Jaemüüjad ootavad rasket aastat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Jaemüüjad ootavad rasket aastat

Mikk Taras

07.01.2010 10:55

Jaemüüjad alustasid sellel nädalal jõulumüügi tulemuste raporteerimist. Esimesed tulemused on küll head, kuid analüütikuid üllatavad jaemüüjate pessimistlikud 2010. aasta prognoosid.

Eile ja täna teatasid Suurbritannia suurimad jaemüüjad viimastest müügitulemustest – hoolimata suurest tööpuudusest ja tarbijate võlakoormusest näitas jaemüük lõpuks ometi võrreldes eelmise aastaga positiivseid kasvunumbreid. Jaemüüjate aktsiad liikusid heade tulemuste peale Londoni börsil siiski järsult allapoole, kuna ettevõtete 2010. aasta väljavaade on üllatavalt negatiivne.

Teisipäeval teatas Briti suuruselt teine rõivaste jaemüüja Next, et viimase 22 nädalaga on müük poodides, mis on olnud avatud vähemalt aasta, kasvanud 1.6% võrra. Nexti tegevjuht S. Wolfson hoiatas siiski, et järgmised kuus kuud võivad tulla viimastest hullemad. Wolfsoni sõnul peab Suurbritannia valitsus tõstma makse, et eelarvedefitsiiti vähendada, mis teeb tarbijate olukorra 2010. aastal raskeks. Nexti aktsia kukkus pessimistlike prognooside peale mitu protsenti allapoole.

Kolmapäeval teatas rõiva- ja toiduainete jaemüüja Marks&Spencer (M&S), et viimases kvartalis (lõppes 26.12) suudeti esimest korda müügitulusid viimase kahe aasta jooksul tõsta. M&Si käive poodides, mis on olnud avatud vähemalt aasta, kasvas 0.8% võrra. Kuigi tegu polnud halbade tulemustega, ootasid analüütikud viimases kvartalis 1.2% müügitulude kasvu, mistõttu liikus M&Si aktsia tulemuste peale rohkem kui 5% allapoole.

Marks&Spencer (sümbol MKS.L)

BofA Merrill Lynch analüütikud langetasid sellel nädalal mitmete Suurbritannia jaemüüjatele ostusoovitusi (Marks&Spenceri ostusoovitus langetati neutraalse peale). Kuigi analüütikud ootavad 2009. aasta jõulumüügist positiivset üllatust, nähakse 2010. aastal mitmeid esilekerkivaid probleeme. Eelmisel aastal aitasid võlgades tarbijaid madalad intressimäärad, käibemaksu langetamine ja soodustused autode ostmisel. Kuna 2010. aastal on pigem oodata intressimäärade tõstmist ja valitsus peab eelarvedefitsiidi vähendamiseks makse kergitama, siis on raske näha, mis Suurbritannias sellel aastal jaemüüki kõrgemale lükkab. Jaemüüki suudaks aidata olukorra paranemine tööturul, kuid seda oodatakse pigem 2011. aastal. BofA Merrill Lynchi hinnangul suutsid Briti poliitikud jaemüügi languse eelmisel aastal edukalt edasi lükata ja positiivne momentum peaks sektorist sellel aastal kaduma. Londoni börsil tõusid jaemüüjate aktsiad eelmisel aastal 76%-i ja arvestades ettevõtete pessimismi selle aasta suhtes, tõotab 2010. aastal sektori aktsiate jaoks märgatavalt kehvem tulla.

Kolmapäeval avaldatud Nationwide'i tarbijausalduse indeksi tegi detsembris viimase aasta suurima kukkumise, mis kinnitab, et britid on muutunud 2010. aasta suhtes närviliseks. Briti majapidamiste võla ja sissetulekute suhe tõusis 2008. aastal 167% peale SKPst, mis on tööstusriikide seas suurim võlakoormus. Pärast kuut kvartalit säästmist on majapidamiste võla ja sissetulekute suhe kukkunud 150% juurde, mis on märgatav paranemine, kuid jätab selleks aastaks küllaga ruumi võlakoormuse edaspidiseks vähendamiseks

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon