Arne Alsin: parimad aktsiad 2010. aastaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arne Alsin: parimad aktsiad 2010. aastaks

Nelli Janson

04.01.2010 10:45

Uus aasta on alanud ja investoritel on viimane aeg enda jaoks paika panna nimekiri aktsiatest, mis käesoleval aastal huvi võiksid pakkuda ja kuhu ka investeerida tasuks. Et otsustamine lihtsam oleks, tulevad taaskord appi inimesed, kellel seljataga pikk ja edukas investeerimiskogemus.

Alljärgnevalt toon teieni Arne Alsini, kes on Alsin Capital Management`i president ja fondijuht, kümme lemmikaktsiat, mis ta on oma 2010. aasta Top 10 nimekirja investeerimishuviliste jaoks välja valinud. Arne Alsin tutvustab oma ideesid veebilehel Realmoney.com ja kindlasti väärib märkimist ka tema möödunud aasta aktsianimekiri. Oma 2009. aasta nimekirja pani ta kokku aktsiatest, mis olid oma hinnas kukkunud vähemalt 75%. Osaliselt küll tingituna tugevast pulliturust oli tema valitud aktsiate tootlus siiski muljetavaldav - Alsini valikud tõusid 104% võrreldes S&P 500 28%-ga. Teiste hulgas kuulusid Alsini 2009. aasta väljavalitud aktsiate hulka ka Expedia (EXPE), Harman (HAR), CarMax (KMX) ja Atlas Air Worldwide Holdings (AAWW).

Käesoleva aasta kohta ütleb Alsin, et tulemas on teine järjestikune pullituru aasta ning aktsiate valikul tuleks tähelepanu pöörata ühele väikesele, kuid olulisele tõsiasjale; kui karuturul osad aktsiad said ainult natukene pihta, siis mõned aktsiad kukkusid sõna otseses mõttes puruks. Vaatamata sellele, et turg rallis 2009. aastal päris korralikult, siis nii mõnedki aktsiad on hetkel ikka veel sellisel tasemel, mis lubab oletada, et aktsial on veel varuks olulisel määral taastumisruumi.

Allolevast tabelist võib näha Alsini 2010. aasta aktsiate Top 10:

Metro Bancorp (METR)

Alsini sõnul kardavad kõik nii siin kui sealpool Linnuteed väikeste pankade aktsiaid, kuid seda paremini tõmbavad väikepangad ligi allahinnatud aktsiate otsijaid. Alsini silmis on METR eriti huvitav just tolle pikaajalise kasvupotentsiaali tõttu. Enamus selle panga juhatusest on tulnud Commerce Bank-st, mis kasvatas oma turuväärtust 15 aasta jooksul $200 miljonist kuni $4 miljardini. Metrol on suurepärane võimalus haarata endale rohkem turgu ja edu korral pakuks investoreile soliidset tootlust.

Liz Claiborne (LIZ)

Selle firma puhul ei tekkinud Alsinil kahtlustki, kas valida seda oma Top 10-sse või mitte. Firma on väärt märksa rohkem kui praegune $380 miljoniline turuväärtus. Alsin usub, et aasta lõpuks tõstab müügi suurenemine turuväärtuse vähemalt $1-1,5 miljardini, mis teeks aktsiahinnaks $10-15.

Smart Balance (SMBL)

Kuigi toiduainetetööstus on teada kui aeglase kasvuga sektor, siis ka siin on aeg-ajalt võimalik leida mõni hea kasvuaktsia. Ettevõte on alates 2005. aastast oma müüki kasvatanud $99 miljonilt $240 miljonini. Firma CEO Steve Hughes on toiduainetetööstuses ennegi head tööd teinud, olles Healthy Choice kaubamärgi turuletoojate meeskonna juht ning kasvatas käibe $1 miljardini ainult nelja aastaga.

Firmal on paari järgmise aasta jooksul turule tulemas mitmed uued tooted. Varsti on üle maailma lettidele jõudmas Smart Balance piim, mis on uus südamesõbralik tervisetoode ja läbinud mitmeid sellekohaseid teste ning saanud ohtralt ka kiitvaid hinnanguid. Väga huvitav on ka Smart Balance`i ärimudel. Kuna firma ostab tootmisteenust sisse, siis see võimaldab ettevõttel koguda suurel hulgal vaba raha ning lubab omakorda juhtkonnal keskenduda innovatsioonile ja turundusele.

Alsini arvates duubeldab ettevõte järgmise kolme aasta jooksul oma müüginumbreid ja investorid peaksid väga rahul olema, kui nad saavad aktsiad soetada $5 kandis, kuna tema arvates on SMBL aktsiad juba praegu väärt $8-10.

Huntsman (HUN)

Lausa põrgu pääses valla, kui Apollo omanduses olev Hexion Specialty Chemicals teatas 2007. aasta suvel, et ta võtab hinnaga $28 aktsia eest üle Huntsmani. Kuid Huntsmani äri lõi kõikuma, kui Apollo hiljem teatas, et ikka ei vii ülevõtmistehingut lõpuni. Sellele teadaandele järgnesid mitmed kohtuasjad, mistõttu oli Apollo lõpuks sunnitud Huntsmanile maksma kuni $1,5 miljardit kahjutasu ärajäänud tehingu pärast.

Tänaseks on Huntsmani äritegevus stabiliseerunud ning tänu täiendavale rahasüstile on neil ka märgatavalt paranenud bilansileht, kus istub $1,6 miljardit vaba raha. Alsini arvates on firma väärt vähemalt $5 miljardit, mis teeks aktsiahinnaks $22.

Leucadia National (LUK)

Alsini sõnul on selle firma puhul tegemist nii keeruka ja kirju äride struktuuriga, et detailidesse süvenemisel võib sinna detailidesse lihtsalt ära uppuda. Kuid lihtne ja huvitav osa antud ettevõtte puhul on see, et tegemist on Berkshire Hathaway`ga sarnase firmaga, mis on juhitud tugeva investeerimiskogemusega juhtide poolt, kelle tulemused kapitali paigutamise osas on olnud muljetavaldavad.

LUK-le kuulub 9,9% Fortescue Metals Group'ist (FMG, mis kaupleb Austraalia börsil), 30% Jeffries Group'ist (JEF) ja 25% AmeriCredit'ist (ACF). See on ainult väike osa firmale kuuluvatest varadest. Kuna firma tegevus on seotud erinevate toorainetega, siis toorainete hind dikteerib suures osas ka aktsia hinna liikumise ja Alsini arvates on aktsia väärt $35-55.

NCR (NCR)

Alsin ütleb, et NCR näol on tegemist tõelise pärliga: firmal on palju vaba raha ja mitte ühtegi võlga, üks turuliidreid arenevas sularahaautomaatide ja iseteeninduse tehnoloogia sektoris ning aktsia on tugevalt alahinnatud, kuna asja tuumani jõudmine nõuab lisatööd.

Nagu paljude firmadega, korralik analüüs algab olulise eristamisega ebaolulisest. Pole vaja väga sügavale kaevuda taipamaks, et ettevõte sissetulek on pärsitud alafinantseeritud pensionifondist. Seega ei võta ka kaua aega mõistmaks, et pensionifondi kohustus pole suur probleem ja intressimäärade tõus kustutaks kohustused kuna pensionifondi diskonteerimismäär muudetaks sellevõrra ülespoole.

Alsin ütleb, et kui ta peaks ainult ühe aktsia valima, mis tema arvates pakuks kõige paremat investeerimisvõimalust, siis selleks aktsiaks oleks NCR. Aktsia võimalusi varjutavad asjaolud kaovad varsti ja Alsin näeb aktsiat kauplemas $18-$20 kandis.

MEMC Electronic Materials ( WFR)

Aktsia on oma kahe aasta tagusest $90 tasemest kukkunud $12 kanti, mis annab investoritele suurepärase võimaluse investeerida ränipaneele tootvasse firmasse. Hiljuti ostis WFR ära ühe suurima päikeseenergia tootja Põhja- Ameerikas (SunEdison) ja nüüd on MEMC üks olulisemaid tegijaid päikeseenergia sektoris. Kui arvestada ainult põhiäri, siis tagasihoidliku eelduse põhjal aktsia liikumine $20 tasemeni ei tohiks kedagi üllatada, aga lisades veel päikeseenergia osa, võib aktsiast saada tõeline rakett.

Manitowoc (MTW)

Alsin on seda aktsiat eelnevalt juba soovitanud kolm korda ja teeb seda nüüd ka neljandat korda. Ta on endiselt veendunud, et aktsia on väärt vähemalt $20. Aktsia ootab üles ostmist paremate tulemuste ootuses ja paremad tulemused on juba teel. Ümberkorraldatud kulustruktuur peaks väljenduma ka kasumikasvus isegi siis, kui majandus jääb endiselt nõrgaks.

KHD Humboldt Wedag (KHD)

Aktsia on oma kahe aasta tagusest $43 tasemest kukkunud $12-ni. Alsini sõnul on see firma investoritele turvaline võimalus võtta osa infrastruktuuride arendamisest arenevatel turgudel. KHD pakub inseneriteavet ja muid teenuseid tsemenditööstuses peamiselt Ida-Euroopas, Aasias ja Lähis-Idas.

Investorid võiksid oodata aktsia liikumist vähemalt $20-ni ja pole ka võimatu, et aktsia taastub täielikult oma paari aasta tagusele tasemele.

Legg Mason (LM)

LM puhul on Alsin veendunud, et aktsia on väärt vähemalt kaks korda nii palju kui hetkehind $29. Sellise varahaldusfirma nagu Legg Mason`i väärtust pole raske välja arvutada. Varahaldusfirmade väärtust arvestatakse 2%-3% hallatavatest varadest. Kasutades konservatiivset 1.5%, siis LM $700 miljardi suurused varad on väärt $10,5 miljardit või $65 aktsia kohta.

Kuna investorite investeerimisstiilid ja riskitaluvus on erinev, siis Alsini nimekirjast leiab igat liiki investor endale midagi meelepärast.

Neile, kes on üsna konservatiivsed ja madala riskitaluvusega, soovitab Alsin panustada KHD Humboldt Wedag'i (KHD), NCR'i ( NCR) ja Legg Mason'isse (LM). Kuigi investeerimisega kaasneb alati risk, siis ülaltoodud aktsiatesse investeerimisel on Alsini sõnul võimalus kaotada kogu oma kapital üpriski nullilähedane. Nimetatud firmadel on tugev bilansileht ning vaadates litsentside kestvust, võimet genereerida vaba raha ning raamatupidamisliku väärtuse ja turuhinna vahet, siis on need valikud igati sobivad konservatiivsetele investoritele.

Agressiivsema lähenemisega investoritele soovitab aga Alsin MEMC Electronic Materials'i (WFR) ja Liz Claiborne'i (LIZ). Need aktsiad on oma 2007. aasta tippudest kõige rohkem kukkunud, vastavalt 87% ja 90%. Alsini sõnul piisab nii rängalt kukkunud aktsiatel kas või osalisest taastumisest, et oma investoritele korralikku tootlust pakkuda.

Neile, kes otsivad kaitset inflatsiooni eest, soovitab Alsin Leucadia National (LUK)-i, kuna ettevõtte investeeringud on lõviosas väga inflatsioonitundlikud, koosnedes nii kaevandustest ja metallidest kui ka teistest varadest.

Investorid, kes on harrastanud traditsioonilist „osta-ja-hoia" investeerimist, on pidanud viimase kümne aasta jooksul üsna palju pettumusi üle elama, kuna vana hea investeerimisviis pole ennast enam õigustanud. Tänase logiseva majanduse taustal on antud investeerimismoodus veelgi vähem ahvatlevam. „Osta-ja-hoia“ investeeringu jaoks on ideaalne firma, mis pakub aastast aastasse pidevat kasvu ja paraku on taolist ettevõtet tänapäeval üsna raske leida. Alsini poolt pakutud nimekirjas leidub siiski kaks sellist haruldust: Smart Balance (SMBL) ja Metro Bancorp (METR). Mõlemad ettevõtted on võimelised järgnevate aastate jooksul pakkuma 15% kasvu aastas. Kombineerides selle näitaja faktiga, et mõlemad aktsiad on ka madala valuatsiooniga, siis võivad need firmad aastateks pakkuda rõõmu just „osta-ja-hoia“ investeerimisstiilile truuks jäänud investoritele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon