Börsipäev 9. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 9. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 3012 tehingut ning käive oli 1,234 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 813 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 406 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 1890 ning 1036.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:
  • FEDi president Jerome Powell ei andnud eile koos oma kolleegidega turuosalistele põhjust arvata, et 21. septembril toimuval istungil võiks oodata eelmisest intressimäära tõstmisest midagi vähemat. Need kommentaarid muutsid päeva USA aktsiaturul volatiilseks. Siiski tänu ostjate ülekaalule viimasel veerandtunnil õnnestus S&P 500 indeksil saavutada 0,7% võit, liikudes sellega esimest korda alates augusti lõpust tagasi üle 4000 punkti piiri. Nasdaq 100 indeks kosus 0,5% ja sama palju kerkis ka Euroopas Stoxx 600.

    Jerome Powelli sõnul ei kavatse keskpank muuta oma senist kurssi kuniks töö on tehtud. "Tegutsema peab kohe ning jõuliselt – nii nagu nad seda siiani on teinud", ütles Powell. Ta toonitas vajadust, et inflatsiooniootustel ei tohi lasta vabaks muutuda ning seda loodetakse saavutada trendist madalama majanduskasvuga, mis aitab tööturul jõuda tagasi paremasse tasakaalu. Lisaks Powellile tõi eraldi esinemises välja ka Chicago FEDi president Charles Evans, et septembri istungil võidakse intressimäära vabalt 75 baaspunkti võrra kergitada.

    USA töötu abiraha taotlused alanesid neljandat nädalat järjest, tulles kuue tuhande võrra allapoole 222 tuhandele ja osutudes tugevamaks analüütikute oodatud 235 tuhandest. Kuna taotluste registreemise lähedusse jäi püha, siis selle võrra võib hooajaline korrigeerimine andmeid rohkem mõjutada, ent see väga palju ei muuda tõdemust, et tööturg püsib vaatamata siiani kergitatud intressimäärale endiselt tugevana.

    Euroopa Kespank kergitas peamiseid intressimäärasid eile ootuspäraselt 75 baaspunkti võrra, muutes hoiustamise püsivõimaluste intressimäära pärast kaheksa aastat taas positiivseks (0,75%) ja aidates sellega eurol tugevneda dollari suhtes tagasi üle 1,000 dollari taseme. Turule saadeti sõnum, et inflatsiooni kontrolli alla saamine on praegu prioriteet, olles valmis leppima tagasilöögiga majanduskasvule. Hiljem levis turul info, et EKP nõukogu liikmed on suures plaanis nõus ka järgmisel kuul intressimäära 75 baaspunkti võrra tõstma.

    Pidevad koroonapiirangud survestasid Hiinas tarbimist piisavalt palju, et inflatsioon aeglustus augustis 0,2pp võrra 2,5%, jäädes sellega madalamaks analüütikute prognoositud 2,8%st ja pakkudes keskpangale rohkem stimuleerimise ruumi. Tootjate tasandil aeglustus hinnatõus 4,2% pealt 2,3%le, osutudes nõrgemaks 3,2% prognoosist.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel kõrgemale, kerkides Jaapanis 0,6%, Hiinas 0,7%, Hongkongis 2,5%, Lõuna-Koreas 0,3% ja Austraalias 0,7%. Brenti toornafta kallines 0,8% 89,8 dollarile, Bitcoin rallis 5,9% 20 524 dollarile ja Ethereum suundus 3,7% kõrgemale 1705 dollarile. Unts kulda maksis 1720 dollarit (+0,7%).

    Väga olulisi majandusuudiseid nädala lõppu ei jää, kui Euroopas selguvad Prantsusmaa ja Hispaania juulikuu tööstustoodangu muutused ning Kanadas avaldatakse augustikuu tööturu raport.

    09.45 Prantsusmaa tööstustoodang (juuli)
    10.00 Hispaania tööstustoodang (juuli)
    15.30 Kanada tööturu raport (august)
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse toodang kahanes juulis 1,6% võrreldes juuniga (oodati -0,5%) ja kasvas mullusega võrreldes 0,2%.
  • BofA andmetel voolas 7. septembril lõppenud nädalal globaalsetest aktsiafondidest välja 14,5 miljardit dollarit, mis tähendab seda, et kumulatiivselt pole kapitali sissevoolu nähtud sisuliselt veebruarist alates.

    * Mass inflow to stocks between Nov 2020 and Feb 2022 has ended with no inflows to stocks in the past 6 months, strategists led by Michael Hartnett write in the note
    * BofA bull and bear indicator back to “maximum bearish” at 0, driven by worsening equity breadth, deteriorating HY and EM debt flows and weaker credit technicals
    ** Extreme bear sentiment/positioning remains most bullish factor for credit/stocks, Hartnett says.
  • "Erko Rebane"
    BofA andmetel voolas 7. septembril lõppenud nädalal globaalsetest aktsiafondidest välja 14,5 miljardit dollarit, mis tähendab seda, et kapitali sisse voolu pole nähtud sisuliselt veebruarist alates.

    * Mass inflow to stocks between Nov 2020 and Feb 2022 has ended with no inflows to stocks in the past 6 months, strategists led by Michael Hartnett write in the note
    * BofA bull and bear indicator back to “maximum bearish” at 0, driven by worsening equity breadth, deteriorating HY and EM debt flows and weaker credit technicals
    ** Extreme bear sentiment/positioning remains most bullish factor for credit/stocks, Hartnett says.


    Kas kellelegi veel tundub imelik, et pärast sellist outflowed aktsiaturg ikka veel suht tugevana tundub? Mis on mõjutaja?
  • Mis võiks edasi saada?
    Kõige olulisem ongi teisip. CPI data. Turg ootab/on valmistunud selleks. Give me the beer please"!
    Setup on loodud.

    Mis siis tuleb?! Euroopa infla kalopeerib ja nüüd peaks küll peak olema. Energia tuleb ka Euroopas alla. Tarbija pole enam nõus, rib eye oli Kaupsis juba 46euri...ei olnud 30 nagu enne sõda...46 oli. Praed ära 400gr, oleks puhtalt proteiini eelarve 20eur persoon. No EI...isegi, kui tüümian-rosmariin, palsamico, worschester, sool -pipar, chlli ja pruun suhkur kooslus mõjub sellele kooslulsele meeldivalt. See hind ei ole enam vastuvõetav! Andke andeks tootjad, Kohupiim annab ka valku.

    USAs on pikalt energia alla tulnud, rent veel peab. Seega, kui keegi peaks meele kohale kuuli panema, siis pakuks, et tuleb alla. Esmasp turg miinuses, ja teisip siis CPI ralli. See toetaks lihtsalt teesi, et 16-17 juuni põhi peab.

    KUI peaks minema vastupidi, siis on tõesti jama, ja turu struktuur murtud.

    Ainus nõrk komponent on lähituleviku väga nõrk E. Mõneks ajaks, krt seda teab, ikka tuleb mingi üllatus nurgast, mida jagab vbl. ainult 5% ära. Muidu ei saakski turg sellisel printsiibil toimida. Ainus pääse on vaadata signaale, mida turg ise jagab, seal on hea interpreteerimise korras väga korralik annus infot sees.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon