Moodsad maailmahuku kuulutajad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Moodsad maailmahuku kuulutajad

Margus Järv

11.01.2001 12:10

Eestis asutati Rooma Klubi Eesti ühendus

Maailmamajandus kasvab, kuid mis on kasvu hind?

Vaatamata arenenud maade tohutule rikkusele on neil ka probleeme, nagu vägivald, varastamine, lahutused, narkomaania.

Küsimus: Milliseks muudab majanduskasv keskkonna, kas loodus peab vastu majanduskasvule, sest loodusressursid on ju piiratud?

Rooma klubi on aastaid nendele küsimustele vastust otsinud. Mõnikord on püütud maalida ühendusest pilti kui maailmalõpu ennustajatest, tegelikult on nad pidevalt otsinud võimalusi korrladada Maa arengut nii, et hoida ära katastroof.

Rooma klubi sai alguse omapäraselt tuntud Itaalia ärimehe Aurelio Peccei, üks FIATi autotehase loojaid, algatusel. Peccei oli edukas ärimees, kuid nägi ohte mida tehnoloogia ja teaduse kiire areng põhjustada võiks. Esimese ohtuennustava kõne pidas Peccei 1967.aastal Ladina-Ameerikas. Tema tuttav Alexander King, inglise teadlane, jagas itaallase muresid.

Peccei ja King olid üksikud hundid pärastsõjaaegse majandusliku õitsengu tingimustes. Valitses arvamus, et 30-ndate aastate suur depressioon on võimalik ära hoida riigi kiire sekkumise korral. Mõlemad, kapitalistid ja kommunistid, ei pidanud võimalikuks keskkonnakriisi. Kapitalistide arvates paneb turg kõik paika - väheneva ressursi hind tõuseb ja tarbimine väheneb. Kommunistide arvates lahendab kõik probleemid Marxi õpetus.

Peccei ja King polnud Marxi ja marketi õpetusega nõus ning asutasid Rooma Klubi. Rooma Klubisse kuuluvad tuntud ühiskonnategelase: teadlased, ärimehed ja politikud. Liikmete arvu on püütud alla saja hoida. 1972.a. avaldas Rooma Klubi raporti, mis on tuntud Kasvu piiride nime all.

Kompuutri abil modelleeritud pilk tulevikku ennustas hukku nii kapitalistidele kui kommunistidele.

Rooma Klubi  raportist ajendatuna sündis roheline liikumise, kuid Rooma Klubil on ka vaenlasi, põhiliselt usuringkondades. Roma Klubi süüdistati maltusiaanlikes ennustustes, mis ei lähe täide. Thomas Malthus oli XVIII ajandi lõpus elanud mõtleja ja makroökonoomika rajaja, kes näitas oma teoses, et rahvastiku kasvades väheneb inimkonna eluruum ja toiduvarud.

Kuid Rooma Klubi on rohkem kui lihtne maltusiaanlus. Nad pöörasid esmakordselt tähelepanu inimkonna energiaprobleemidele ja näitasid vajadust toota väiksema energiaga rohkem kaupu ning kasutada energiaalllikatena taastuvaid ressursse nagu näiteks päikeseenergia.

90-ndate aastate alguses avaldas klubi raporti kuidas tehnoloogiline revolutsioon suurendab tööpuudust, tööstusrobotid jätavad inimesed tööst ilma.

Rooma Klubi aruandeid on alati saatnud kriitika ja meelepaha - rahvale ei meeldi sünged ennustused.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon