500 uued tipud näeme veel ära kas selle aasta lõpus või järgmisel aastal, aga seejärel on see ikka väga õhuke jää, millel kõndida ja paremat tootlust võivad pigem mingid muud varaklassid pakkuma asuda. Ma ei julgeks enam üle 12 kuu pikkusi investeeringuid hetkel teha. Ootaks sõja lõpugi vähemalt ära ja vaataks kumb võidab. Varsti on ehk putler ka surnud ja uus punt seal pukis võib maailmakorra ja jõujooned omakorda segi ajada.

    Ise olen viimased 10 aastat justnimelt elektriautodesse investeerinud mitte juppide tootjatesse. Kuigi ka liitiumikaevandajate aktsiad on sel ajal teinud läbi rajusid liikumisi. Muide, ka vaske kulub elektriautodes kordades rohkem kui tavalistes.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon