Börsipäev 21. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 4329 tehingut ning käive oli 1,233 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 681 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 538 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3054 ning 1174.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Merko Ehitus MRK1T AS-i kontserni kuuluv SIA Merks Mājas alustas Riia kesklinnas asuva Merks Viesturdārzs korteriarendusprojekti kolmanda etapi ehitust. Liigendatud viie- kuni seitsmekorruseline hoone, 90 korteri ja nelja äripinnaga, valmib 2023. aasta lõpus ning sellega saab valmis kogu arendusprojekt. Merks Viesturdārzsi puhul on tegemist A-energiaklassi kortermajadega, kus korterite suurused jäävad 33 kuni 221 ruutmeetri vahele ning äripinnad vahemikku 52 kuni 109 ruutmeetrit.

    Sel nädalal:
    23.06 Kauplemispüha (TLN, RIG)
    24.04 Kauplemispüha (TLN, RIG, VLN)
  • Ühendriikide börsid olid eile püha tõttu suletud ja see vähendas kauplemisaktiivsust ka Euroopas, kus eelmise nädala järsema languse järel meelitasid hinnatasemed osasid investoreid siiski juba ostuvõimaluste jahile. Stoxx 600 lõpetas sessiooni pankade, reisifirmade ja energiaettevõtete eestvedamisel protsendi võrra kõrgemal. Negatiivsem oli meeleolu ehitussektoris pärast maailma ühe suurima isolatsioonimaterjalide tootja Kingspani ootamatut kommentaari, et mais ja juunis on nõudlus turul järsult vähenenud.

    St. Louis Fed presidendi ja FOMC hääletava liikme James Bullardi sõnul võib inflatsioon muutuda ilma keskpanga jõulise sekkumiseta kontrollimatuks, tingides uue majandusliku perioodi, kus hinnatõus saab olema püsivalt kõrge ja majandusaktiivsus väga kõikuv.

    Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde kinnitas eile Euroopa Liidu esindajate ees seistes, et intressimäära kavatsetakse finantsturgudel tekkinud pingetest sõltumata tõsta nii juulis kui ka septembris. Samuti saab tema sõnul juuli istungiks valmis uus vahend, millega takistada euroala riikide võlakirjade intressimäärade erinevuste kärisemist liiga suureks, kuid täpsemaid detaile selle kohta ei avaldanud.

    EKP nõukogu liikme Francois Villeroy de Galhau arvates peab EKP näitama, et uuel kriisimeetmel pole euroala ühtsuse kaitsmisel piire. Mida usaldusväärsem on vahend, seda vähem võib selle kasutamine Galhau sõnul vajalik olla. Intressimäärade osas hindab ta euroalas neutraalseks tasemeks 1-2% ning EKP peaks korrapäraselt selles suunas hakkama nüüd ka liikuma. Neutraalsest tasemest kõrgemale tõstmise vajaduse paneb siis paika jooksev majanduslik olukord.

    Aasia aktsaiaturud suundusid öösel kõrgemale, kosudes Jaapanis 2,1%, Hiinas 0,2%, Hongkongis 1,4%, Lõuna-Koreas 1,0% ja Austraalias 1,5%. Brenti toornafta hind tõusis 1,0% 115,3 dollarile, Bitcoin kauples marginaalse muutusega 20 464 dollaril ja Ethereum hoidis samuti oma taset 1118 dollaril. Unts kulda maksis 1838,8 dollarit (0,0%).

    Majandusuudistest võiks täna esile tõsta vaid USA olemasolevate majade maikuu müügistatistika.

    17.00 USA olemasolevate majade müük (mai)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon