Põhjapoolkera karm talv tõstab nafta, gaasi ja söe hindu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põhjapoolkera karm talv tõstab nafta, gaasi ja söe hindu

Joel Kukemelk

06.01.2010 14:15

Sel talvel on mitme aastakümne külmarekordeid sündinud nii Venemaal, Hiinas kui ka Lääne-Euroopas. Lisaks koolide sulgemisele ja väljas liikumise ebamugavustundele toob see kaasa aga oluliselt suurema energiavajaduse, mis on aidanud kaasa nafta, gaasi ja kivisöe hinnarallile.

Ekstreemseid ilmauudiseid on viimasel ajal olnud tavapäratult palju. Venemaal püstitati külmarekordeid juba detsembris ning Moskvas tunnistati viimase 130 ilmavaatluse-aasta suurimat lumekogust. Prantsusmaa ja Suurbritannia vahel sõitvad eurotunneli rongid olid külma ilma tõttu enne jõule sunnitud mitmeid päevi oma sõite tühistama. Hiinas möllanud lumetormid on sundinud sealset valitsust rakendama lumekoristuseks erimeetmeid ja kümneid tuhandeid ajutisi töötajaid ning tänahommikune ca -20 kraadine ilm Pekingis on viimase mitme aastakümne külmim. Tohutu elektrinõudlus kodude kütmiseks on Hiinas kaasa toonud katlamajade söevarude vähenemise kriitilise piirini ning maagaasivarude suurema impordinõudluse.

Eile andis Suurbritannia ilmateenistus välja kõrgeima kategooria ilmahoiatuse, kuna kardab ca 20 sentimeetrilise lumevaiba saabumist riigi erinevatesse osadesse ning praegused ilmamudelid ähvardavad järgmisel nädalal kohati kuni -20 kraadilise rekordkülmaga. Seetõttu on valitsus palunud elektritarbimist võimaluse korral igati piirata, et kõigil inimestel oleks võimalik toad soojana hoida. Lisaks on praegused külmad ilmad USAs Florida osariigis ähvardamas sealset apelsinisaaki. Laupäeva ööseks Florida osariigis asuvasse Orlandosse lubatav kuni -4 kraadi ähvardab lüüa ka selle päeva ajaloolist külmarekordit või siis jõuab sellele igaljuhul väga lähedale.

Kuna naftahind on viimastel päevadel kerkinud ka üle $80 piiri barrelist (hetel ca $82 barrelist), on selge, et lähiajal on lisaks äsjanähtud aktsiisitõusule ka Eestis oodata bensiini- ja diisliliitri taaskordset hinnatõusu. USA suuremad analüüsimajad on äsja välja tulnud ka prognoosidega, mille järgi nafta hinnalangust aasta jooksul ette ei nähta, pigem jätkab energia kallinemist.

Naftahinna graafik (võimalik seda reaalajas jälgida siit):

USA suuruselt teine maagaasitootja Chesapeake Energy (CHK) on korduvalt rõhutanud, et 2009. aasta suvel ülimadalale langenud maagaasihinnad on tuleviku energiavajaduste rahuldamise võimalusi oluliselt halvendamas, kuna iga nädalaga jäi aktiivseid gaasiplatvorme järjest vähemaks. Tänane olukord on aga selline, et keskmisest kõrgemad maagaasivarud peaksid karmi põhjapoolkera talve, väheste puurtornide ning taastuva globaalmajanduse toel jõudma USAs juba selle aasta kevadeks möödunud aasta kevade tasemele ning 2010. aasta sügiseks peaksid need olema juba eelmise aastaga võrreldes olema väga oluliselt allpool.

Maagaasivarude kiire langus on näha alloleval graafikul (punane joon kajastab hetke reaalseid varusid ning hall vahemik viimase 5 aasta keskmist): 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon