Liigu edasi põhisisu juurde

LHV ei toeta Internet Exploreri kasutamist, et kaitsta sind viiruste, pettuste ja teiste ohtude eest. Võid meie veebilehte Internet Exploreriga edasi kasutada, kuid palun arvesta, et kõik ei pruugi ootuspäraselt töötada. Palun kasuta internetipanka sisenemiseks ühte neist tasuta veebilehitsejatest: Chrome, Firefox või Edge.

LHV Pensionifond XL

10%
-10%
10%
10 aasta netotootlus
4
1
7
Riskiklass
19,70%
0%
100%
Investeerib Eestisse
24749
Investorite arv

Sobib kui

  • sul on pensionini jäänud üle 15 aasta,
  • oled valmis riskima keskmisest rohkem,
  • sa soovid kasvatada pensioniks kogutud raha pika aja jooksul.
Selle fondiga on seotud tehing, mis jõustub
Vaata pooleliolevaid tehinguid
Minu portfellis
~
Sissemaksed suunduvad siia
Osakute kogus
Soetushind
Osaku NAV
Kasum/kahjum
Kasum/kahjum
Väärtus kokku

Suurema aktsiaosakaaluga XL

  • XL on LHV kõige äkilisem aktiivselt juhitud pensionifond. See tähendab, et XL investeerib aktsiaturgudele rohkem kui ükski teine LHV aktiivne fond.
  • Kuigi XL tohib paigutada aktsiaturgudele kõik oma varad, eelistame hajutada fondi investeeringuid mitme varaklassi – kinnisvara, erakapitalifondide ja börsiväliste võlakirjade – vahel.
  • XL on juhitud aktiivselt, tänu millele on riskid juhitud ja koguja raha hoitud. Meie investeerimistiim teeb otsuseid põhjaliku analüüsi tulemusena ja majandusolukorrast lähtudes.
...

Kristo Oidermaa

LHV fondijuht

„Fondi XL aktsiaportfelli kokkupanemisele oleme lähenenud temaatiliselt ja valinud välja sektorid, mis on alati pakkunud kiire inflatsiooni ajal head tootlust.“

Turu ülevaade

Suurimad investeeringud

Andmed on toodud 29.02.2024 seisuga

Suurimad investeeringud
German Treasury Bill 1% 15/08/20245,89%
German Treasury Bill 16/10/20245,20%
France Government 2.25% 25/05/20244,14%
France Treasury Bill 30/10/20244,07%
ZKB Gold ETF3,79%
Axcel VI3,41%
AMUNDI EURO STOXX BANKS UCITS ETF2,95%
iShares Gold Producers UCITS ETF2,80%
East Capital Baltic Property Fund III2,15%
Investindustrial VII L.P.2,10%

Suurimad Eesti investeeringud

Suurimad Eesti investeeringud
East Capital Baltic Property Fund III2,15%
Luminor 7.75% 08/06/20271,66%
Baltic Horizon Fund 08/05/281,52%

Varaklassid

Andmed on toodud 29.02.2024 seisuga.

Fondi info

Fondi info
Fondi maht (seisuga 29.02.2024)244 651 130,27 €
FondivalitsejaLHV Varahaldus
Omaosalus fondis530 000 osakut
Depootasu määr0.0427% (maksab LHV)
DepositooriumAS SEB Pank

Sisenemistasu: 0%

Väljumistasu: 0%

Valitsemistasu: 0,6120%

Edukustasu: Edukustasu on 20% fondi tootluse ja võrdlusindeksi positiivsest vahest ning maksimaalselt 2% aastas fondimahust. Edukustasu 2021. a 0,28%.

Jooksvad tasud (sh valitsemistasu): 1,22%

Jooksvate tasude näitaja on hinnanguline, baseerudes kehtival valitsemistasul ning kõigi teiste arvestusse minevate kulude 2023. aasta tasemel. Jooksvate tasude suurus võib aastati varieeruda.

Veebruar 2024: aktsiaturgudel jätkus tugev tõus

Kristo Oidermaa ja Romet Enok, fondijuhid

Veebruaris püsisid turud tõusulainel. Ameerika Ühendriikide S&P 500 indeks kallines kuuga dollarites mõõdetuna 5,2% ja Euroopa Euro Stoxx 50 eurodes mõõdetuna 5%. Sama suund oli arenevatel turgudel: indeks MSCI EM kerkis kuuga dollarites 4,6%. Sealset kasvu vedas suuresti Hiina, mis tõusis pärast pikki langusi kuu jooksul dollarites mõõdetuna 8,4%. Baltikumi OMX Baltic Benchmarki indeks lõpetas veebruari väikese langusega: –1,3%.

Kuu jooksul aktsiaportfellides suuremaid tehinguid ei tehtud. Kõige rohkem aitasid tootluse teenimisele meie portfellides kaasa Euroopa pankade indeks, mis kallines ligikaudu 3%, ja Rootsi ettevõte Lifco, mille väärtus kasvas ligikaudu 8%. Allapoole vedasid tootlust väärismetallide investeeringud, mis odavnesid vahemikus 4…12%. Näeme jätkuvalt head potentsiaali portfelli maavaradega seotud positsioonides, mida toetab sektori struktuurne alapakkumine.

Veebruaris teatas East Capital Real Estate’i fond, et omandab Tallinna külje all Tänassilmas asuva logistikapargi, kus on üüritavat pinda ligikaudu 40 000 ruutmeetrit. Tehingu maht on 42 miljonit eurot, mis on Eesti logistikahoonete müügituru läbi aegade kõige kõrgema väärtusega tehing. Kompleksis on kümme üürnikku, kelle hulka kuuluvad DSV Estonia AS ja Humana Sorteerimiskeskus OÜ. Logistikapark on fondi kümnes ja ühtlasi viimane varaobjekt.

Baltic Horizon Fund teatas suuremahulise ja pikaajalise laenulepingu sõlmimisest Leedus. Tehing tähendab, et ettevõte on kindlustanud suure osa vahenditest, millega maksta tagasi 2023. aasta mais väljastatud võlakirjadega võetud kohustus. Ettevõte maksis esimese osa võlakirjadest meile tagasi juba mullu ja nüüd kaasatud raha viib ettevõtte märkimisväärselt lähemale järgmise osa tagasi maksmisele. Fond on teeninud võlakirjadelt intressi väärtuses euribor + 8%, millele lisanduvad varasema lunastuse preemiamaksed.

Jaanuar 2024: arenenud riikide aktsiaturgudel jätkus tõusulaine

Kristo Oidermaa ja Romet Enok, fondijuhid

Jaanuarikuu oli arenenud turgudel positiivne. Ameerika Ühendriikide S&P 500 indeks tõusis dollarites 1,6% ja Euroopa Euro Stoxx 50 eurodes mõõdetuna 2,9%. Arenevatel turgudel oli pilt negatiivsem: üldisem indeks odavnes dollarites 4,7%. Seda vedas allapoole peamiselt Hiina (dollarites mõõdetuna langes kuuga 10,6%), kus sentiment on jätkuvalt kehv. Baltikumi OMX Baltic Benchmarki indeks jaanuaris peaaegu ei muutunud.

Kuu jooksul müüsime pensionifondidest ära uraanihinda peegeldavad Yellow Cake’i aktsiad ja suurendasime oma positsiooni kaevandusettevõttes Glencore. Jaanuari tootlusse andiski tugevama panuse Yellow Cake, mille aktsia tõusis 17%, ja Ameerika Ühendriikide meditsiiniettevõte Stryker, mis kallines 14%. Enim jäid miinusesse meie kullakaevandusettevõtted, mis odavnesid vahemikus 9…12%.

Seoses ärevate aegadega majanduses ja geopoliitikas näeme häid võimalusi endiselt toormetega seotud positsioonides. Seda toetab ka sektori laiem alapakkumine.

Jaanuaris sõlmis erakapitalifond Investindustrial lepingu, et omandada 70% ettevõttest Fassi. Itaalia juurtega pereettevõtte hinnanguliseks väärtuseks kujunes rohkem kui 700 miljonit eurot. Fassi toodab tõsteseadmeid maantee- ja maastikusõidukitele, mida kasutatakse metsanduses, taaskasutuses, teede puhastamisel, jäätmekäitluses ja ehituses. Ettevõtte peamised eksporditurud on Prantsusmaa ja Saksamaa, mis moodustavad peaaegu kolmandiku koguturust ning koos Euroopa Liidu teiste liikmesriikidega on nende osakaal 40% juures. Fassil on oma segmendis Euroopas korralik positsioon ja plaan on seda tugevdada nii Ameerika Ühendriikides kui ka mujal maailmas.

Võlakirjaportfellis allkirjastasime muudatused Sunly väärtpaberite tingimustes. Pärast meie fondide investeeringu tegemist 2020. aasta sügisel on ettevõte kiiresti kasvanud ja selle rahastamiseks on kaasatud ka suures mahus lisakapitali investoritelt. Nüüd leppisime kokku muudatustes, mille alusel muu hulgas makstakse meie võlakirjad tagasi plaanitust varem ehk selle aasta septembri lõpuks. Seni teenib võlakiri edasi 8% intressitootlust.

Detsember 2023: ostsime energiaettevõtete aktsiaid

Kristo Oidermaa ja Romet Enok, fondijuhid

Aasta lõppes turgudel positiivse kuuga. USA S&P 500 indeks tõusis dollarites kuuga 4,4% ja Euroopa Euro Stoxx 50 eurodes 3,2%. Dollarites mõõdetuna kallinesid arenevad turud 3,7%, kuid selle turu suurim liige Hiina kaotas väärtust 2,6%. Baltikumi OMX Baltic Benchmarki indeks püsis aasta viimasel kuul peaaegu muutumatu, tõustes 0,3%.

Kuu jooksul ostsime fondidesse energiapositsioone TotalEnergies ja Occidental Petroleum Corp, millest esimene on Prantsusmaa ja teine Ameerika Ühendriikide naftakompanii. Müüsime osa uraani hinda peegeldavat Yellow Cake’i, sest uraani hind on alapakkumise tõttu järsku tõusnud.

Meie aktsiaportfellides olid detsembris suurimad panustajad vasega seotud investeeringud, mis kallinesid 3,5...7%. Veel andsid tootlusse märkimisväärse osa Lifco (10,4%), Volkswagen (7,5%) ja DSV (12,4%). Kõige rohkem odavnesid sel kuul fondi energiaga seotud väärtpaberid, mis kaotasid väärtust 2…8%, aga ka Hiina konglomeraat Tencent (–9,4%), mille languse põhjustas Hiina riigi soov kehtestada videomängudele uusi piiranguid.

Seoses ärevate aegadega majanduses ja geopoliitikas näeme endiselt häid võimalusi toormetega seotud positsioonides. Seda toetab sektori laiem alapakkumine.

Detsembris omandas fond East Capital Real Estate Riias Rimi Baltikumi põhilise logistikakeskuse koos peakontoriga, mille suurus on 94 000 ruutmeetrit. Logistikakeskus asub kiiresti arenevas piirkonnas, kuhu on rajatud palju uusi elamuid ning hiljuti avati seal Ikea kaubamaja ja Saga kaubanduskeskus. 2020. aastal läbis Rimi logistikakeskus ulatusliku renoveerimise, mille käigus parandati energiatõhusust. Katusele on plaanis paigaldada 2 MW suurune päikesepark. Tehingu väärtus oli 83 miljonit eurot ja see oli ühtlasi möödunud aasta suurim kinnisvaratehing Baltimaade logistikasektoris.

Võlakirjaturgudel püsis detsembris ootus, et Euroopa Keskpank hakkab inflatsioonisurvet võitma. See võiks tähendada intresside langust lähitulevikus ja koos sellega võlakirjade hinnatõusu. Nii tõigi meie möödunud aasta üks olulisimaid võlakirjainvesteeringuid – Volkswageni ülipika tähtajaga võlakirjad – kuuga erakordse, üle 7% tootluse.

Uued rekordid aktsiaturgudel
Andres Viisemann, LHV pensionifondide juht

Maailma suurimatel aktsiaturgudel on jätkunud möödunud aasta oktoobris alanud tõusutrend, tehes läbi uue kiirenduse ja saavutades sellega uued rekordilised tasemed. Minu jaoks on üleilmsetel aktsiaturgudel aga kõige suuremaks sündmuseks olnud Jaapani aktsiaturge kajastava Nikkei 225 indeksi võimas tõus.

Kas teadsid, et sarnaselt investeerib ka LHV III samba fond Aktiivne III?

Vaata lisaks

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon