Börsipäev 19. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3414 tehingut ning käive oli 1,296 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 656 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 622 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2176 ning 1159.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Baltic Horizon Fondi BHF osaku puhasväärtus oli augusti lõpu seisuga 1,1224 eurot osaku kohta ehk see kasvas võrreldes eelneva kuu lõpu seisuga 0,84% ning fondi kogu puhasväärtus suurenes 134,3 miljoni euroni. Puhasväärtuse kasvu kasvu mõjutasid renditegevusest teenitud positiivsed rahavood. Raamatupidamislik puhasväärtus ilma edasilükkunud tulumaksukohustust ja intressiderivatiivide õiglast väärtust arvestamata (EPRA NAV) oli 2022. aasta augusti lõpu seisuga 1,2012 eurot osaku kohta, mis tähendab 0,48% kasvu viimase kuuga.
  • Üleilmse majanduse nõrgenemisest tingitud FedExi kasumihoiatus (kuigi ettevõtte ajalugu viitab ka firmaspetsiifilistele probleemidele) mõjus reedel aktsiaturgude kohal tumeda pilvena. Tänu pärastlõunasele ostuhuvile õnnestus S&P 500 indeksil siiski piirduda lõpuks 0,7% ja Nasdaq 100 indeksil 0,6% langusega. Nädal, mis oli suuresti juhitud oodatust kõrgemaks kujunenud USA augustikuu inflatsioonist ja selle tulemusel kerkinud intressimäära ootustest, lõppes S&P 500 jaoks kokkuvõttes 4,8% langusega. Euroopas lõpetas Stoxx 600 reedel 1,6% madalamal ja jäi kogu nädala lõikes 2,9% miinusesse.

    Michigani ülikooli küsitluse kohaselt paranes USA tarbijate kindlustunde indeks septembris 1,3 punkti 59,5 punktile, jätkates sellega kolmandat kuud paranemist juunis saavutatud andmeseeria rekordmadalalt tasemelt (50,0). Positiivse arenguna alanes lähiaja (ühe aasta) inflatsiooniootus 0,2 protsendipunkti võrra 4,6%le ja pikaajaline (5-10 aasta keskmine) oma 0,1 punkti 2,8%le. Arvestades seda, et viimaste tipud jäid aprilli- ja juunikuusse (vastavalt 5,4% ja 3,1%), siis võib see märkida potentsiaalset pööret inflatsiooniootustes ja vähendada sellega ka keskpanga muret, et kõrge inflatsioon võiks olla püsiva iseloomuga.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel madalamale, alanedes Hiinas 0,4%, Hongkongis 1,0%, Lõuna-Koreas 1,0%, Austraalias 0,1%. Jaapanis oli aktsiaturg püha tõttu suletud. Brenti toornafta kallines 0,5% 91,8 dollarile, Bitcoin langes 4,8% 18 785 dollarile ja Ethereum tuli 4,9% allapoole 1304 dollarile. Unts kulda maksis 1668,9 dollarit (–0,4%).

    Uus nädal algab uudiste osas üsna vaikselt, kui täna selgub vaid Ühendriikide majade ehitajate septembrikuu kindlustunde indeks. Ettepoole vaadates saab nädala suurimaks sündmuseks olema Föderaalreservi 21. septembril lõppev kahepäevane istung, mille raames oodatakse intressimäära kergitamist 75 baaspunkti võrra 3,25-3,0% vahemikku ning signaale rahapoliitika edasise karmistamise vajalikkusest. 75 baaspunkti võrra peaks sel nädalal intressimäära kergitama veel Rootsi keskpank ning 50 baaspunkti võrra Inglise, Šveitsi ja Norra keskpank. Nädala lõppu jäävad erasektori septembri esmased aktiivsusindeksid nii Euroopas kui ka Ühendriikides.

    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (september)
  • RUSSIAN TROOPS STRIKE PIVDENNOUKRAINSK NUCLEAR POWER PLANT (2ND LARGEST IN UKRAINE) - UKRAINE'S ENERGOATOM

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon