5 aktsiat, mida Buffett ostaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

5 aktsiat, mida Buffett ostaks

Joel Kukemelk

20.01.2010 09:05

Maailma ühe rikkaima mehe Warren Buffetti väärtusaktsiatele kontsentreeritud pikaajaline investeerimisstrateegia on inimesi ikka ja jälle läbi aastate paelunud. Põhjus on lihtne – Buffetti investeerimisaastad on tõestanud, et see töötab.

Buffetti poolt juhitud investeeringutega tegelev Berkshire Hathaway on viimase 32 aasta jooksul suutnud näidata keskmiselt ca 24%list aastatootlust. Kuigi 2009. aastal jäädi S&P500 indeksi tootlusele alla, on Berkshire’i poolt näidatud pikemaajalised tootlusenumbrid olnud väga muljetavaldavad. Wall Streeti tegemisi ja mõtteid kajastava veebiportaali RealMoney.com all on kolumnist John Reese just Buffetti kriteeriumitele tuginedes valinud välja 5 potentsiaalikat ettevõtet, mille aktsiatel tasuks 2010. aastal silma peal hoida.

Buffetti strateegia näeb ette erinevate kvantitatiivsete mõõdikute kasutamist, et tagada investeerimisobjekti fundamentaalne väärtus ja põhjendatus. Kvantitatiivseid mõõdikuid kombineeritakse kvalitatiivsete näidikutega, mis näevad ette suurimate tööstusharu ettevõtete otsimist, väärtuslike patentide või brändidega arvestamist või madala kulubaasi/mastaabisäästu arvesse võtmist.

Reese’i poolt väljakäidud 5 potentsiaalikat aktsiat 2010. aastaks on järgmised:

Aeropostale (ARO) – tegu on teismelistele mõeldud riidepoe ketiga, kelle poode võib leida enam kui 900st erinevast USA kaubamajast. Võrreldavate poodide läbimüük on kasvanud viimasel 11’l aastal ning EPS on kasvanud viimasel 10’l aastal. Pikaajalist võlga ettevõttel ei ole (raha aktsia kohta bilansis pisut üle $4) ning ajalooline ROE on väga kõrge, küündides üle 30%. Ettevõte on minevikus korduvalt oma aktsiaid ise tagasi ostnud, indikeerides, et juhtkond näeb ettevõttes väärtust. 2010. aasta oodatav P/E on tänase seisuga ca 9.7x.

ITT Educational Services (ESI) – tegu siis tasulist õpet pakkuva asutusega, mis opereerib ITT Tehnilist Instituuti ja Daniel Websteri Kolledžit 37’s USA erinevas osariigis. Õppekülasid ehk campuseid on riigi peale kokku üle 100. Majanduslangus on selliste tasuliste õppeasutuste jaoks tõeline maiuspala, kuna töötuks jäänud inimesed on valmis töökohta leidmise nimel ja oma kvalifikatsiooni tõstmiseks naasma koolipinki. ITT on USAs opereerinud enam kui 40 aastat ning sarnaselt eespoolmainitud Aeropostale’ile on ITT EPS kasvanud järjestikused viimased 10 aastat ning ettevõtte ise on võlavaba. Viimase 10 aasta keskmine ROE ehk omakapitali tulusus küündib ettevõttel muljetavaldava 39%ni vs Buffetti strateegia poolt ettenähtud minimaalsed 15%. Samuti on aastate jooksul vähenenud väljasolevate aktsiate arv. 2010. aasta oodatav P/E kordaja on tänase hinna juures on ca 10.5x.

Coach (COH) – ettevõte, mis tegeleb peamiselt kõrgekvaliteediliste nahktoodete tootmise ja turustamisega. Tooteliini kuuluvad käekotid, rihmad, rahakotid, portfellid, ehted, kingad jpm, mida müüakse 400 ettevõttele kuuluvas poes USAs, 900s USA suuremas kaubamajas, ca 160s rahvusvahelises kaubamajas ning internetis ja duty-free poodides. Viimase 10 aasta jooksul on Coach suutnud näidata EPSi kasvu üheksal aastal, libastudes vaid möödunud astal, kui luksuskaupade turul nõudlus kiiresti vähenes. Pikaajaline võlg on praktiliselt olematu (aktsiapõhist raha bilansis ca $3 jagu) ning ajalooline keskmine ROE küündib kõrgele ca 35% juurde. Samuti on ettevõte olnud aktiivne aktsiate tagasiostul. 2010. aasta oodatav P/E on tänase seisuga ca 16.1x.

Garmin (GRMN) – tegu on üle maailma tuntud ettevõttega, mis on tuntuks saanud oma GPS navigatsiooniseadmete poolest. Viimasest kümnest aastast on EPSi suudetud kasvatada kaheksal. Pikaajalist võlga ei ole ning ajalooline ROE on olnud ca 29%. Aktsiate arv on sarnaselt eespool toodud ettevõtetele olnud pidevas vähenemises, mis tähendab, et ettevõte on olnud aktiivne oma aktsiate tagasiostmisel. Garmini muudab veel huvitavaks asjaolu, et ettevõttel laiutab bilansis ca $1 miljardiline rahahunnik, mis teeb aktsia kohta ca $5. 2010. aasta oodatav P/E on hetkel ca 14x – kui võtta arvesse bilansis laiuvat rahakoormat, oleks korrigeeritud hinna ja kasumi suhtarv oluliselt väiksem.

Varian Medical Systems (VAR) – antud ettevõte toodab kiiritustehnoloogiat, mis on mõeldud vähkkasvajate ja teiste meditsiiniliste probleemide raviks. Väidetavalt kontrollib Varian oma tootesegmendis kogunisti ca 70% USA vastavast turust ning 50% rahvusvahelisest turust. Ettevõte on näidanud EPSi kasvu kõigil viimasel kümnel aastal, omab vaid minimaalset võlga ning on näidanud ajalooliselt ca 24%list omakapitali tootlikkust. Väljasolevate aktsiate arv on viimasel viiel aastal olnud langustrendis, täites ka selle Buffetti kriteeriumi. 2010. aasta oodatav P/E suhtarv on hetkel ca 16x.

Eks kriteeriumite täitmise järel tuleks juba igat ettevõtet eraldi lähemalt vaatama hakata, kuid pikaajalise investori jaoks on sellega valikute mängumaa tuhandete aktsiate pealt koondatud üksnes 5 aktsia peale, mida omal käel juba edasi uurida on võimalik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon