Vesinikumaailm börsile (H) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Vesinikumaailm börsile (H)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vesinik (keemiline tähis H, ladina Hydrogenium) on keemiline element järjenumbriga 1. Ta on lihtsaima aatomiehitusega ning väikseima aatommassiga element. Tüüpiline mittemetall.

    Vesinik on üheks alternatiiviks, kuidas riigid ja ühiskonnad saaks fosiilkütustelt üle minna rohekütuste kasutamisele.

    Tallinna Sadam annab teada: Era- ja avaliku sektori partnerid alustavad Eesti Vesinikuoru arendamist
    Ülemaailmse energiakriisi ajal on energiasõltumatuse ja energiasüsteemi rohelisemaks muutumise vajadus tuntav ka Eestis. Paljud organisatsioonid ja linnad on lähtuvalt Euroopa rohelisest kokkuleppest võtnud endale eesmärgiks jõuda kliimaneutraalsuseni ja üheks lahenduseks sellel teel peetakse just rohevesinikku. Seetõttu on Tartu linn, Pärnu linn ja Saaremaa koostöös Tartu Ülikooli ning erasektori partneritega aluse pannud Eesti Vesinikuoru loomisele, mille eesmärgiks on järgmise kuue aasta jooksul moodustada terviklik üleriigiline vesiniku väärtusahel, kiirendamaks riigi rohepööret ja energiasõltumatust moto all „nullist roheliseks“.

    Loodava Eesti Vesinikuoru asutajaliikmeteks on Tallinna Sadam, Tallinna Lennujaam, Alexela, Eesti Energia, Tartu linn, Tartu Terminal, Tartu Ülikool, Pärnu linn ja Saaremaa. Need üheksa partnerit on kaasatud juhtkonda ja juhtrühma ning vastutavad vesinikustrateegia ülesehitamise, juhtimise ja rahvusvahelise tunnustamise eest, et Eesti saaks osaks Põhjamere-Balti koridorist (lisaks Hollandile, Saksamaale ja Taanile). See tekitab majanduslikud võimalused rahvusvaheliseks koostööks, vesiniku ekspordiks ja Euroopa Liidu meetmetes osalemiseks.

    Juhtorganeid toetab esialgu 15. liikmest koosnev tugigrupp, kuhu kuuluvad XFly; Skeleton Technologies; Stargate Hydrogen; Taltech; Eesti Lennuakadeemia; TS Laevad; Liwathon; Elmo Rent, HHLA TK; Estiko; Keila linn; Põlva vald; SKYCORP, Tartumaa ja Lääne-Harju vald. Tugigrupi liikmed on oodatud panustama ja liituma läbi erinevate projektide, mis aitavad täiendada vesiniku väärtusahelat Eestis. Partneritena on liituma oodatud organisatsioonid, kes soovivad osa saada Eestivesinikumajanduse tuleviku kujundamisest ja arendamisest.

    Järgmise kuue aasta jooksul arendatakse rohelise vesiniku tootmist vähemalt kuues piirkonnas Eestis. Sellega paralleelselt arendatakse transpordi- ja hoiustustaristut, sealhulgas impordi- ja eksporditerminali infrastruktuuri ning tanklaid. Eestis toodetud vesinikku on plaanis hakata kasutama ühistranspordi, raskeveokites, raudteel, laevanduses, lennunduses ja muudes transpordiliikides. Vesinikku on võimalus kasutada ka lähteainena tööstuses, elektrivõrgu tasakaalustamisel ja isegi hoonete kütteks. Planeeritud arendustegevusi toetab hulk uurimis- ja innovatsiooniprojekte. Hetkel hõlmab Eesti Vesinikuoru programm umbes 30 arendatavat projekti, kuid liituma oodatakse nii uusi osapooli kui projekte.

    „Eesti Vesinikuorg on seadnud endale eesmärgiks olla Eesti vesinikumajanduse süsteemse arendamise kese. Ilma selleta puudub Eestil perspektiiv muutuda roheliseks ja energiasõltumatuks,“ rääkis Petrus Postma, juhtrühma hollandlasest sekretär. „Järgmisel kuuel aastal keskendume vesiniku maismaatootmisel põhinevate projektide käivitamisele, et olla valmis avamerelahendustel põhineva vesiniku laiaulatuslikuks kasutuselevõtuks 2030. aastast,“ lisas ta.

    Eesti Vesinikuoru arendusprotsessi juhib Eesti Vesinikuühingu konsortsium ning Hollandi konsultandid &flux ja New Energy Coalition (maailma esimene Vesinikuorg HEAVENN, Hollandis). Eesti Vesinikuoru strateegia ja juhtimise plaan avalikustatakse 2022. aasta septembris. See hõlmab ka Euroopa toetustaotluse esitamist Põhja- ja Läänemere koridori äärse suuremahulise vesinikuoru loomeks.


    Vt. ka Eesti Vesinikuorg, kaart:

  • Riik jäeti kõrvale? Ok paar kohalikku omavalitsust on. Ja Elcogen jäeti kõrvale??? Hmm.
    Rohujuure algatused on head, aga kas ministeeriumide kõrvalejätmine oli mingi meeleheitlik samm selle valdkonnaga püüda ise kuhugi liikuda või milles kühvel? Me teame et tuuleenergia arengut hoitakse Valitsuses sihilikult kinni. Kas vesinikuga sama teema?
  • Eks seal on teisigi ettevõtteid, kes võiksid liidus olla, lisaks miks mitte ka Eleon, sest usun et suurem osa rohevesinikku hakatakse tootma ikkagi tuuleparkide abil ning Eestil on offshore tuuleparkide osas väga hea potentsiaal. Kuid isiklikult on raske öelda, kas nad jäeti kõrvale või polnud nad ise motiveeritud või on lihtsalt kommunikatsioon olnud kehv.
  • Nordic-Baltic Hydrogen Corridor
    The European TSOs Gasgrid Finland (Finland), Elering (Estonia), Conexus Baltic Grid (Latvia), Amber Grid (Lithuania), GAZ-SYSTEM (Poland) and ONTRAS (Germany) have signed a cooperation agreement to develop hydrogen infrastructure from Finland through Estonia, Latvia, Lithuania and Poland to Germany.



    Baltic Sea Hydrogen Collector
    Finnish and Swedish gas transmission system operators (TSOs) Gasgrid Finland and Nordion Energi have, together with industry companies OX2 and Copenhagen Infrastructure Partners, launched a project called the Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC).

  • Eelmise postituse arendusprojektid lisati Euroopa Komisjoni ühishuviprojektide (PCI – Projects of Common Interest) nimekirja.
    The international hydrogen infrastructure development projects promoted by Gasgrid Finland together with its collaboration partners – Nordic Hydrogen Route, Nordic-Baltic Hydrogen Corridor and Baltic Sea Hydrogen Collector – have been included on the Projects of Common Interest (PCI) list by the European Commission on 28th November 2023. Inclusion on the PCI list means that the EU regards these three hydrogen projects for the Baltic Sea region as playing a key role in the achievement of European energy policy objectives.
    The PCI status enables benefits such eligibility to apply for EU project funding and accelerated perming granting procedures.
    Next, the PCI list proposed by the Commission will be submitted to the European Parliament and the Council. If the PCI list now published is accepted and the projects are awarded the PCI status, EU funding for them can be applied through the Connecting Europe Facility (CEF).
  • Elcogen and Convion celebrate a key development milestone in green hydrogen production technology
    Tallinn, Estonia: Elcogen, the European manufacturer of technology that enables delivery of efficient, affordable green hydrogen and emission-free electricity, is pleased to announce the successful conclusion of a ground-breaking field test for an industrial scale Solid Oxide electrolyser system delivering green hydrogen at superior efficiency compared to incumbent technologies.
    The test campaign included both steady state operation as well as 1000 rapid power cycles. System performance was very high with electrical efficiency over 85%, equating to 39kWh of electrical energy per kilogram of green hydrogen produced. In the context of electrolysis, that is 20-30% less electricity when compared with competing PEM and alkaline technologies.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon