Dollari kannapööre aitab Euroopat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dollari kannapööre aitab Euroopat

Mikk Taras

22.01.2010 15:50

Dollari odavnemine tegi eelmisel aastal USAsse reisimise eurooplastele odavamaks. Need, kes raskel ajal reisimist lubada said, külastasid sageli ka odavaid USA ostukeskusi. Samal ajal nurisesid Euroopa ettevõtted kalli euro üle, mis muutis kaupade hinnad välismaalastele liiga kalliks.

Eelmisel aastal räägiti sageli meedias, et dollar kaotab maailmamajanduses oma mõjuvõimu, kuna USA Föderaalreservi ultraliberaalne rahapoliitika seab dollari usaldusväärsuse küsimärgi alla. Aasta lõpus oli siiski näha, et USA majandus on jalad taas alla saanud ja alates detsembrist on dollar hoopiski kallinema hakanud.  Kui enne jõule pidid ameeriklased ühe euro eest maksma 1.51 dollarit, siis kuu aja pärast peab euro eest välja käiama kõigest 1.41 dollarit. Dollari 7% kallinemise euro suhtes on suuresti põhjustanud Kreeka valitsuse tohutu eelarve puudujääk, mis ähvardab esimest korda ajaloos euroala riiki pankrotiga (pankroti korral oleks ilmselt tegu lumepalliefektiga, kuna Portugali, Hispaania ja Itaalia riigivõlg on samuti väga suureks paisunud). Paljud analüütikud on Kreeka probleemide taustal dollari riskid võrreldes euroga madalamaks hinnanud ja näevad sellel aastal dollari kallinemise jätkumist. Põhjuseid selleks on küllaga – USA majandus taastub euroalast kiiremini, investorid pole dollarisse veel kõrgemaid intressimäärasid sisse hinnanud ja dollari valuatsioon on võrreldes euroga ostujõu alusel odav. Lisaks kõigele kasvas eelmisel aastal pessimism dollari suhtes erakordselt suureks, mistõttu on sellel aastal paljud sunnitud oma lühikesi positsioone dollaris katma ja see võimendab esialgu dollari rallit.

EUR/USD

Valuuta odavnemine näitab sageli küll majanduse suhtelist nõrkust, kuid sellega kaasnevad ka mitmed positiivseid efektid. Näiteks aitab odavam valuuta tõsta eksportijate konkurentsivõimet, kuna välismaalastele muutuvad antud riigist tulevad kaubad odavamaks. Valuutakursi muutuse teeb veelgi positiivsemaks müügitulude konverteerimine kohalikku valuutasse, mis tõstab omakorda teenitud tulusid.

Kuna alles mõni kuu tagasi rääkisid paljud analüütikud dollari kokkukukkumisest, siis tuleb paljudele Euroopa ettevõtetele selle kallinemine 2010. aastal positiivse üllatusena. Hoolimata arenevate turgude kiirest kasvust on USA turg Euroopa ettevõtete jaoks jätkuvalt väga oluline, kust näiteks DJ Stoxx 600 liikmed saavad ca 17% oma müügituludest. Eriti võiks investoritele huvi pakkuda järgnevad ettevõtted, kus 10% dollari kallinemine tõstab vähemalt 5% maksude ja intressimaksete eelset kasumit: ArcelorMittal, Total, Galp Energia, MTU, EDP Renovaveis, Meggitt, BASF, Bayer ja Croda.

Lisaks Mandri-Euroopale võidavad dollari kallinemisest märgatavalt ka mitmed Suurbritannia ettevõtted, mis raporteerivad tulemustest sageli dollarites.  Lisaks makstakse  47% FTSE 100 ettevõtete  dividendidest dollarites (konsensus ei oota Briti ettevõtetelt selle aastal dividendimaksete kasvu ja see jätab ruumi positiivseks üllatuseks). FTSE 100 ettevõtetest raporteerivad järgnevad 27 ettevõtete tulemustest ja dividendidest dollarites: Anglo American, Antofagasta, AstraZeneca, Autonomy, BHP Billiton, BP, Cairn Energy, Carnival, EurasianResources, Experian, Fresnillo, HSBC, Inmarsat, Intercontinental, Kazakhmys, Lonmin, ManGroup, Petrofac, Randgold, Rio Tinto, Royal Dutch Shell, SAB Miller, Shire, Smith & Nephew,Standard Chartered, Vedanta ja Xstrata

EUR/USDi valuatsioon (dets alguse seisuga)

Allikas: Deutsche Bank

Mikk Taras




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon