Rosenberg jätkab vastuvoolu ujumist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rosenberg jätkab vastuvoolu ujumist

Mikk Taras

19.01.2010 17:42

Kui liiga palju inimesi jookseb paadi ühte äärde, siis on tavaliselt tulemuseks kummuli käimine. Samasugune oht eksisteerib ka aktsiaturgudel, kus investorite meeleolu kaldub aeg-ajalt liigselt ühte äärmusesse.

Ajalooliselt on olnud parimad investeerimisvõimalused olukordades, kus optimism või pessimism aktsiaturgudel on saavutanud erakordse taseme. Sellest järeldub omakorda, et see on õige aeg tegutsemaks risti vastupidi konsensusele. Aktsiaturgude meeleolu jälgimiseks on sadu erinevaid indekseid, mille äärmustesse liikumisi kasutatakse märguandena vastuvoolu ujumiseks. Üks levinud indeks, millega jälgitakse aktsiaturgude meelolu on CBOX Volatility Index (VIX), mis on tuntud ka hirmuindeksina. VIX mõõdab turu ootusi volatiilsuse suhtes ja kui indeks kerkib näiteks 30 punktist kõrgemale arvatakse sageli, et investorite hirm (teadmatus) on suur ja vähesed soovivad aktsiaid soetada. Praeguse kriisi käigus saavutas VIX tipu 2008. aasta lõpus, püsis märtsis 50 punkti juures ja on seejärel järsult allapoole liikunud.

Allikas: Bloomberg (VIXi saab vaadata siit)

Sellel aastal on VIX 20 punktist madalamale liikunud, mis on paljude seas tekitanud küsimusi, kas investorid ei ole majanduskasvu taastumise suhtes liiga optimistlikuks muutunud? Goldman Sachs nõnda ei arva ja analüüsimaja #1 kauplemisidee 2010. aastaks ongi just VIXi vähenemisele panustamine, mis on ajalooliselt olnud 15-17 punkti vahemikus.

Meeleolu aktsiaturgudel mõõdavad otseselt ka erinevad investorite ja analüütikute seas korraldatud küsitlused, mis näitavad hetkel samuti erakordset optimismi tuleviku suhtes. Investors Intelligence’i poolt läbi viidava küsitluse järgi on optimistide ja pessimistide suhe tõusnud vaieldamatult viiimaste aastate kõrgeimale tasemele:

Allikas: Market-Harmonics (küsitlust saab vaadata siit)

Bloombergi koostatud küsitluse järgi soovitavad analüütikud hetkel 60.5% oma varadest aktsiates hoida. Kui eelmise aasta alguses langetasid analüütikud peaaegu igal nädalal aktsiate osakaalu soovitust, siis aasta teises pooles on soovitatud aktsiad üha rohkem osta (optimism on väga järsult tõusnud detsembris):  

Allikas: Bespoke Investment Group

Investors Intelligence’i ja Bloombergi küsitlusi vaadates tekib taas kartus, kas meeleolu turgudel ei ole liiga optimistlik? Kuna aktsiaturud on pool aastat järjest ülespoole liikunud, siis tundub vältimatu, et ühel hetkel soovivad investorid kasumeid lukustada ja turgudelt lastakse õhku välja. Kuna olukord maailmamajanduses paraneb, siis ei karda keegi veel väga suurt kukkumist. Samuti kauplevad aktsiaturud jätkuvalt 30% madalamal 2007. aasta tippudest, mistõttu arvatakse, et enne korrektsiooni teevad turud veel korraliku tõusu. Erineval arvamusel on aga üks väheseid allesjäänud pessimiste David Rosenberg (endine Merrill Lynchi strateeg, kes suundus 2009. aastal Gluskin Sheff'i), kelle sõnul näitab hästi Shilleri P/E, et aktsiaturud on juba praegu väga kallid (loe pikemalt siit). Rosenberg võtab oma nägemuse kokku järgnevalt:

The problem is that all this fiscal largesse, intervention and incursion cannot go on indefinitely because there are limits to what the taxpaying public will support in terms of policy. Trying to get people to buy a home when the homeownership rate is still well above the long run average; trying to spur auto consumption when 20% of the households in the U.S.A. are already a three-car family — these policies aimed at reviving a defunct cycle of over consumption is starting to be viewed as a colossal waste of taxpayer money.

Mikk Taras




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon