Börsipäev 19. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 3119 tehingut ning käive oli 973 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 561 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 362 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1927 ning 1018.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Baltika BLT1T teenis teises kvartalis 2,3 miljonit eurot müügitulu, mida oli 28 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal perioodil; ettevõtte kahjum süvenes sealjuures 37 000 eurolt 1 miljoni euroni. Venemaa ja Ukraina vaheline ettearvamatu sõjaolukord omas juhatuse sõnul müügitulule negatiivset mõju. Kuigi esimese kvartali lõpuks oli olukord Baltikumis paranenud ning Baltika Gruppi kuuluvate poodide külastajate arv järk-järgult taastumas, siis sõjast tingitud mõju tarbijate käitumisele oli tunda samuti teise kvartali alguse jooksul. Grupp on jätkanud planeeritud kahjumlike poodide sulgemist. Kuue kuu jooksul on ettevõte sulgenud kuus kahjumlikku poodi. Kahjumlike poodide sulgemine on planeeritud lõppema 2022. aasta lõpuks. Vähenenud müügitulu kompenseerib grupi sõnul edaspidi tänavu avatud kolm uut Ivo Nikkolo kontseptsioonikauplust.

    LHV Group LHV1T teenis 2022. aasta II kvartalis 14,0 miljonit eurot konsolideeritud puhaskasumit. Pank teenis kvartaliga 16,9 miljonit eurot puhaskasumit, sellest 2,1 miljonit eurot Ühendkuningriigi filiaaliga seotud klientide teenindamisest. Vahahaldus teenis kvartaliga 234 tuhat eurot puhaskahjumit ja kindlustus 235 tuhat eurot puhaskahjumit. LHV UK Limitedi kahjumiks kujunes 2,1 miljonit eurot. Grupi omakapitali tootlus oli II kvartalis 15,3%. Teise kvartali puhaskasum oli 1,1 miljoni euro võrra suurem kui samal ajal 2021. aastal (+8%) ja 1,6 miljoni euro võrra suurem kui käesoleva aasta I kvartalis (+13%).

    Sel nädalal:
    20.07 Coop Pank CPA1T II kvartali vahearuanne
    20.07 Telia Lietuva TEL1L II kvartali vahearuanne
  • S&P 500 indeks kauples esimese poole sessioonist umbes protsendises plussis ja tundus, et tuleb teine järjestikune tõusupäev, kuid viimastel tundidel pööras aktsiaturg langusesse ning laiapõhjalise indeksi saldoks jäi
    –0,8%. Ühe võimaliku tegurina võis rolli mängida börsil levinud info, et Apple kavatseb väidetavalt tuleval aastal osades meeskondades vähendada palkamist ja kulutusi, mis võis suunata turuosaliste fookuse uuesti majanduslanguse ohule. Energiasektor ujus aga ligi 2% tõusuga vastuvoolu, saades tuge WTI nafta 5,1% kallinemisest 102,6 dollarile ja samuti toetas metallide taastumine materjalisektorit. Euroopas jõudis Stoxx 600 sulguda 0,9% plussis.

    USA majade ehitajate kindlustunde indeks kukkus juulis 12 punkti 55 punktile, osutudes palju nõrgemaks analüütikute oodatud 65 punktist ja saavutades madalaima taseme alates 2020. aasta maist, mil ühiskond pandi pandeemia tõttu esimest korda lukku. Küsitlust läbi viiva NAHBi kohaselt sunnivad pudelikaelad tootmises, majade ehitamisega seotud kulude kasv ja kõrge inflatsioon ettevõtteid kodude ehitamise peatama, sest maa hind, ehitus- ja finantseerimiskulu ületavad maja väärtust. Lisaks sellele on ka turul nõudlus vähenemas: eelmisel kuul pidi 13% ehitajatest majade müügihinda langetama, et toetada müüki või vähendada inimeste ostuplaani tühistamisi.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt madalamale: Hang Seng langes 1,2%, Shanghai Composite tuli 0,3% alla, Kospi nõrgenes 0,4% ja S&P/ASX200 0,7% võrra. Pikema püha järel avanenud Nikkei tõusis 0,8%. Brenti toornafta hind langes 0,4% 105,8 dollarile, Bitcoin tõusis 1,7% 21 847 dollarile, Ethereum parandas taset 3% 1515 dollarile ja kuld maksis 1710 dollarit (+0,1%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Suurbritannia juunikuu töötute arvu muutuse ja Ühendriikides juunis alustatud elamuehituste ning väljastatud ehituslubade statistika.

    09.00 Suurbritannia töötute arv (juuni)
    12.00 euroala inflatsioon (juuni lõplik)
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (juuni)
  • FT:EU to call on member states to ‘immediately’ slash gas usage
    The leaked gas plan warned that continued cuts to Russian gas supplies could cause a drop in the EU’s GDP by up to 1.5 per cent, depending on the level of disruption. The European Commission declined to comment.
  • Vahi muinasjutuvestjaid, või et 1.5%?

    Aga tegelt võib olla tõsi. On teaduslikult tõestatud, et külmas istudes on inimesed produktiivsemad. 12 kraadises tornimäe officis teeb iga töötaja kaotatud tasa ja pole elul vigagi!
  • USA alustatud elamuehitused oodatust nõrgemad juunis aga lubasid väljastati arvatust rohkem

    US Housing Starts Jun: 1559K (est 1580K; prev 1549K)
    - US Building Permits Jun: 1685K (est 1650K; prev 1695K)
    - US Housing Starts (M/M) Jun: -2.0% (est 2.0%; prev -14.4%)
    - US Building Permits (M/M) Jun: -0.6% (est -2.7%; prev -7.0%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon