Börsipäev 16. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 16. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 5572 tehingut ning käive oli 2,179 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,525 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 639 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 4315 ning 1178.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    SAB1L tehingute seas oli kaks plokktehingut: EUR 0,5875 x 5 000 ja EUR 0,59 x 10 000

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Alates 1. juulist saab Sally Veitchist AS LHV Groupi LHV1T tütarettevõtte LHV UK Limited juhtkonna liige. Temast saab kolmas sõltumatu juhtorgani liige, kes LHV UK Limitedi juhtkonnaga liitub. Veitchist saab LHV UK Limitedi auditikomitee juht, aga ka riski- ja kapitalikomitee, töötasukomitee ja nomineerimiskomitee liige. Veitch on praegu ametis Tipton & Coseley Building Society auditikomitee juhina ning nõustab fikseeritud marginaaliga 30-aastaseid laene väljastava start-up panga Perenna juhtkonda. Oma varasema juhtimiskarjääri jooksul on ta olnud Home Retail Groupi riski- ja auditikomitee liige ning juhtinud viimastel aastatel Market Harborough Building Society, Amicus Finances ja Redwood Banki auditikomiteid.

    Novaturas NTU1L teenindas mais 35 000 klienti ning kontserni käive ulatus 22 miljoni euroni. Kokku on ettevõte jaanuaris–mais teenindanud 96 000 klienti, mis on kolm korda rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Esimese viie kuu kumulatiivne käive ulatus 67 miljoni euroni ja on ligi neli korda suurem 2021. aasta sama perioodiga võrreldes.

    Baltic Horizon Fondi BHF osaku puhasväärtus (NAV) 2022. aasta mai lõpu seisuga on 1,1155 eurot osaku kohta. Fondi osaku puhasväärtus võrreldes eelneva kuu lõpu seisuga kasvas +0,62%. Fondi kogu puhasväärtus suurenes 133,5 miljoni euroni. NAVi kasvu mõjutas renditegevusest teenitud positiivsed rahavood. EPRA NRV 2022. aasta mai lõpu seisuga on 1,1930 eurot osaku kohta, mis tähendab +0,61% kasvu viimase kuuga. 2022. aasta mai auditeerimata konsolideeritud üüritulu kasvas eelmise kuuga võrreldes 1,6 miljoni euroni (1,5 miljonit eurot 2022. aasta aprillis).
  • Föderaalreserv kasutas turgude ootust ära ning kergitas eile lühiajalise intressimäära vahemikku 75 baaspunkti võrra 1,50–1,75% peale. Kuna finantsturud oli selleks valmistunud, suutis S&P 500 indeks eelnevatel nädalatel kaotatud maad tagasi võita, kerkides 1,5% võrra. Euroopas lõpetas Stoxx 600 päeva 1,4% võiduga.

    Ehkki veel mai alguses aset leidnud FOMC istungil kinnitas Jerome Powell, et juunis intressimäära 75 baaspunkti võrra ei kavatseta tõsta, siis lõpuks seda siiski ikkagi tehti, ilmestades keskpanga fookust tuua inflatsioon tagasi alla pärast hiljutist tarbijahinnaindeksi ebameeldivat üllatust. Ka värsked prognoosid näitavad, et keskpank eelistab järgneva paari aasta vaates koondada intressimäärade tõstmise perioodi etteotsa: detsembriks peaks intressimäär kerkima 3,4% peale (märtsis prognoositi 1,9%) ning tipnema 3,8% peal 2023. aasta lõpus.

    Värsketes prognoosides tõsteti 2022.a töötuse määra 20 baaspunkti 3,7% peale ning tuleva aasta oma 40 baaspunkti 3,9% peale, samal ajal langetades 2022.a SKP kasvuootust 1,7% pealt 1,1%le ning 2023. aasta oma 2,2% pealt 1,7%le. Selle aasta inflatsiooniootus tõsteti 90 baaspunkti võrra 5,2% peale, kuid see peaks aeglustuma järgmisel aastal 2,6%le, mis võiks näidata seda, et keskpanga hinnangul jääb elukalliduse tõus suuresti ajutiseks.

    Pressikonverentsil nentis Jerome Powell, et intressimäära edasine trajektoor sõltub jooksvatest majandusnäitajatest, ent hindas juuli lõpus toimuval istungil kõige tõenäolisemaks tõstmist kas 50 või 75 baaspunkti võrra. Powell siiski lisas, et sellises ulatuses intressimäära tõstmised ei saa tema hinnangul olema tavapärased, viidates potentsiaalselt sellele, et baasstsenaariumis nähakse ette kergitamist 50 baaspunkti võrra, kuid kõrgema inflatsiooni korral läheb käiku 75baaspunktine tõstmine. Powelli sõnul ei kavatse keskpank võitu välja kuulutada enne kui on mitme kuu lõikes selge tõestus hinnatõusu aeglustumisest.

    Erakorraliselt tuli eile kokku ka Euroopa Keskpanga nõukogu, kes üsna ootuspäraselt lubas vajadusel reinvesteerida pandeemiaprogrammi raames kokku ostetud võlakirjade aegumisest laekuvat raha rohkem nende riikide võlakirjaturgudel, kus tulusused jõulisemalt kerkivad. Lisaks kiirendati sisemisi protsesse, et luua instrument olukorraks, kus reinvesteeringute suunamisest võlakirjade tulsususte erinevuste kontrollimisel ei piisa.

    Ühendriikide jaemüük kahanes mais 0,3% võrreldes aprilliga, jäädes alla +0,1% ootusele ning lisaks korrigeeriti aprilli 0,9% kasv 0,7% peale. Inflatsiooni arvestades võis jaemüük mais kahaneda umbes 1,4%. Energiat ja toitu arvestamata kasvas jeamüük kuuga 0,1%, ent seegi oli tagasihoidlikum 0,4% ootusest ja aprilli kasv kärbiti 1,0% pealt 0,8%le. Kõrge inflatsiooni tõttu on ameeriklased vähendamas kulutusi väljaspool energiat ja toitu ning lisaks on pihta saamas kaubagrupid, mis pandeemia ajal olid populaarsed, nagu näiteks elektroonika, e-kaubandus ja mööbel. Kui 8. juunil prognoosis Atlanta FED oma mudelis USA teise kvartali SKP annualiseeritud kasvuks 0,9%, siis eilse seisuga oli see kärbitud 0,0% peale, mis tähendab seda, et välistatud pole majanduslangus teist kvartalit järjest.



    New Yorki töötleva tööstuse aktiivsusindeks kerkis juunis –11,6 punktilt –1,2 punktile, osutudes siiski pisut nõrgemaks +2,3punktisest prognoosist. Positiivse arenguna hüppas uute tellimuste indeks u 14 punkti 5,3 punktile, tarne paranes üle 19 punkti ja ja tööhõive kasvas.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erisuunaliselt, kosudes Jaapanis 0,6% ja Lõuna-Koreas 0,7%, kuid alanedes Hongkongis ja Hiinas 0,1% võrra. Brenti toornafta hind kallines 0,3% 118,9 dollarile, Bitcoin kerkis 2,1% 22 104 dollarile ja Ethereum tõusis 1,9% 1200 dollarile. Unts kulda maksis 1831,3 dollarit (–0,1%).

    Täna tuleb kokku Inglise keskpanga nõukogu, kes peaks konsensuse ootuse kohaselt kergitama intressimäära viiendat korda 1,0% pealt 1,25%le, millega see jõuaks 13 aasta kõrgeimale tasemele. Šveitsi keskpank peaks oma intressimäära jätma täna –0,75% peale. Majandusuudistest võiks suuremat huvi pakkuda USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ja samuti sealse kinnisvaraturu aktiivsuse maikukuu esimesed näitajad alustatud elamuhituste ja väljastatud ehituslubade näol.

    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (mai)
    10.30 Šveitsi keskpanga intressimäära otsus
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (mai)
    15.30 USA Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsus (juuni)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
  • Šveitsi keskpank asus samuti intressimäära tõstma, kuigi analüütikud seda ei oodanud

    SNB RAISES POLICY RATE BY 50BPS TO -0.25%; EST. -0.75% - BBG
  • Euroopa maagaasi hind on kolme päevaga kallinenud +55% 130 euroni MWh eest osalt Freeporti LNG tehase plahvatuse tõttu ja lisaks on Venemaa jätkamas Euroopa partneritele gaasitarnete vähendamist.


    OMV was notified by Gazprom about a reduction in deliveries via the Nord Stream pipeline due to technical issues related to turbines made by Siemens, spokesman Andreas Rinofner says by phone.
    * OMV can compensate shortfall with gas from storage or spot- market purchases, though market demand is lower
    * Declines to give details on the exact extent of reductions
    * Says OMV receives Russian gas both via the Nord Stream pipeline and Ukraine, with larger share of flows typically
    coming from the latter.

  • EURO ZONE MONEY MARKETS NOW PRICE IN AROUND 190 BPS OF ECB RATE HIKES BY DECEMBER, COMPARED TO 140 BPS ON WEDNESDAY
  • Venemaa hoiatab gaasitarne peatamise eest Nordstream 1 kaudu

    RUSSIA: FURTHER ISSUES WITH GAS TURBINES FOR NORD STREAM 1 GAS PIPILINE MAY LEAD TO ITS SUSPENSION
  • Inglise keskpank tõstis intressimäära ootuspäraselt 25 baaspunkti võrra, kuigi turul võidi FEDi ja SNBd arvestades spekuleerida isegi enamat

    Bank of England raises interest rates by 25 bps to 1.25%, as expected.
    Vote was 6-3, the dissenters wanting 50 bps.
    Sees CPI at 11% in Oct and over 9% over next few months.

  • Viimastel päevadel on hakanud silma jääma uued või kiirendatud aktsiate tagasiostuprogrammid. Võimalik, et jäävad vaid ettevõtete spetsiifiliseks uudisteks aga äkki on majanduse seis parem kui finantsturgudele tundub.

    Hertz Global Holdings Inc.'s board on Wednesday approved a new $2 billion share-repurchase program with $200 million remaing from prior program That's 30% of market cap.
    Cigna Announces $3.5 Billion Accelerated Stock Repurchase Agreements
  • Mastercard USA tarbijate kohta:
    While inflation is impacting retail sectors and households in a myriad of ways, continued consumer demand contributed to double-digit growth across nearly all retail sectors in May. This is according to Mastercard SpendingPulse™, which measures in-store and online retail sales across all forms of payment, not adjusted for inflation. As we look ahead to the critical mid-July through Labor Day back-to-school period, U.S. retail sales are expected to grow 7.5% excluding automotive compared to 2021. Sales are anticipated to be up 18.3% compared to pre-pandemic 2019, with Department Stores expected to be a noteworthy winner as the sector continues its recent rebound.
    “Back-to-school is the second biggest season for retailers and is often looked at as an early indicator of retail momentum ahead of the traditional holiday season,” said Steve Sadove, senior advisor for Mastercard and former CEO and Chairman of Saks Incorporated. “While Mastercard SpendingPulse anticipates growth across sectors, retailers will need to find innovative ways to entice shoppers as discretionary spending potentially stretches thin as a result of increasing prices.”

    Ka Euroopa kohta pakutakse sarnast igakuist ülevaadet.
  • Tänane S&P500 lõpuskoor täpselt sätitud 3,666,77 - heaven in hell (:

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon