Börsipäev 20. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 5104 tehingut ning käive oli 1,606 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,212 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 383 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3920 ning 1089.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Hepsor AS-i HPR1T tütarettevõte Hepsor Marupe SIA ja Bigbank AS-i Läti filiaal allkirjastasid reedel laenulepingu summas 7 miljonit eurot. Kolmeaastase tähtajaga laenu eesmärk on finantseerida Riia linna lähistel Mārupes arendusprojekti ehitust, mille neljas kortermajas valmib kokku 92 A-energiaklassi korterit, teatas Hepsor börsile. Mārupes Darzsi arendusprojekti ehitusega alustati selle aasta aprillis ning projekt valmib 2023. aasta teises kvartalis. Tänaseks on sõlmitud 43 võlaõiguslikku ja broneerimislepingut.

    Baltika BLT1T saneerimisnõustaja hinnangul on ettevõtte majanduslik seisund saneerimiskava kinnitamise ja saneerimisabinõude rakendamise tulemusena paranenud. 2022. aasta esimese nelja kuu tulemustele avaldas märkimisväärset mõju sõda Ukrainas, mis vähendas oluliselt kaupluste külastatavust esimestel märtsikuu nädalatel kogu Baltikumis.

    Täna:
    Tallinna Vesi TVE1T dividendi ex-kuupäev

    Sel nädalal:
    23.06 Kauplemispüha (TLN, RIG)
    24.04 Kauplemispüha (TLN, RIG, VLN)
  • S&P 500 indeks suutis reedel välja võidelda 0,2% võidu, kuid sellest polnud piisavalt, et päästa laiapõhjalist indeksit halvimast nädalast alates pandeemia algusest, registreerides viie päeva peale 5,8% languse ning kaubeldes selle tulemusel ligi 23% madalamal aasta alguse tasemest. Nasdaq kosus reedel 1,4%, vähendades kaotust nädala peale 4,8%ni ning kaubeldes aasta algusega võrreldes 31% madalamal. Euroopas lõpetas Stoxx 600 sessiooni 0,1% kõrgemal, jättes nädala saldoks –4,6%.

    Nädalavahetusel esinenud Cleveland FEDi president Loretta Mester tõdes, et majandussurutise risk on Ühendriikides suurenemas ja et inflatsiooni toomine tagasi 2% eesmärgi juurde võtab aega aastaid. Ta ise küll majanduslangust ei prognoosi, ent siiski tunnistas, et liialt pikalt venitatud intressimäära tõstmine keskpanga poolt on majandust kahjustanud. Majanduskasv on jäämas pikaajalisest trendist madalamaks, kuid see on Mesteri sõnul siiski aktsepteeritav.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat erisuunaliste liikumistega. Nikkei langes 1,1%, Kospi tuli 2,4% allapoole ja S&P/ASX200 kaotas väärtusest 0,4%, kuid Hang Seng kosus 0,2% ning Shanghai Composite püsis reedese sulgumistaseme juures. USA aktsiaindeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,4–0,6% plusspoolel. Brenti toornafta hind odavnes 0,1% 113,0 dollarile, Bitcoin odavnes 3,3% tagasi alla 20 000 dollari piiri, olles laupäeva hilisõhtul kaubelnud korraks ka 17 599 dollaril ning Ethereum langes täna 6,3% 1068 dollarile (nädalavahetuse madalpunktiks oli 880,7 dollarit.

    Ühendriikide börsid on täna riiklikult tähistatava Juneteenth päeva tõttu suletud. Euroopa majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa tootjahinnaindeksi maikuu muutuse.

    09.00 Saksamaa tootjahinnaindeks (mai)
  • Saksamaa tootjahinnaindeksi aastane kasv oli mais 33,6%, mida oli pisut vähem oodatud 33,8%st (aprillis 33,5%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon